Romanii din strainatate mai au doar 8 zile sa se inscrie in Registrul Electoral

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 15:45
6680 citiri
Romanii din strainatate mai au doar 8 zile sa se inscrie in Registrul Electoral
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul de Externe le reaminteste romanilor din strainatate ca mai au la dispozitie doar 8 zile pentru a se inscrie in Registul Electoral in vederea alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

"Astfel, pana la 14 septembrie a.c., orele 24:00 (ora locala a tarii de resedinta), cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul sau resedinta in strainatate pot transmite solicitarile de inscriere celei mai apropiate ambasade sau consulat al Romaniei pentru a putea vota prin corespondenta sau pentru a solicita deschiderea unei sectii de votare in localitatea de resedinta sau in apropierea acesteia", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de MAE.

Ministerul le reaminteste alegatorilor romani de peste hotare ca in acest mod vor putea sa voteze mai simplu si mai rapid.

Inscrierea prealabila in Registrul Electoral se poate realiza astfel:

  • Se completeaza formularul de inscriere in Registrul Electoral pentru votul in strainatate cu datele personale si se bifeaza una dintre cele doua optiuni: vot prin corespondenta sau vot la sectia infiintata la cerere; se semneaza si se dateaza.

Formularul poate fi descarcat de pe site-ul MAE si este disponibil in varianta tiparita la orice ghiseu consular.

  • Se anexeaza copiile documentelor necesare: pentru cetatenii care si-au stabilit domiciliul in strainatate, copia pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu, iar pentru cetatenii romani care continua sa aiba domiciliul in Romania insa si-au stabilit resedinta in strainatate, copia documentului romanesc de identitate (carte de identitate sau pasaport) si copia documentului care dovedeste resedinta in strainatate.

Pe site-ul MAE este disponibila lista documentelor care atesta resedinta in strainatate pentru fiecare stat.

  • Se trimit prin e-mail, prin posta sau se depun personal cererea de inscriere in Registrul Electoral si documentele anexate la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta.

Pentru a veni in sprijinul alegatorilor, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care permite, incepand din 5 septembrie 2016, transmiterea cererilor de inscriere (semnate si scanate) si prin e-mail.

In ceea ce priveste adresele de e-mail puse la dispozitie de misiunile diplomatice pentru primirea documentelor in vederea inscrierii in Registrul electoral, Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet ale ambasadelor si consulatelor.

Informatii utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an in afara tarii sunt disponibile pe site-ul MAE, in cadrul sectiunii special dedicate, precum si pe site-urile misiunilor diplomatice si ale oficiilor consulare ale Romaniei.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat ca pana la data de 5 septembrie 2016 au fost validate 8.364 de cereri de inscriere in Registrul electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

Dintre acestea, 6.205 mentioneaza optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 2.159 pentru votul in sectiile de votare amenajate in localitatile de domiciliu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inscriere Registru Electoral vot corespondanta , #alegeri parlamentare 2016