"PSD lupta cu o arma a disperarii, sa vedem cum justifica Dragnea saracia din Teleorman" - Interviu cu contracandidata PNL a sefului PSD

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 07:00
17896 citiri
"PSD lupta cu o arma a disperarii, sa vedem cum justifica Dragnea saracia din Teleorman" - Interviu cu contracandidata PNL a sefului PSD
Foto: Facebook/ Mara Calista

PNL arunca in lupta contra lui Liviu Dragnea o tanara de 28 de ani, care deschide lista pentru Camera Deputatilor in judetul Teleorman si care a fost consiliera premierului Dacian Ciolos.

Mara Calista a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre proiectele pe care le are pentru zonele defavorizate ale tarii in ce priveste agricultura, investitiile, educatia si sanatatea.

De asemenea, candidata PNL ne-a vorbit despre lupta pe care o va duce cu PSD la alegerile parlamentare si despre sfaturile primite de la Dacian Ciolos si Alina Gorghiu.

Nu in ultimul rand, tanara a explicat cum a ajuns la 24 de ani in Consiliul de Administratie al Oil Terminal Constanta.

Citeste si un interviu acordat Ziare.com de un alt contracandidat al lui Dragnea, Serban Marinescu, din partea USR

Ati fost consilier al premierului Dacian Ciolos. Care este activitatea dinainte de ocuparea acestei functii si cum ati fost numita in fruntea listei pentru Camera Deputatilor in judetul Teleorman? Ce v-a recomandat, cine v-a propus?

Sunt membru al PNL de aproape 7 ani. Am parcurs toate etapele pe care trebuia sa le parcurga un om politic, incepand cu munca de jos in campaniile electorale - de la lipit afise, mers din usa in usa pentru discutii cu oamenii, organizat evenimente.

Astea sunt motivele pentru care am ajuns sa fiu remarcata de echipele din care faceam parte si incet-incet am ajuns si in conducerile organizatiilor de tineret si femei.

Ulterior, am lucrat in calitate de consilier al Alinei Gorghiu. De la ea am invatat foarte multe lucruri in ceea ce inseamna functionarea Parlamentului si ma refer mai ales la chestiuni care tin de eficienta intr-o institutie in care orgoliile sunt foarte mari si adversarii puternici.

Aceasta munca de partid si apoi cea de mai tarziu, de la Guvern, m-au adus cel mai probabil in atentia colegilor de la Teleorman, ne cunoasteam dinainte si imi place sa cred ca le-am castigat increderea pe termen lung.

Cum vedeti lupta contra lui Liviu Dragnea? Este judetul in care "a domnit" atat de mult timp si este presedintele PSD.

E o lupta exact cum o anticipam cu totii impotriva PSD. Nu va fi usor si poate ca in Teleorman va fi putin mai greu decat in alte locuri. PSD intotdeauna a luptat cu o arma a populismului si a disperarii celui care pierde rente nemeritate. Ei aleg sa nu vada niciodata care sunt consecintele guvernarii lor si nu cred ca exista un exemplu mai bun decat acest judet.

Nu ma tem de confruntari, chiar astept sa vad cum va justifica dl Dragnea gradul de saracie care exista intr-un judet pe care l-a condus personal. Cum va justifica somajul, lipsa oportunitatilor, numarul mare de oameni care aleg sa plece din judet fie in zone mai bine dezvoltate, fie in afara tarii.

Ii adresez si aceste intrebari chiar aici, in acest interviu, poate reusim intre timp sa obtinem un raspuns din partea sa.

Care sunt planurile pe care le aveti, odata ajunsa in Camera Deputatilor? Ce proiecte aveti pentru romani?

Prioritatea pentru care candidez si pe care o am este revitalizarea acestui judet. Asta se poarte face tinand cont de conditiile specifice care sunt aici.

Am in vedere initiative legislative care sa ajute la construirea unei clase de mijloc aici, in zona rurala. Teleormanul este un judet preponderent agricol. Fiind vorba despre o zona agricola, putem sa cream un cadru normativ care sa ne permita, de exemplu, acordarea unor imprumuturi pentru afaceri mici.

De asemenea, poate fi sprijinita infiintarea unor ateliere de productie, care sa deserveasca populatia locala si ma gandesc mai ales la facilitatile fiscale pe care le putem acorda acestor firme, entitati care sa vina si sa investeasca in judetul Teleorman. O sa imi dedic o parte din timp foarte mare pentru a cauta activ investitori, astfel incat sa sustina operatiuni economice in aceasta zona si sa cream implicit locuri de munca, asta este scopul primordial.

Si sunt sigura ca ii putem convinge ca Teleormanul este si altceva decat judetul dlui Dragnea, un fief care din pacate pana acum a fost tinut in saracie.

Un alt domeniu asupra caruia ma voi concentra in acest judet este cel al educatiei. In Teleorman, dintr-un numar de aproximativ 20.000 de elevi, jumatate provin din medii defavorizate, iar gradul de abandon scolar este foarte foarte ridicat.

Ma gandesc la un proiect pilot, care poate fi apoi foarte usor dezvoltat la nivelul intregii tari, prin care copiii din familiile defavorizate care au note bune si isi doresc sa urmeze un liceu, o scoala profesionala ori chiar studii superioare sa beneficieze de sustinere din partea statului.

Cei care au obtinut rezultate bune au acest drept, au nevoie de acces la educatie de calitate, iar noi suntem obligati sa le oferim aceste oportunitati.

Un al treilea domeniu este cel al sanatatii. Proiectul de guvernare al PNL prevede ceea ce se cheama 'Casa medicului', adica un proiect menit sa aduca medici mai aproape de pacienti, oferindu-le conditii decente de desfasurare a profesiei, dar si de trai, si eu cred ca poate fi implementat cu succes in acest judet, in fiecare dintre cele cinci zone in care este impartit judetul.

O alta investitie de care este nevoie, nu doar in Teleorman, dar aici imi voi propune sa incepem, sa fim un punct de referinta, este infiintarea unui centru pentru ingrijirea bolnavilor cronici, care provin din familii defavorizate si nu beneficiaza de acele conditii optime de ingrijire.

Astea sunt lucrurile simple si concrete de care acest judet are nevoie si nu de stadioane, autostrazi si nu mai stiu ce alte fantasmagorii pe care PSD le propune.

Dar trebuie initiate niste proiecte de legi, trebuie sa aveti niste initiative legislative. Cum le veti aplica doar la un judet, nu si la celelalte?

Nu asta este miza, in momentul in care mergi in Parlament si ai o initiativa legislativa, nu o concentrezi pe un anumit judet. Eu va spuneam ca in judetul Teleroman si mai ales in judetele slab dezvoltate - Dolj, Olt, Braila, Vaslui - sunt anumite judete declarate defavorizate - aceste proiecte legislative se pot implementa foarte usor.

Evident ca astfel de proiecte trebuie sa fie implementate la nivel national. Pana acum, au fost proiecte concentrate poate mai mult pe judetele dezvoltate, iar cele mai putin dezvoltate nu au beneficiat de aceeasi atentie.

Concentrarea va fi mult ma mare pe aceste judete defavorizate, astfel incat sa reusim sa le ridicam pe toate la un nivel mediu si din momentul acela sa vorbim despre o dezvoltare economica nationala unitara.

Referitor la domeniul agriculturii, fiind consiliera dlui Ciolos, v-a ajutat acest lucru? V-a ajutat cu sfaturi pe acest domeniu?

Evident ca a existat un ajutor din partea dlui Ciolos pe acest subiect. Este omul care a gestionat cel mai bine acel proiect numit proiectul agricol comun, concentrandu-se pe tara pe care o reprezenta.

Am primit ajutor si din partea dlui Achim Irimescu pe aceste segment, cu atat mai mult cu cat este un judet preponderent agricol, in care din pacate interesul este atat de scazut, incat potentialul pe care l-ar avea Teleormanul din acest punct de vedere a fost ignorat de catre PSD, care a condus si conduce acest judet de peste 15 ani.

De ce va doriti o functie in Parlament si nu o continuare a activitatii in Guvern, mai ales ca dl Ciolos este propunerea PNL pentru functia de premier si are sanse sa mearga mai departe cu acest mandat?

Cred ca, atunci cand te angajezi sa lucrezi in beneficiul public, trebuie sa o faci serios si pe termen lung. Iar eu consider ca Parlamentul este locul in care poti face acest lucru. Si spun asta mai ales tinand cont de cotele abisale de incredere ale Legislativului care tocmai isi incheie mandatul, o incredere a populatiei undeva putin peste 10 la suta.

Parlamentul are nevoie de oameni noi si responsabili. Imi doresc ca la finalul mandatului meu sa pot sa fiu printre acei oameni politici care spun ca lasa in urma o institutie cu rezultate mai bune decat in legislatura precedenta.

Cat despre Guvern, evident ca va avea nevoie de tot sprijinul disponibil in Parlament.

Ati fost consiliera dnei Alina Gorghiu. Ce sfaturi ati primit de la dumneaei, de la alti oameni politici inainte de alegeri?

Cel mai bun sfat pe care Alina Gorghiu mi l-a transmis vreodata este unul foarte simplu, mai ales in politica, respectiv consecventa. Spuneam ca sunt liberala de 7 ani si intentionez sa raman asa. Adica nu imi voi schimba optiunile politice pe mai departe.

Va ganditi la un numar de mandate in Parlament?

Niciodata nu e bine sa-ti faci niste planuri mai mult decat intr-o prima faza crezi ca poti sa contribui pentru societate. Marturisesc ca pentru mine, acum, acest mandat este prima oportunitate sa pun in practica toata experienta si toate sugestiile, problemele si solutiile pe care le-am aflat la nivel local.

Nu stiu cate mandate vreau, dar cu certitudine aceasta este cariera pe care mi-o doresc si voi ramane consecventa acestei cariere. Urmeaza sa vedem ce se va intampla si in al doilea mandat, daca va fi cazul.

Au fost alegerile prezidentiale din Statele Unite, iar cel declarat castigator a pierdut votul popular la o diferenta de peste doua milioane de voturi. Cum vi se pare mai democratic - respectarea votului popular sau cea a legilor electorale?

Colegiul Electoral din Statele Unite indeplineste un rol foarte clar definit, si anume acela de a asigura o reprezentare corecta a tuturor regiunilor tarii. Doamna Clinton a castigat intr-adevar votul popular, dar daca ne uitam pe harta, vedem ca a castigat mai ales in zonele de coasta, unde sunt aglomeratii urbane, cu aplecare naturala catre Partidul Democrat.

Donald Trump a castigat ceea ce unii numesc usor peiorativ 'flyover country', adica centrul tarii. Statele Unite nu sunt doar Los Angeles, Seattle sau New York. Nu cred ca se poate vorbi despre o nedreptate. Acolo este vorba despre niste strategii ale candidatilor la prezidentiale si cred ca aceea a dlui Trump a fost mai buna.

Presedintele ales al Statelor Unite a si spus ca, daca strategia ar fi cerut-o, si-ar fi orientat campania catre zonele de coasta, de unde ar fi luat mai multe voturi.

Merita mentionat aici ca nu este prima oara cand numarul mai mare de voturi nu asigura automat si victoria. Nu sunt in masura sa le dau sfaturi americanilor privind sistemele electorale, dar imi permit sa remarc ca sistemul actual ne-a dat o America pe care o stim.

Ce modele aveti in politica romaneasca si in cea din afara tarii?

Personalitatea care m-a marcat este Carol I. Este omul care a facut un efort consecvent si s-a incapatanat sa modernizeze Romania si i-a si reusit.

De asemenea, il admir fara rezerve si pe Ionel Bratianu, unul dintre artizanii Marii Uniri. Suntem si sunt parte din generatia care va da raportul la 100 de ani de la

realizarea acestui maret eveniment si sper ca noi mai departe in calitate de politicieni sa nu dezamagim.

In ce priveste un model de lider politic in afara tarii, marturisesc ca ii pastrez un loc special in randul persoanelor care ma inspira lui Margaret Thatcher. Pentru mine e un model de curaj, de inteligenta si de ratiune pe care vreau sa-l urmez.

La varsta de 24 de ani ati fost numita administrator al Oil Terminal Constanta. In ce conditii ati reusit la acea varsta sa fiti administrator al unei companii foarte importante?

Da, am fost propusa si am fost numita la 24 de ani intr-un Consiliu de Administratie al Oil Terminal Constanta, strict in ideea urmatoare: in genul acesta de companii - si am facut parte pana nu demult si din Consiliul de Administratie al Loteriei Romane -, in momentul in care ai un CA compus din 5 membri, care sunt din domeniu, sunt mult mai concentrati, sau le scapa anumite elemente, nu din rea-vointa, ci din simplul fapt ca se confrnta zi de zi cu problemele de acolo, exista momente cand se doreste numirea unor oameni tineri care nu sunt atat de implicati in domeniul respectiv, pentru a vedea cam care sunt scaparile sau care ar fi in anumite momente solutia cea mai buna.

Marturisesc ca nu am participat la nicio sedinta a Consiliului de Adminsitratie, nu am luat nicio indemnizatie in aceasta calitate de membru, pentru ca, pregatindu-ma pentru prima sedinta, in momentul in care am citit documentele primite si mi-am dat seama ca nu este un domeniu in care experienta mea si expertiza mea nu sunt ceea ce ar trebui si ceea ce mi-as dori, mi-am prezentat demisia in secunda 2.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre calitatea de membru pe care am avut-o in cadrul Loteriei Romane, cand deja lucrurile erau un pic altfel, am inteles despre ce este vorba si am exercitat acest mandat 6-7 luni de zile.

Chiar si fara aceasta expertiza, banuiesc ca trebuia sa stiti de la inceput despre ce este vorba, iar cineva cand v-a propus trebuia sa va consulte.

Evident ca m-a consultat, mi-a zis daca mi-as dori sa fac lucrul asta. Niciodata nu m-am ferit de lucrurile grele si cred ca omul cat traieste invata. Nimeni nu s-a nascut invatat. Am considerat la momentul ala ca pot sa imi exercit capacitatile intelectuale destul de bine, astfel incat sa incerc sa inteleg problemele care se aflau in Oil Terminal la momentul acela.

Dupa ce am primit primele documente, dupa prima sedinta a Consiliului de Administratie, mi-am dat seama ca nu este ceea ce imi doresc, este un domeniu pe care daca nu il stapanesti foarte bine e mai bine sa nu faci parte din el. Poate ca, daca vreodata ma voi pregati in viata pe segmentul asta, o sa ma intorc si o sa-mi reconsider pozitia.

Dar la momentul acela am considerat ca este cea mai buna alegere din partea mea, sa-mi dau demisia inainte de prima sedinta de consiliu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#inteviu Mara Calista parlamentare, #Mara Calista candidat parlamentare, #Mara Calista adversar Dragnea parlamentare, #Mara Calista candidat PNL Teleorman , #alegeri parlamentare 2016