Scrisoare deschisa pentru alegatorii romani din diaspora: Suntem pregatiti sa puteti vota!

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 17:53
4915 citiri
Scrisoare deschisa pentru alegatorii romani din diaspora: Suntem pregatiti sa puteti vota!
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a adresat, vineri, tuturor alegatorilor romani care traiesc peste hotare o scrisoare deschisa prin intermediul careia acestia sunt informati in legatura cu modalitatile prin care vor putea vota la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, organizate in aceasta toamna.

"Demersul Autoritatii face parte dintr-o ampla campanie de informare a alegatorilor romani din strainatate derulata de AEP cu scopul de a-i familiariza pe acestia cu variantele si procedurile de vot pe care le au la dispozitie, potrivit noii legislatii electorale (...)

Stim ca acolo unde va aflati, departe de tara, doriti sa va implicati in deciziile care privesc Romania si sa aveti un rol activ in evolutia democratica a tarii. Noi suntem pregatiti sa va asiguram conditiile necesare pentru a va putea exprima liber si neingradit dreptul de vot", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Locuiesti peste hotare si vrei sa votezi pentru Parlamentul Romaniei? Iata ce trebuie sa faci (Video)

Prezentam textul integral al acestei scrisori adresate de AEP alegatorilor romani catre traiesc dincolo de granite:

"Stimati concetateni,

Ne aflam cu doar cateva luni inaintea alegerilor parlamentare din 2016, cand sunt asteptati la urne toti cetatenii romani cu drept de vot pentru a decide viitoarea componenta a Senatului si a Camerei Deputatilor.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) va informeaza ca, pentru acest scrutin, cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate au la dispozitie posibilitatea de a se inscrie in Registrul electoral, incepand cu data de 1 aprilie 2016, inclusiv cu optiunea votului prin corespondenta.

Precizam ca, pentru alegatorii romani care au domiciliul sau resedinta legal stabilite in strainatate, votul prin corespondenta va fi utilizat in premiera la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din 2016. Votul prin corespondenta este o alternativa la votul in sectia de votare si se exercita prin intermediul serviciilor postale.

Procedura, conditiile si formalitatile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a va putea inscrie in Registrul electoral sunt detaliate in Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente. Acest act normativ poate fi consultat pe site-ul AEP, la sectiunea "Legislatie Electorala". Completarile aduse legii mentionate sunt cuprinse in Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenta.

Institutia noastra a demarat o ampla campanie de informare privind votul prin corespondenta si procedura de vot pentru cetatenii cu domiciliul sau resedinta in strainatate, concretizata in doua clipuri de informare, pe care le puteti viziona pe site-ul Autoritatii, pe pagina sa oficiala de Facebook, precum si pe canalul de Youtube al institutiei, accesand urmatoarele linkuri:

Facebook

1. Clip informativ referitor la procedura de vot prin corespondenta

AEP Vot strainatate prin corespondenta - long version

2. AEP Vot strainatate la sectie - long version (Autoritatea Electorala Permanenta)

3. Clip (short version) cu procedurile de vot pentru cetatenii romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate

Site-ul AEP

Youtube

1. Cine si cum poate vota prin corespondenta? Clip informativ realizat de AEP

2. AEP Vot strainatate la sectie - long version (Autoritatea Electorala Permanenta)

3. AEP Vot strainatate la sectie - short version (Autoritatea Electorala Permanenta)

Accesand Registrul Electoral, fiecare alegator poate verifica daca figureaza in Registrul electoral, poate contesta corectitudinea datelor cu care a fost inscris si poate afla sectia de votare la care este arondat.

Cei care au ales varianta votului prin corespondenta se inscriu in Registrul electoral cu aceasta optiune.

Persoanele neinscrise in Registrul electoral vor putea sa voteze doar la sectiile de votare de pe langa misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale din strainatate.

Precizam ca inscrierea in Registrul electoral, incepand cu data de 1 aprilie 2016, ofera o serie de avantaje alegatorilor. Fiind inscrisi in Registrul electoral, veti putea opta sa votati prin corespondenta ori sa fiti arondati unei sectii de votare din apropierea locuintei. Astfel, nu va mai fi nevoie sa va deplasati la ambasada, oficiul consular sau la institutul cultural unde sunt organizate obligatoriu sectii de votare. Veti evita cozile si aglomeratia, veti scurta timpul dedicat votarii si veti reduce cheltuielile de deplasare la sectiile de votare la care pot vota persoanele neinregistrate in Registrul electoral.

AEP isi propune sa fie in dialog permanent cu dumneavoastra, pentru a va putea sprijini in toate demersurile legate de exercitarea drepturilor electorale.

Stim ca acolo unde va aflati, departe de tara, doriti sa va implicati in deciziile care privesc Romania si sa aveti un rol activ in evolutia democratica a tarii. Noi suntem pregatiti sa va asiguram conditiile necesare pentru a va putea exprima liber si neingradit dreptul de vot.

Ne puteti contacta la numerele de telefon afisate pe site si la adresa de e-mail comunicare@roaep.ro sau office@roaep.ro."

C.B.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#scrisoare deschisa AEP alegatori diaspora, #vot corespondenta , #alegeri parlamentare 2016