Semnati ca sa-i schimbati! Cum s-au organizat independentii si partidele noi care vor sa candideze la parlamentare - Fotoreportaj

Sambata, 08 Octombrie 2016, ora 11:24
10417 citiri
Semnati ca sa-i schimbati! Cum s-au organizat independentii si partidele noi care vor sa candideze la parlamentare - Fotoreportaj
Foto: Ziare.com

Alegerile se apropie cu pasi repezi si candidatii independenti si partidele noi incearca sa adune numarul necesar de semnaturi pentru a putea intra in cursa pentru Parlament.

Cifrele nu sunt deloc mici - 20.000 de semnaturi valide trebuie sa prezinte un independent si 200.000 un partid, astfel ca potentialii candidati si-au dat mana cu mana si s-au organizat pentru a-si mari sansele. Asa se face ca, in Bucuresti, la Green Hours, de joi pana duminica poti intalni fata in fata, pana pe 23 octombrie, candidati independenti sau lideri ai partidelor nou-infiintate care le cer trecatorilor sau mesenilor sa iscaleasca pe listele lor pentru a le da ocazia sa lupte apoi pentru votul lor pe 11 decembrie.

Fiecare cu masa lui, cu mesajul lui, dar impreuna pentru o cauza comuna, la Green Hours ii poti intalni laolalta pe Nicusor Dan, Remus Cernea, Theodor Paleologu, Visinel Balan sau Marian Stas.

Am mers si eu in joia aceasta sa iau pulsul celor care strang semnaturi, dar si al celor care si le ofera. Evenimentul a inceput abia weekendul trecut si a fost in special popularizat pe Facebook, astfel ca m-am gandit ca abia voi avea loc sa ma strecor printre cetatenii dornici sa trimita in cursa pentru Parlament si altceva decat reprezentanti ai marilor partide. Vazusem atatea mii la proteste care strigau "Parlament penal" sau "toate partidele aceeasi mizerie" asa ca, spun eu, aveam ceva motive sa-mi construiesc astfel de asteptari.

Dar asteptarile mari vin cu dezamagiri pe masura, desi poate nici eu nu mi-am ales cel mai potrivit moment sa vizitez "targul de strans semnaturi". Pe un frig patrunzator, in plin orar de munca (putin trecut de ora 16:00), in curtea barului nu era prea mare forfota.

Candidatii la postul de candidat la parlamentare erau insa la datorie. Cum am intrat in curtea barului am dat nas in nas cu Remus Cernea.

Imbracat sport, cu parul strans, o sacosa-statement din panza pe care scrie "Fighting animal testing", si o strangere calda de mana, la propriu (observatie motivata de frigul intepator de afara), acesta sta de vorba cu oricine are ceva sa-i spuna, inainte sau dupa ce da cu subsemnatul pe lista.

La masa unde se strang semnaturi pentru el (circa 2.000 estimeaza pana acum) sunt mai multe tinere. Studente. De altfel, intreaga sa echipa de voluntari e formata din elevi de clasa a XII-a si studenti. Nu e singurul punct unde se strang semnaturi pentru Cernea. Tinerii care fac voluntariat pentru el mai pot fi gasiti in statiile de metrou sau la Universitate.

Potrivit lui Remus Cernea, la un astfel de eveniment se strang, in medie, 150 de semnaturi pe zi. Mai multe in weekend si mai putin joi-vineri, mai ales daca e frig sau ploua, cum se intampla zilele acestea. Un numar "irelevant", dupa cum recunoaste Remus Cernea, "in conditiile in care necesarul pe zi e de 800 - 900" pentru a ajunge la pragul de 20.000. De altfel, o centralizare a semnaturilor se va face in 10 octombrie.

Inca doi-trei pasi si l-am intalnit pe Theodor Paleologu, care vrea sa candideze la parlamentare ca independent. Am avut senzatia ca vad dublu - politicianul era insotit de fiul sau, care-i seamana ca o picatura de apa. Fostul ministru al Culturii zambeste sarmant si le strange mana celor care se opresc la taraba lui.

Spune ca strangerea de semnaturi merge destul de greu. "Romanii se mobilizeaza tarziu, nu planifica", lasand totul pentru ultimul moment, explica el.

Optimism exista insa, orice semnatura e buna. Si sunt oameni care ii aduc liste cu semnaturi chiar acasa. "Unii vin cu cate o semnatura, altii cu peste 40", spune zambitor Paleologu.

Pentru a-si spori sansele, el imparte si flayere unde explica de ce e de datoria lui sa incerce sa lupte pentru o Romanie mai buna: "In familia noastra toti barbatii au facut politica de cateva secole incoace. Aceasta inradacinare in istoria Romaniei ma obliga sa merg mai departe. Am fost mereu un corp strain in sistemul politic romanesc actual, iar candidatura mea independenta este asumarea curajoasa a acestei diferente. Si poate un nou inceput".

"Pentru semnaturi eu nu dau nimic in schimb, nici promisiuni - o carte de vizita, un flyer", spune Paleologu celor care stau in dubii daca sa vina sau nu la evenimentul de pe Calea Victoriei. "Ma axez pe domeniile la care ma pricep: cultura, educatie", afirma Paleologu.

Chiar daca fiecare semnatura conteaza, cifra celor ce trebuie adunate este insa uriasa, iar uitandu-ma in jur nu pot sa spun ca situatia era foarte roz pentru potentialii candidati. Am numarat nu mai mult de 30 de oameni - cu tot cu presa si cei care stateau la mesele din bar, ajunsi din intamplare intr-un loc "cu implicatii politice".

La una dintre mese radea cu gura pana la urechi un grup de nemti, in fata nelipsitei beri. Tinerii nu stiau ce-i cu afisele si nici nu pareau sa le pese.

La o alta masa se vorbea in engleza, iar la o alta ar fi putut sa se aseze un cuplu de asiatici intre doua varste (daca nu-i speriam cu intrebari daca stiu despre evenimentul de strangere de semnaturi si de alegerile din 11 decembrie).

Erau insa si clienti care, dupa ce-si luau o bere, veneau, rand pe rand, pe la mesele unde se strang semnaturi. Cei mai multi semnau pentru fiecare candidat, neratand sansa sa si stea de vorba cu ei putin si sa-si spuna pasurile.

Atmosfera s-a animat putin mai mult cand a ajuns si Nicusor Dan la Green Hours. Faptul ca tocmai a iesit glorios din alegerile locale a crescut ceva sansele USR sa atinga pragul de 200.000 de semnaturi.

Spune ca pana acum au fost centralizate in jur de 85.000 si formatiunea organizeaza astfel de evenimente si in alte locatii.

Am trecut si pe la mesele independentilor Visinel Balan si Marian Stas. Cel din urma, pentru care s-au strans "cateva mii de semnaturi", nu era prezent, dar urma sa vina in weekend (acum era plecat la Cluj). Echipa lui insa lucreaza si in lipsa sa.

Cat despre Visinel Balan, acesta spune tare si raspicat care e principalul sau proiect daca ajunge in Parlament: adoptie in 30 de zile. Deviza tanarului de 29 de ani, crescut in sistem, este "Din orfelinat vrea in Parlament". In demersurile sale e ajutat de 150 de voluntari, care aduna semnaturi inclusiv prin blocuri, din usa in usa.

"In 26 de ani am vazut ce s-a intamplat si ce se intampla cu copiii institutionalizati. Cred ca e momentul ca cineva sa ii reprezinte. In 26 de ani nimeni nu a vorbit de copiii institutionalizati. S-a vorbit despre persoanele cu dizabilitati, dar despre copiii obisnuiti din centrele de plasament nimeni nu a vorbit", spune Visinel Balan.

Un alt punct de pe agenda sa e "condamnarea abuzurilor din centrele de plasament". El spera ca, daca strange semnaturile si intra in alegeri sa ii mobilizeze la vot pe cei "nehotarati, oameni care pana acum au votat cu PSD si PNL, oameni care cred ca familia chiar conteaza".

Si sansele sale sunt destul de mari, avand in vedere ca pana acum a strans cam 13.000 - 14.000.

La masa partidului M10 nu era nimeni joi la pranz, nici macar voluntari, dar vom mai merge pe la targul de strans semnaturi, sa vedem ce au mai facut potentialii candidati.

Strangerea de semnaturi merge greu si principalul motiv pare sa fie scepticismul oamenilor opriti din gandurile si treburile lor cotidiene pentru a le fi prezentata oferta "independenta".

Plus ca nu inteleg foarte bine sistemul si nu cunosc legislatia, astfel ca devin suspiciosi cand li se cere sa semneze pentru a le permite independentilor sau formatiunilor noi sa prinda un loc pe buletinele de vot.

Pentru a-i convinge pe cei sceptici sau resemnati, care spun ca o semnatura a lor nu poate schimba mare lucru, reiau aici mesajul lui Tudor Chirila de saptamana aceasta:

"Nu va indemn sa-i votati (oricum daca nu strang semnaturile nu prea aveti cum), ci zic sa le dam o sansa poate intre timp (pana la alegeri) o sa-i convinga pe cei scarbiti de vot sa se prezinte. Macar sa anuleze un buletin ca sa nu mai voteze mortii din nou" - Tudor Chirila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#eveniment strangere semnaturi Green Hours, #independenti strangere semnaturi parlamentare, #parlamentare 2016 candidati, #semnaturi parlamentare 2016, #USR semnaturi parlamentare, #Paleologu semnaturi parlamentare , #alegeri parlamentare 2016