Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegeri prezidentiale 2014: Acreditarea observatorilor pentru turul 2, in aer

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 13:59
2243 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Acreditarea observatorilor pentru turul 2, in aer

Zece organizatii neguvernamentale au transmis, vineri, o solicitare catre Biroul Electoral Central prin care cer sa se ia o decizie in regim de urgenta cu privire la procedura de acreditare a observatorilor pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.

"Intrucat legislatia nu este clara, iar BEC nu a publicat o decizie, desi exista cereri in acest sens depuse inca de la inceputul saptamanii, solicitam publicarea unei decizii pozitive care sa permita ONG-urilor care au primit adeverinte de la AEP sa depuna documentele de acreditare la birourile judetene pentru cel de-al doilea tur de scrutin.

In acest moment, exista o practica neunitara, birourile judetene avand raspunsuri diferite la cererile de acreditare in lipsa unei aprobari din partea BEC", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de catre Septimius Parvu, manager de proiecte la Expert Forum.

Acesta da exemplu situatia de la BEJ Teleorman, care a hotarat ca nu poate valida acreditarile pentru turul doi in lipsa unei decizii a BEC, si pe cea de la BEJ Dolj.

"Solicitam BEC sa isi exercite atributiile de institutie publica si sa ia de indata o decizie care sa transparentizeze organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, avand in vedere pozitiile publice ale factorilor interesati legate de posibile nereguli la primul tur de scrutin. De asemenea, solicitam institutiei sa ia decizii in timp util, fara a prelungi nejustificat luarea unor hotarari esentiale pentru desfasurarea in conditii legale a alegerilor", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

Rezultate finale oficiale in turul intai al alegerilor prezidentiale 2014: Documentele sunt trimise la CCR

Alegeri prezidentiale 2014: Rezultate finale in Bucuresti - Iohannis a castigat un sector, Macovei e pe podium

Cum a votat diaspora: Iohannis - 46%, Ponta a invins in R.Moldova, dar si in Zimbabwe si Coreea de Nord

In solicitarea adresata BEC se reaminteste ca, potrivit articolului 47 din Legea 370/2014, acreditarea observatorilor interni se face cu cel putin 5 zile inaintea datei alegerilor.

"Pana la acest moment nu exista o procedura clara pentru observatorii care vor sa se acrediteze doar pentru cel de-al doilea tur de scrutin si nu au fost acreditati pentru primul tur. Am luat cunostinta de Decizia 8D/11.09.2014, care nu specifica clar care este procedura pentru al doilea tur de scrutin, ci doar ca acreditarile obtinute la primul tur de scrutin sunt valabile si la cel de-al doilea", se mai arata in document.

In aceste conditii, cele 10 ONG-uri semnatare solicita BEC sa ia o decizie de urgenta, pentru clarificarea situatiei.

"Va rugam sa transmiteti in acest sens o decizie birourilor electorale judetene care sa unifice practica la nivel national", se mai arata in documentul semnat de Activewatch, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociatia Pro Democratia (APD), Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe), Expert Forum (EFOR), Centrul pentru Resurse Civice (CRC), Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD), Fundatia Freedom House (FH), Funky Citizens si Grupul pentru Democratie Participativa Plenum.

C.B.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Expert Forum acreditare tur doi prezidentiale, #ONG acreditari tur doi prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2014 tur doi , #Alegeri Prezidentiale 2014