Ambasadorul Romaniei in Franta: Masurile MAE, insuficiente. La Paris se asteapta 10.000 de oameni

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 16:59
6988 citiri
Ambasadorul Romaniei in Franta: Masurile MAE, insuficiente. La Paris se asteapta 10.000 de oameni
Foto: newsroum.fr

Ambasadorul Romaniei in Franta, Bogdan Mazuru, a declarat ca sunt semnale potrivit carora 9-10.000 de cetateni romani vor dori sa voteze in turul doi la Paris si ca vor exista dificultati daca numarul de sectii de votare ramane acelasi ca in primul tur.

Potrivit lui Mazuru, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a suplimenta la maxim, respectiv la sapte, numarul de stampile si cabine de vot, nu va avea efecte la Paris.

"Decizia luata e binevenita pentru alte sectii de votare din strainatate, dar e o masura care nu va avea efecte la Paris. La Paris, in primul tur din 2 noiembrie, am beneficiat de numarul maxim de stampile, numarul maxim de cabine si numarul maxim de membri din comisiile de vot in doi noiembrie", a declarat ambasadorul Romaniei in Franta, intr-un interviu pentru RFI.

Bogdan Mazuru a mai spus ca a vorbit vineri despre aceste probleme, la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe.

"Bineinteles ca orice masura pentru fluidizarea procesului de vot e absolut binevenita, cu siguranta ca ne vom misca mai bine pentru organizarea turului doi de scrutin. Eu nu vorbesc pentru ceilalti colegi ai mei, vorbesc doar pentru ce se poate intampla la Paris. Si pentru Paris aceste masuri sunt insuficiente", a precizat ambasadorul.

Ce face MAE dupa explicatiile BEC: Ia nota si intra in "proces intern de evaluare consolidata"

Intrebat la ce se asteapta in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, Bogdan Mazuru a afirmat ca "estimeaza ca numarul de cetateni romani care va dori sa participe la votul din 16 noiembrie va fi mai mare decat la cel din turul intai".

"Ma astept la un numar considerabil de cetateni romani care sa vina pentru a-si exprima votul. Avem semnale din partea asociatiilor de romani, estimarile lor privind numarul de votanti in 16 noiembrie: e vorba despre noua - zece mii de cetateni romani care vor dori sa voteze. In aceste conditii, vom avea dificultati, daca numarul de sectii de votare ramane cel din data de doi noiembrie", a atras atentia ambasadorul Romaniei la Paris.

Potrivit acestuia, "exista doua variabile, variabila spatiu si variabila timp".

"Variabila spatiu inseamna sectii mai multe de votare, care sa permita o disipare echilibrata a numarului mare de cetateni care doresc sa voteze.

Variabila timp inseamna ca intervalul de timp sa fie mai mare decat cele 14 ore precizat insa de lege. Toate lucrurile acestea sunt precizate, insa, destul de clar in legea electorala", a mentionat Mazuru.

Ambasadorul a tinut sa mai precizeze ca "reprezentantii din sectiile de vot sunt cei care aplica legea. BEC-ul si BES-ul sunt cei care gestioneaza din punct de vedere juridic legea electorala si modul in care ea e aplicata in sectiile din strainatate".

MAE a anuntat, sambata, ca se afla "intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC", dupa ce BEC a tinut sa precizeze ca nu exista impedimente legale pentru organizarea unor noi sectii de votare in strainatate.

BEC il contrazice pe Corlatean in problema sectiilor noi de vot in strainatate: Se poate!

Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, BEC neavand atributii legale referitoare la aceste activitati, se spune intr-un comunicat si in care se precizeaza ca nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii.

BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un "impediment legal referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate", asa cum a invocat MAE "in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

Ministrul de Externe, Titus Corlatean a fost intrebat, vineri, despre suplimentarea sectiilor de votare in strainatate, sustinand ca BEC a adoptat o hotarare "care nu confirma existenta unei baze juridice, potrivit legii (...) si nu permite infiintarea de noi sectii".

Corlatean a sustinut ca, pentru infiintarea de noi sectii de votare, este necesara o intreaga procedura, care cuprinde solicitarea aprobarii autoritatilor din statul care acrediteaza, dar si chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu cateva zile inainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai buna organizare si o utilizare la maximum a capacitatii logistice evident va creste numarului celor care doresc sa voteze", a justificat ministrul de Externe.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Bogdan Mazuru ambasador Franta sectii, #Mazuru ambasador sectii insuficiente, #Mazuru Paris mii votanti , #Alegeri Prezidentiale 2014