Alegeri prezidentiale 2014: Ce scrie presa straina dupa anuntarea exit poll-urilor

Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 21:40
3959 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Ce scrie presa straina dupa anuntarea exit poll-urilor
Foto: Facebook / Monica Macovei

Cei doi candidati la presedintia Romaniei, Klaus Iohannis si Victor Ponta, au obtinut scoruri foarte apropiate, arata rezultatele exit-poll-urilor, lucru remarcat si de presa straina la scurt timp dupa inchiderea urnelor.

"Rezultatul turului doi al alegerilor prezidentiale este foarte strans, conform exit-poll-urilor. Premierul care a promis stabilitate si primarul care vrea sa continue lupta impotriva coruptiei sunt umar la umar", relateaza agentia Associated Press, preluata de Daily Mail, dar si de ABC News.

Rezultate exit poll - Ponta si Iohannis, la diferenta infima. Sondaje contradictorii LIVE

Rezultatul final poate fi decis de cei peste 300.000 de romani din diaspora care au iesit la vot duminica, majoritatea impotriva guvernului.

Cotidianul britanic remarca faptul ca Victor Ponta, candidatul PSD nu a avut o reactie imediata dupa aflarea primelor estimari, insa un lider al partidului sau a declarat ca premierul va obtine o victorie stransa.

"Romani, ati fost niste eroi astazi!", a declarat Klaus Iohannis, dupa inchiderea urnelor, cerand ca numaratoarea buletinelor de vot sa aiba loc in mod corect.

Iohannis, dupa exit-polluri: Miza de astazi a fost dreptul la vot. Ati fost niste eroi!

AP mentioneaza neregulile de la votul in diaspora, inclusiv faptul ca la Munchen romanii au stat la coada din noaptea precedenta zilei de votare pregatiti cu periute de dinti.

Si Deutsche Welle comenteaza turul doi al alegerilor prezidentiale din Romania, spunand ca Iohannis si Ponta sunt umar la umar, iar diaspora a fost cea care a inclinat balanta.

Alegerile din Romania reprezinta un moment important pentru democratie in una dintre cele mai nelinistite natiuni, aflate in apropierea altui punct nevralgic - Ucraina.

Rezultatele oficiale sunt asteptate luni.

Jurnalistii germani remarca si faptul ca prezenta la vot in turul doi a fost semnificativ mai mare decat in turul intai si decat anticipasera sondajele de opinie.

Campania electorala a fost dominata de dezbaterile pe tema bataliei anticoruptie, mai scrie Deutsche Welle. Nu sunt trecute cu vederea nici incidentele care au marcat ziua de duminica in diaspora, dar si protestele din tara si de peste hotare generate de refuzul autoritatilor de la Bucuresti de a suplimenta numarul de sectii in diaspora.

Cel care va castiga presedintia Romania va fi responsabil pentru politica externa si de aparare a tarii si, pe de alta parte, va numi procurorii sefi si directorii serviciilor secrete.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Deutsche Welle exit poll prezidentiale, #presa straina prezidentiale Iohannis , #Alegeri Prezidentiale 2014