Ziare.com

Cine va face parte de la PSD din comisia de ancheta condusa de Dragnea

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 16:51

   

Cine va face parte de la PSD din comisia de ancheta condusa de Dragnea
Grupul deputatilor PSD i-a desemnat pe Liviu Dragnea, Eugen Nicolicea, Dorel Caprar, Mihai Weber si Liviu Plesoianu sa faca parte din comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, social-democratii urmand a mai fi reprezentati in comisie si de doi senatori.

"In comisia de ancheta, conform ponderii, sunt cinci propuneri de la Camera Deputatilor din partea PSD si doua propuneri de la Senat.

Din partea Camerei Deputatilor, propunerea a fost in primul rand disponibilitatea domnului presedinte Liviu Dragnea sa faca parte din comisie, presedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei de Aparare, domnul Dorel Caprar, presedintele Comisiei SIE, domnul Weber Mihai, si domnul deputat Liviu Plesoianu ca si comunicator al comisiei din partea PSD", a declarat Marcel Ciolacu, la finalul sedintei grupului deputatilor PSD.

Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor institutii sau persoane in posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum si stabilirea masurilor care ar urma sa fie dispuse inclusiv in vederea sesizarii organelor competente pentru verificarea eventualelor incalcari ale prevederilor legale.

Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi inaintat Birourilor Permanente reunite in termen de 60 de zile de la infiintarea comisiei.

Potrivit proiectului de hotarare de constituire a comisiei parlamentare de ancheta, printre obiectivele acesteia se numara:
  • determinarea posibilei implicari a unor institutii si/sau persoane, altele decat cele prevazute de lege, in organizarea procesului electoral;
  • determinarea posibilului grad de implicare a unor institutii si/sau persoane in posibila viciere a rezultatului alegerilor prezidentiale;
  • stabilirea masurilor care ar urma a fi dispuse inclusiv in vederea sesizarii organelor competente pentru verificarea eventualelor incalcari ale prevederilor legale cu ocazia organizarii scrutinului electoral prezidential din 2009;
  • verificarea legalitatii achizitionarii aplicatiilor si/sau serviciilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votarii la alegerile pentru Presedintele Romaniei;
  • verificarea corectitudinii centralizarii rezultatelor votarii la alegerile pentru Presedintele Romaniei;
  • verificarea modului in care STS a asigurat serviciile de serviciile de telefonie de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date, precum si posibilele interferente nelegitime in procesul electoral.
  • verificarea documentelor primite de AEP de la BEC in vederea arhivarii electronice de catre furnizorul de servicii de arhivare electronica contractat;
  • verificarea modului in care au fost distribuite birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, prin intermediul MAE, buletinele de vot, stampilele de control, stampilele cu mentiunea "votat", precum si celelalte materiale necesare procesului electoral;
  • verificarea modului in care au fost securizate rezultatele votarii in circumscriptiile din strainatate precum si a modului in care au fost transmise informatiile catre BEC.

Citeste si


Comisia de ancheta este formata din 15 membri titulari si are un birou compus din presedinte, doi vicepresedinti si un secretar.

Pentru ca sedintele comisiei de ancheta sa aiba loc in mod legal este necesara participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor care o compun.

De asemenea, hotararile comisiei se adopta cu votul majoritatii membrilor acesteia, votul fiind deschis.

Potrivit proiectului de hotarare, comisia de ancheta poate invita pentru audiere si explicatii orice persoana care are cunostinta despre o fapta ori imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in domeniul care formeaza obiectul activitatii comisiei de ancheta.

Institutiile si autoritatile cu atributii referitoare la faptele care fac obiectul anchetei sunt obligate, in conditiile legii, sa raspunda la solicitarile comisiei de ancheta in termenul stabilit de aceasta.

Totodata, presedintele comisiei de ancheta atrage atentia persoanei audiate ca are obligatia de a spune adevarul, de a nu ascunde nimic din ceea ce stie si ca nerespectarea acestei obligatii atrage raspunderea penala.

Comisia va fi formata din 7 reprezentanti ai PSD, 3 - PNL, 2 - USR si cate unul de la UDMR, ALDE si PMP.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis sa supuna votului viitorului plen reunit un proiect de hotarare prin care sa fi infiintata o comisie de ancheta privind desfasurarea alegerilor prezidentiale din 2009. Votul in plen urmeaza sa aiba loc miercuri.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre comisia ancheta alegeri 2009
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1063 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo Dracneo, ti-ai tras comisie sparlamentara, doar ca nu prea...

...mai are ce ancheta, ti-a luat Procuratura apa de la moara!
Astfel ca trebuie sa-ti adresam indemnul amicului PSDErie:
"NTMCPT!"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor