1 din 3 alegatori a fost influentat la vot de protestele din diaspora - sondaj IRES

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 14:36
4414 citiri
1 din 3 alegatori a fost influentat la vot de protestele din diaspora - sondaj IRES
Fotomontaj Ziare.com

Unul din trei romani prezenti la vot in ziua de 16 noiembrie afirma ca decizia de a alege presedintele Romaniei, dintre candidatii Klaus Iohannis si Victor Ponta, a fost influentata direct de incidentele din diaspora.

65% dintre persoanele chestionate mentioneaza ca modul in care s-a desfasurat votul in turul 1 in diaspora nu le-a influentat decizia de a merge la vot, iar 32% declara ca acesta le-a influentat decizia, reiese dintr-un sondaj realizat de IRES, imediat dupa alegerile prezidentiale, informeaza un comunicat remis joi Ziare.com

Cu toate ca doar 42% dintre respondenti mentioneaza ca au avut un membru al familiei in strainatate pe perioada votului, sfaturile rudelor sau ale prietenilor din diaspora au fost decisive, reiese din aceeasi analiza sociologica.

Primul sondaj dupa alegeri. Cata incredere au romanii in Iohannis - IRES

In plus, televiziunile care au transmis protestele din strainatate au fost cel mai important catalizator, daca se tine cont de faptul ca doar 6% dintre respondenti sustin ca nu au vazut la televizor protestele romanilor care nu au putut sa voteze in cateva capitale europene.

Din acelasi sondaj reiese ca unul din patru romani si-a stabilit candidatul favorit dupa primul tur de scrutin.

Internetul, un mediu important de catalizare a protestului

Putin peste jumatate dintre respondenti (54%) spun ca utilizeaza Internetul, iar dintre acestia, 70% considera ca Internetul si retelele de socializare au influentat participarea la vot.

"Convergenta intre Facebook, televiziune si telefonie mobila a fost reteta care a dus la marea mobilizare la vot in turul al doilea", arata reprezentantii IRES.

Potrivit acestora, elementul declansator a fost modul de organizare de catre Guvern a sectiilor din diaspora si reactia institutionala guvernamentala, insa noteaza ca spatiul public a devenit prin retele de socializare un spatiu emotional.

S-a putut asista, in consecinta, "la o dramatizare a experientei politice, la o mondializare sentimentala prin psihologizare, mai ales a elementelor de conflict".

Iohannis vs. Ponta: Profilul alegatorului - sondaj IRES

Cu toate acestea, "pentru revolta de la urne dintre turul I si II al alegerilor prezidentiale, Facebook, fara televiziune si telefonie mobila, ar fi avut o mult mai redusa contributie la inflamarea afectiva contra candidatului Victor Ponta".

Motivele prezentei masive la vot in turul al doilea

Cei mai multi dintre respondentii care au mers la vot au facut acest lucru pentru a vota un anumit candidat (66%), 11% au mers pentru a vota impotriva unui candidat.

Alti 6% spun ca au mers la urne ca sa voteze pentru binele tarii sau binele personal, 4% pentru a vota in favoarea schimbarii, iar 3% datorita simtului civic, pentru a-si exercita un drept cetatenesc, releva sondajul IRES.

Votul din diaspora si reactia neadecvata a Guvernului Ponta

Respondentii din Transilvania si Banat declara, in proportie mai mare decat cei din Moldova sau din sudul tarii, ca modul in care s-a desfasurat votul in diaspora a avut o influenta asupra deciziei lor de vot.

Votantii lui Klaus Iohannis, de asemenea, declara in proportie aproape dubla (40,4%) comparativ cu votantii lui Victor Ponta (22,6%) ca desfasurarea votului din diaspora a avut o influenta asupra propriei decizii.

Iohannis vs. Ponta: Cum au votat studentii si pensionarii? Dar patronii si somerii? - sondaj Avangarde

Cu cat sunt mai educati, cu atat respondentii care au avut pe cineva din familie in strainatate pe perioada votului declara ca au abordat acest subiect in discutiile pe care le-au avut cu acele persoane, reiese din studiul IRES.

Sondajul a fost realizat telefonic, in perioada 18-24 noiembrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1.271 persoane de si peste 18 ani.

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie SRL (IRES) ii are ca actionari pe Vasile Dancu (85%) si Elena Madalina Grigore (15%). Este unul dintre cele mai cunoscute institute de sondare, cercetarile sale vizand diverse teme, nu doar politice.

Vasile Dancu a fost ministru al Informatiilor Publice in Guvernul Nastase si senator PSD.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sondaj motive vot prezidentiale, #sondaj IRES dupa alegeri, #Iohannis vot diaspora sondaj , #Alegeri Prezidentiale 2014