Alegeri europarlamentare 2014: Boicotarea alegerilor avantajeaza PSD

Duminica, 18 Mai 2014, ora 12:10
9632 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Boicotarea alegerilor avantajeaza PSD

O prezenta mica la alegerile europarlamentare avantajeaza partidele puternice, in frunte cu PSD, spune sociologul Barbu Mateescu, iar anularea constienta a votului nu are nici cea mai mica relevanta asupra scorurilor electorale.

Boicotarea alegerilor europarlamentare este solutia propusa in mediul online de cativa formatori de opinie nemultumiti de oferta electorala a partidelor si a candidatilor independenti. Opozantii acestei solutii de sanctionare a clasei politice spun insa ca "greva cetateneasca", asa cum a fost numita pe Internet, va avea efecte contrare, avantajand in primul rand masinaria de vot a PSD.

"Deja alegerile europarlamentare sunt boicotate de, poate, 60% sau mai mult din populatia aflata in tara. Initiativa vine si completeaza un trend gigantic deja existent. Nu este ceva senzational. Senzational este ca ea apare acum pe Facebook si este promovata de oameni care nu se vor prezenta la vot, care nu au o optiune politica. Nu cred ca poate sa schimbe parerile celor care sunt siguri de optiunea lor", a declarat Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

Sociologul subliniaza faptul ca o prezenta mica la urne in data de 25 mai "avantajeaza partidele care au organizatii mai puternice si un grup de sustinatori mai numeros".

Intrebat care este efectul produs in cazul in care cineva merge la vot, dar si-l anuleaza voit, de exemplu punand stampila pe mai multi candidati, Barbu Mateescu a raspuns: "In planul alocarii voturilor, este ca si cand acesti oameni nu ar fi mers la vot".

"E egal cu zero pentru ca procentele obtinute de candidati se calculeaza din numarul total de voturi valide. Prin urmare votul lor nu conteaza, doar ca fac act de prezenta", a adaugat acesta.

Situatia este diferita fata de cea din 2012, cand alegatorii au fost chemati la urne pentru a spune daca sunt de acord cu demiterea presedintelui. "La referendumul pentru suspendarea presedintelui prezenta la urne conta si daca iti anulai votul, pentru ca in acel caz era nevoie de cvorum", a confirmat Barbu Mateescu.

Boicotarea alegerilor europarlamentare avantajeaza partidele mari atat direct, cat si indirect, mai spune el.

Intrebat cum se impart voturile obtinute de formatiunile sau candidatii care nu trec pragul electoral impus de lege, acesta a explicat: "Voturile se impart proportional cu scorurile obtinute de cei care au depasit pragul. Daca PSD ia 40% din voturi, PSD va lua 40% si din redistribuire".

"Sunt insa sceptic in legatura cu impactul acestei campanii, nu cred ca ea va ajunge la alegatori. Daca ar ajunge macar la 50.000 de oameni care sa o vada, care sa stie de existenta ei, ar fi foarte, foarte mult", a mai completat acesta.

Ce arata sondajele

Cu o saptamana inainte de alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai, sondajele arata ca prezenta in Romania, unul din cele 28 de state in care se voteaza, "va fi un pic sub media europeana", a mai spus Barbu Mateescu.

"Legat de prezenta propriu-zisa, exista mai multe date care intra in conflict si s-ar putea ca, de exemplu, faptul ca aceste alegeri sunt vazute ca o avampremiera pentru prezidentiale sa mai mareasca un pic prezenta", a adaugat el.

De altfel, Barbu Mateescu este de parere ca in aceasta campanie pentru alegerile europarlamentare s-a discutat mult mai mult despre cele prezidentiale de la sfarsitul anului.

"Este o campanie in care Victor Ponta isi promoveaza profilul de prezidentiabil, iar Traian Basescu incearca sa isi reafirme rolul de figura majora a opozitiei in favoarea PMP", a punctat el.

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE.

Votul este obligatoriu in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.

Sondajele arata ca scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.

Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

In premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#boicot alegeri europarlamentare 2014, #greva cetateneasca, #prezenta alegeri europarlamentare , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii