Un vot din trei va fi furat. Mai mergeti la alegeri?

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 18:02
15450 citiri

Am sa incep cu cifrele. Acestea spun tot ce este de spus. Conform sondajelor de opinie, PNL si PSD vor aduna, impreuna, circa 70 la suta din voturile care vor fi exprimate la alegerile parlamentare pe care Guvernul le-a convocat pe data de 11 decembrie.

(O predictie: cred ca scorul va fi apropiat de 35% pentru ambele partide; socialistii au obtinut intotdeauna scoruri mai slabe la alegerile generale). In viitorul Parlament va intra, probabil, si UDMR, datorita unei prevederi speciale a legii electorale. Asa cum arata lucrurile, este posibil ca partide ca PMP, ALDE si USR sa nu intre in Parlament din cauza pragului electoral.

Acest prag electoral este foarte important in povestea noastra. In Romania este 5%. Foarte mare, la limita superioara a ceea ce exista in democratii. Acest prag electoral masiv actioneaza ca o bariera care impiedica accesul partidelor mici in Parlament.

In Romania acest mecanism a actionat cu ferocitate. La alegerile parlamentare din anul 2000, aproape 20% dintre voturi au mers catre partide si aliante care nu au trecut de pragul electoral. Unul din 5 voturi.

Cititorii stiu deja ca voturile care nu se transforma in mandate pentru partidele parlamentare contribuie de fapt la alegerea unor reprezentanti ai partidelor mari.

Dar poate ca nu oricine realizeaza cat de sever este acest efect...

Haideti sa analizam rezultatele acelorasi alegeri din 2000. PSD a obtinut atunci doar 37% din votul popular. Dar efectele redistribuirii au fost dramatice. PSD a obtinut 46,5% din numarul de mandate.

Acesta este un sistem scandalos. Partidelor politice din cartelul care conduce Romania spre pierzanie de peste 25 de ani nu le este suficient ca mint. Ca mituiesc alegatori. Ca isi finanteaza campaniile din bani negri. Se folosesc de efectele unui prag electoral foarte mare pentru a-si spori artificial zestrea de mandate. Pe spinarea alegatorilor naivi, care au votat cu partide care au cazut sub pragul electoral.

Alt mecanism prin care voturile sunt deturnate sau furate - moralmente, e acelasi lucru - este acela al voturilor anulate. Aici se poate spune ca in proverbul acela: "Ca la noi, la nimenea!". Īn Romania, procentul voturilor anulate este anormal de mare. La ultimele alegeri parlamentare, cele din 2012, numarul voturilor anulate a fost halucinant: 212.289. La care se mai adauga alte 71.364 voturi "albe". Mai mult decat alegatorii dintr-un judet mediu...

Sigur, unii dintre alegatori mazgalesc buletinul de vot sau pun stampila gresit. Insa procentul devastator de mare in comparatie cu alegerile din democratiile veritabile ne arata ca altceva se petrece in sectiile de votare. Furt. Se fura pe rupte. Mecanismul este simplu. Se pun stampile suplimentare pe buletinele de vot ale adversarilor. Mai ales independenti si partide mici.

Cum se poate face asta in conditiile in care exista "observatori" in sectiile de vot? Iarasi simplu. Observatorii sunt de fatada, mai ales in mediul rural. Sunt inregistrate pe post de observatori tot felul de persoane care apartin, formal, unor organizatii civice.

In realitate acestea sunt create special de baronii locali pentru a-si infiltra oamenii in comisiile care numara voturile. Cat despre reprezentantii partidelor parlamentare, si acestia au, adesea, tot scop decorativ. Ei sunt de fapt asociati ai primarului, pentru ca multe partide nu au structuri reale in toate satele.

Adaugati la cele de mai sus furtul-furt. Liderul socialistilor a fost condamnat penal pentru frauda electorala. Dar nu este singurul care ar fi trebuit sa stea in spatele gratiilor.

Avem alegeri cu alegatori care voteaza multiplu, fiind plimbati cu autobuzele de la o sectie la alta, uneori dintr-un judet in altul. Avem alegeri in care voteaza mortii. Si in care sunt cumparate voturi in usa sectiei de vot.

Mai mult: chiar daca ati votat pentru cineva - individ sau partid - care ajunge in Parlament, asta nu inseamna mare lucru. Multe partide sunt destructurate rapid prin migratie. Luati cazul PP-DD. Departe de mine de a avea o simpatie pentru acest partid, condus de un infractor care este acum in penitenciar (Dan Diaconescu). Problema e ca partidul acesta a fost, totusi, votat de aproape 15% dintre alegatori, in 2012. Iar acum nici macar nu mai exista in Parlament. (Cine a fost principalul beneficiar al destructurarii PP-DD? Socialistii).

Alt mecanism prin care vointa unor alegatori este aruncata la cos: existenta grupului "minoritatilor". Aceasta este o gaselnita nedemocratica a regimului Iliescu. Acest grup, format in cea mai mare parte din deputati care au in spate doar cateva voturi, a fost mereu de un oportunism feroce. Au aparat, cum ar spune un clasic in viata, "interesul national". Problema este ca acest grup a inclinat adesea balanta puterii in Parlament in alte directii decat acelea indicate de opinia populara.

Trageti linie si faceti socoteala tuturor celor de mai sus. Am afirmat ca un vot din trei va fi furat. Acum realizam ca aceasta socoteala este una conservatoare.

Probabil vor fi mai multe voturi furate. Partidele mari vor juca circul Puterii si Opozitiei, sigure pe electoratele lor captive. Alegatorii ceilalti vor fi furati in proportii industriale.

Si atunci unde este ratiunea participarii la asemenea alegeri?

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#alegeri parlamentare 2016, #prag electoral alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016