Sa ne pregatim de alegeri: Ce optiuni are diaspora, cum votam prin corespondenta Interviu

Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 12:42
10083 citiri
Sa ne pregatim de alegeri: Ce optiuni are diaspora, cum votam prin corespondenta Interviu
Foto: AEP

Anul viitor vor fi organizate doua randuri de alegeri, locale si generale, intr-un cadru legislativ nou, motiv pentru care Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a demarat o ampla campanie de informare a cetatenilor, cu scopul ca rezultatele viitoarelor scrutine sa reprezinte cat mai fidel dorinta electoratului.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele AEP, Ana Maria Patru (foto), prezinta optiunile pe care le au la dispozitie romanii din diaspora, explica procedura prin care se poate vota prin corespondenta si subliniaza importanta unei colaborari stranse intre AEP si Guvern pentru ca la alegerile de anul viitor sa nu mai apara problemele din anii anteriori.

In anul 2015 au fost adoptate o serie de noi legi electorale, cea mai recenta privind exercitarea votului prin corespondenta. Ce surse de informare au la dispozitie alegatorii?De unde pot afla noutatile?

Pe masura intrarii in vigoare a modificarilor legislative, AEP a pus la punct materiale de presa, campanii televizate, diverse brosuri, informatiile de actualitate fiind publicate si pe site-ul institutiei.

De asemenea, AEP si-a lansat propria pagina de Facebook. Avem, de asemenea, cont pe Twitter. Pe ambele canale de comunicare, precum si pe Youtube difuzam materiale informative adresate alegatorilor.

Ne bazam si pe sprijinul cetatenilor si al organizatiilor neguvernamentale, din tara si din strainatate, sa urmareasca si sa distribuie si altor utilizatori postarile noastre.

AEP va oferi cetatenilor cu drept de vot din diaspora, pe toate caile, informatiile de care au nevoie, explicandu-le, pas cu pas, modul in care se va desfasura votarea in diaspora, ce termene au la dispozitie alegatorii din strainatate pentru a se inscrie in Registrul electoral cu adresa sau domiciliul in strainatate, dar si pentru a vota prin corespondenta.

De asemenea, reprezentantii AEP vor avea intalniri cu membrii comunitatilor de romani din diaspora, in special in acele localitati unde procesul de votare la alegerile prezidentiale anterioare s-a desfasurat in conditii improprii.

Explicati-ne ce variante au la dispozitie romanii din strainatate.

In urma recentelor modificari ale legii, concetatenii nostri din strainatate au mai multe optiuni.

De exemplu, acestia se vor putea inscrie, de la 1 aprilie 2016, in Registrul electoral cu adresa din strainatate pentru a putea vota la o sectie de votare cat mai aproape de casa, fara sa astepte ore intregi pentru a-si exprima optiunea prin vot.

Astfel, daca intr-o localitate din strainatate se vor inscrie in Registrul electoral cel putin 100 de alegatori romani cu domiciliul sau resedinta acolo, pentru acestia va fi infiintata o sectie de votare, unde vor vota pe liste permanente, ca si cetatenii cu drept de vot din tara.

Apoi, la sectiile de votare organizate in ambasade si consulate vor putea vota atat alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care s-au inscris in Registrul electoral si sunt arondati respectivelor sectii de votare, cat si cei care nu au facut acest lucru. Cei din urma vor fi inscrisi in listele electorale suplimentare si vor putea vota doar daca prezinta documente care sa ateste ca au resedinta sau domiciliul in strainatate.

O alternativa pentru alegatorii romani din diaspora este sa voteze prin corespondenta. Alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doreste sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta la alegerile parlamentare din 2016 trebuie sa se inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei alegerilor.

In acest sens, trebuie sa transmita o cerere scrisa, personal sau prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta. Cei care doresc sa voteze prin posta vor putea gasi informatii complete despre pasii concreti pe care trebuie sa ii faca pentru a-si exprima optiunea prin vot atat pe site-ul AEP (www.roaep.ro), cat si pe pagina noastra de Facebook.

Cum vor putea vota romanii care muncesc "la negru" si care nu au domiciliul sau resedinta in strainatate?

Din pacate, romanii care muncesc si locuiesc fara documente legale in strainatate nu vor putea vota. De aceea ii indemn sa faca demersuri pentru a dobandi, in timp util, dreptul de resedinta in strainatate, si sa se inscrie in Registrul electoral pentru a beneficia de dreptul constitutional de a vota.

Cum se va desfasura, concret, votul prin corespondenta? In baza caror documente?

Cetateanul din diaspora va primi prin posta un plic exterior autoadresat prevazut cu elemente de siguranta, in care vor fi introduse un plic interior care contine un autocolant cu mentiunea "VOTAT", prevazut, de asemenea, cu elemente de siguranta, un certificat de alegator si buletinul de vot prin corespondenta.

Cetateanul cu drept de vot lipeste autocolantul pe optiunea sa din buletinul de vot prin corespondenta, il introduce in plicul interior, pe care il sigileaza, iar pe acesta il pune in plicul exterior, alaturi de certificatul de alegator datat si semnat olograf.

In acel moment, plicul exterior sigilat poate fi depus la orice oficiu postal sau in orice cutie postala.

Atentie! Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp inaintea datei votarii, pentru a asigura livrarea acestora pana cu 3 zile inaintea scrutinului, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenta.

Exista si voci critice care spun ca secretul votului prin corespondenta nu poate fi asigurat. Cum le raspundeti?

Legea garanteaza alegatorilor caracterul egal, secret, direct si liber exprimat al votului exercitat prin corespondenta.

Pentru a asigura secretul votului vor fi folosite elemente de siguranta pe ambele plicuri in care se transmite buletinul de vot, a caror integritate va fi verificata de presedintele biroului electoral.

Plicul interior va fi introdus in urna sigilata doar dupa verificarea integritatii sale de catre presedinte, fara a fi deschis.

Subliniez ca alegatorul are obligatia, sub sanctiunea legii penale, de a respecta caracterul secret al votului, divulgarea catre alte persoane a optiunii de vot exprimate prin corespondenta fiind interzisa.

Exercitarea dreptului de vot prin corespondenta este personala, iar exercitarea votului in numele sau in locul altui alegator este interzisa, sub sanctiunea legii penale.

Puteti sa dati asigurari ca la alegerile parlamentare de anul viitor nu vor mai fi probleme la votul din diaspora, asa cum au fost cele de la scrutinul pentru alegerea presedintelui, de anul trecut?

AEP face toate eforturile ca acest vot sa se desfasoare in cele mai bune conditii, bazandu-se si pe implicarea cetatenilor cu drept de vot din diaspora.

De asemenea, se impune o sincronizare intre activitatile noastre si cele desfasurate de MAE pentru organizarea alegerilor in strainatate.

Personalul AEP va sta oricand la dispozitia cetatenilor din diaspora, pe pagina de Facebook, la numerele de telefon ale Autoritatii si pe site-ul institutiei, astfel incat acestia sa stie in fiecare moment ce pasi trebuie sa faca pentru a vota in aceleasi conditii ca alegatorii din tara.

Sincer, nicio solutie pe care am impune-o nu e cea mai buna, ea este perfectibila. Pentru noi este important sa existe variante alternative de vot. Asa cum ambitia noastra, a celor din AEP, a dat roade, anume am reusit sa avem acest vot prin corespondenta, cu siguranta nu ne vom lasa si vom incerca sa implementam in diaspora un proiect pilot pentru votul prin Internet. Cred ca daca va fi vointa politica vom putea avea chiar si vot electronic la alegerile prezidentiale din anul 2019.

Sunteti pregatiti sa faceti fata noilor provocari impuse prin lege? Aveti resursele necesare?

Desigur. Noi am atins niste performante internationale si cu siguranta vom face fata si celor doua procese electorale care urmeaza daca vom beneficia de sprijinul sustinut al tuturor institutiilor implicate in procesul electoral - MAI, MAE, INS, STS.

Pentru o buna desfasurare a alegerilor ce urmeaza, zilele trecute am transmis o adresa domnului prim-ministru si i-am propus sa se constituie o comisie interministeriala, din care sa faca parte, alaturi de Autoritatea Electorala Permanenta, si alte institutii cu atributii legate de desfasurarea alegerilor, care sa preia din timp problemele si sa le rezolve in timp util.

Programul guvernului Ciolos prevede digitalizarea listelor electorale in regim de urgenta si informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale. Este timp suficient pana la alegerile de la anul?

In anii 2014 si 2015, AEP a promovat modificari legislative care au eliminat evidentele electorale tinute pe hartie de catre primari si le-a inlocuit in totalitate cu Registrul electoral. Listele electorale pe hartie mai sunt utilizate in acest moment numai in sectiile de votare ca instrument de validare a prezentei la vot prin intermediul semnaturii olografe a alegatorului.

Sistemul informatic pentru monitorizarea prezentei la vot si prevenirea votului ilegal promovat de catre AEP si transpus in legea electorala de catre Parlament, reprezinta o provocare administrativa complexa pentru statul roman, in aceasta activitate urmand a fi implicate peste 30.000 de persoane, precum si o logistica informatica semnificativa.

Succesul acestui sistem informatic depinde de acordarea din timp a sprijinului financiar si logistic al Guvernului, de adoptarea cadrului normativ secundar al alegerilor in luna ianuarie a anului 2016 si de finantarea AEP si a Serviciului de Telecomunicatii Speciale pentru consolidarea Registrului electoral si implementarea Sistemului informatic pentru monitorizarea prezentei la vot si prevenirea votului ilegal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#procedura vot corespondenta, #alegeri parlamentare diaspora, #Ana Maria Patru AEP , #alegeri parlamentare 2016