Alegeri anticipate in mai! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 16:01
21892 citiri
Alegeri anticipate in mai! (Opinii)

Pe Victor Ponta l-a pierdut aroganta extrema, zic eu. Daca ne uitam in urma cu numai doua saptamani, vedem o Romania pasiva, demobilizata, fara chef de vot, care parea sa-i deschida lui Victor Ponta drumul spre Cotroceni.

Dupa 10 zile, Romania fierbea, prezenta la vot a explodat, oamenii au iesit in strada, iar infrangerea favoritului a fost strivitoare pe o prezenta si un scor de neimaginat.

Cine a pus dinamita? Eu cred ca aroganta extrema a PSD. Felul in care a fost gestionata criza votului din diaspora a fost cel mai bun agent electoral antiPonta.

Sa nu ne amagim! Alegerile au fost castigate pe un val emotional urias, de proportiile unui tsunami, reflectat si in prezenta la vot, si in scorul strivitor. In opinia mea, acest val emotional nu a fost starnit de Klaus Iohannis, ci de imensa sfidare si aroganta cu care Guvernul Ponta a tratat votul din strainatate.

Eu vad acest vot drept unul covarsitor antiPonta, de invalidare a unui guvern care si-a pierdut sustinerea populara si a generat o imensa asteptare, as zice mai mare decat in 2004 si 2009 uitandu-ma la cifre. Mesajul nu a fost doar pentru Victor Ponta si PSD, ci pentru intreaga clasa politica, deci inclusiv pentru noul PNL.

Acum intrebarea e ce va face Opozitia cu aceasta victorie, cu acest val si aceasta asteptare. A inteles mesajul?

Tentatia poate fi sa-l lase pe Victor Ponta sa se inece in propria mostenire, sa gestioneze toate bombele pe care le-a plantat in economie. Cred ca ar fi cea mai proasta solutie cu putinta.

Daca Victor Ponta va fi lasat inca un an, in pofida acestei invalidari populare masive, este foarte probabil ca situatia economica sa se agraveze. Si va fi greu de explicat celor care au dat votul de duminica de ce Opozitia nu merge mai departe, de ce tolereaza un guvern invalidat popular. Cat timp va trece pana ca "blat" sa fie pe toate buzele?

Daca il bagi pe Klaus Iohannis in logica unei coabitari cu Victor Ponta si il asociezi in primul an de mandat cu o involutie a Romaniei, il erodezi foarte rapid.

Mai grav, daca noul PNL nu preia acest val si incearca sa temporizeze lucrurile din calcul poltic, este posibil ca valul sa se intoarca impotriva lui. Va dezamagi asteptarea care a mobilizat Romania tacuta si se va prabusi. Politic vorbind, daca nu valorifici momentul acesta cand PSD va fi in degringolda totala, e posibil sa-i dai timp de regrupare.

Si cum sa il lasi pe Victor Ponta premier al Romaniei in ecuatia europeana dupa spectacolul oferit marilor orase europene in ziua votului? Ce credibilitate mai poate sa aiba? Devenim niste ciudati ai UE daca lasam in functie guvernul care a ratat intr-un asemenea hal organizarea alegerilor si a provocat asemenea incalcari democratice.

Cred ca solutia in acest moment este intrarea intr-o secventialitate ceruta chiar de votul de duminica. Ar trebui schimbat guvernul prin ianuarie, pe o majoritate incropita, pentru ca altfel nu se poate acum. Apoi asumarea raspunderii noului guvern pe un pachet de legi care sa includa schimbarea sistemului de vot, adica adoptarea unui model german mixt uninominal + lista, si vot prin corespondenta.

Dupa care guvernul sa demisioneze, iar in mai sa fie organizate alegeri anticipate care sa genereze un Parlament mult redus numeric.

In felul acesta legi inceputul mandatului lui Klaus Iohannis de o schimbare reala si deschizi calea iesirii din mlastina.

In plus, Romania tacuta care in sfarsit a vorbit nu asteapta calcul politic meschin, platit de polite. Asteapta rezultate concrete, asteapta de la clasa politica acelasi curaj, aceeasi mobilizare si aceeasi determinare pe care le-a aratat ea.

Romania traieste un moment de gratie care poate duce la o schimbare reala sau poate fi ratat lamentabil si nepermis. Mingea e in terenul Opozitiei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Klaus Iohannis presedinte ales, #PNL alegeri anticipate , #Alegeri Prezidentiale 2014