Alegeri prezidentiale 2014: Cum poti deveni observator la alegeri

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 16:53
8279 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Cum poti deveni observator la alegeri

Dupa scandalurile care au marcat primul scrutin al alegerilor prezidentiale, sute de voluntari, atat din tara cat si diaspora, si-au exprimat intentia de a deveni observatori la turul II.

Legea prevede ca acreditarea numarului de observatori se face cu maxim 5 zile inainte de alegeri, fara distinctie intre cele doua tururi de scrutin.

Alegeri prezidentiale 2014: Acreditarea observatorilor pentru turul 2, in aer

Acreditarile eliberate pentru primul tur sunt valabile si in turul al doilea, insa cei care au vrut sa fie voluntari din partea ONG-urilor doar pe 16 noiembrie au intampinat o serie de probleme. Cum nu exista un raspuns clar din partea BEC, zeci de ONG-uri au transmis o solicitare catre Biroul Electoral Central prin care au cerut sa se ia o decizie in regim de urgenta cu privire la procedura de acreditare a observatorilor pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.

Un raspuns a venit vineri seara: Decizia BEC nr.128 din 07.11.2014 a mentionat ca se mai pot face acreditari pentru turul doi.

Cum poti deveni observator

Legea mentioneaza ca solicitarile se pot depune pana cel tarziu cu 5 zile "inainte de alegeri", deci 11 noiembrie este ultima zi in care voluntarii mai pot depune astfel de solicitari.

Manualul observatorului

Cei care vor sa fie observatori trebuie sa indeplineasca niste conditii: sa fie cetateni romani cu drept de vot si sa nu faca parte din niciun partid politic.

Urmeaza sa aleaga ONG-ul din partea caruia doresc sa participe ca observator voluntar si sa ia legatura cu reprezentantii organizatiei. De altfel, Autoritatea Electorala Permanenta a publicat o lista cu toate ONG-urile acreditate la scrutinul prezidential. Pot fi acreditati ca observatori interni reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au in obiectul de activitate apararea democratiei si a drepturilor omului sau observarea alegerilor, care sunt legal constituite cu cel putin 6 luni inainte de data alegerilor.

Urmatorul pas este trimiterea, catre reprezentantii ONG-ului ales, a unei copii a actului de identitate si un scan al declaratiei de neapartenenta politica, completata si semnata.

Ce presupune activitatea de observator?

Observatorul intern are dreptul sa asiste la operatiunile de votare, incepand cu deschiderea sectiilor de votare si pana la finalizarea numararii voturilor si incheierea proceselor verbale. Acesta nu poate interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avand numai dreptul de a sesiza presedintelui biroului electoral eventuale nereguli in desfasurarea procesului de vot.

Pentru ca activitatea observatorului sa fie eficienta, acesta trebuie sa cunoasca in mod temeinic prevederile legislatiei in vigoare, tehnica de votare si drepturile si obligatiile observatorului, informatii care urmeaza sa fie explicate pe larg de ONG-urile din partea carora au fost acreditati voluntarii.

Observatorii pot descuraja comiterea unor nereguli sau fraude prin insasi prezenta lor in sectia de votare, la care trebuie sa se adauge o atitudine care sa denote faptul ca stiu foarte bine ce au de facut. Este foarte important de retinut faptul ca observatorul intern nu trebuie sa-si manifeste public preferintele politice, rolul sau fiind acela de a contribui la buna desfasurare a alegerilor.

Orice act de propaganda electorala, precum si incalcarea actului de acreditare, in orice mod, se sanctioneaza. Persoana sanctionata poate fi indepartata imediat din sectia de votare, iar acreditarea sa va fi suspendata de catre biroul electoral care constata abaterea.

Rezultate finale oficiale in turul intai al alegerilor prezidentiale 2014: Documentele sunt trimise la CCR

Solicitantul va primi acreditarea prin e-mail, iar documentul este valabil si-n copie.

Acreditarile din primul tur sunt valabile si pentru turul al doilea. Daca, insa, voluntarul doreste sa se acrediteze la o alta sectie sau intr-un alt judet, procedurile de acreditare sunt luate de la capat. Activitatea observatorilor nu este remunerata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#observator alegeri prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2014 observatori , #Alegeri Prezidentiale 2014