Batalia pentru Romania. Zece observatii la inceput de campanie electorala (Opinii)

Miercuri, 27 August 2014, ora 07:58
3811 citiri
Batalia pentru Romania. Zece observatii la inceput de campanie electorala (Opinii)

Lupta pentru pozitia de presedinte al Romaniei a inceput. Intreaga dezbatere politica se desfasoara in logica acestei batalii. Intensitatea ciocnirilor va creste incepand cu luna septembrie si se va amplifica de la o zi la alta. Iata zece observatii, din punctul meu de vedere, despre cea mai importanta confruntare politica a anului.

1. Victor Ponta incepe luna septembrie cu prima sansa la castigarea alegerilor prezidentiale, potrivit sondajelor de opinie. Cu toate ca lucreaza din greu sa-si distruga credibilitatea, vezi declaratia cu popcornul, este sustinut puternic de PSD. Baronii n-au de ales.

2. Intrarea Elenei Udrea in cursa, desi zgomotoasa, nu a produs emulatie in jurul ei si a partidului. De fapt, PMP nu mai are niciun un rol. Dupa parerea mea, doamna Udrea pare un candidat mai "independent" decat Monica Macovei care nu se bucura de sustinerea niciunui partid politic si nici de sustinerea actualului presedinte.

3. Traian Basescu si-a pierdut influenta electorala odata cu anuntul ca pariaza pe Elena Udrea. In opinia mea, pare ca si-a rezervat un rol secundar in aceasta batalie pe care nu o considera importanta din perspectiva lui.

4. Monica Macovei cred ca are un impact mult mai mare asupra opiniei publice. Nu rateaza niciun eveniment. Reactioneaza dur si aplicat. Reuseste sa capteze atentia. Din pacate, doamna Macovei e limitata de faptul ca nu are sustinerea unei organizatii politice. Dar, consider ca are sanse sa scoata un rezultat bun si sa devina arbitrul turului doi. Aici cred eu ca e ascuns motivul pentru care Vasile Blaga si Klaus Iohannis nu se grabesc sa se delimiteze de fostul ministru al Justitiei.

5. Primarul Sibiului isi pastreaza in opinia mea pozitia de adversar cu sanse solide in fata lui Victor Ponta. Sondajele de opinie de la inceputul lunii septembrie vor confirma acest fapt. Iesirile publice ale domnului Iohannis au fost solide. Nu e un personaj spectaculos, nu-i place circul, e mult mai aproape de modelul liderului serios. E atacat dur de PSD, dar rezista. Calmul il ajuta sa nu fie luat prin surprindere de strategiile lui Liviu Dragnea, seful de campanie a lui Victor Ponta.

6. Se vorbeste prea mult in aceasta perioada despre cum se prezinta un candidat sau altul. De fapt, confruntarea politica se desfasoara in teritoriu. Batalia pentru Presedintia Romaniei cred ca va fi una de logistica, una care se va desfasura in fiecare judet si in fiecare localitate. Va castiga candidatul care are in spate cea mai puternica organizatie politica.

7. Daca vreti, eu consider ca aici este miza ordonantei pe care o propune Liviu Dragnea. Decizia ce le ofera alesilor locali o perioada de gratie in care pot schimba tabara. De fapt, o perioada de gratie in care vor fi cumparati cu bani publici.

8. Aceasta disperare a PSD de a-si extinde dominatia pe plan local arata o anumita slabiciune a partidului.

9. Daca Vasile Blaga si Klaus Iohannis reusesc sa-i stopeze pe Dragnea si Ponta, atunci au o sansa sa castige partida. Reusita poate fi una formala, adica blocarea ordonantei in instanta, sau informala, adica decizia sa nu aiba efect.

10. Calin Popescu Tariceanu, desi Victor Ponta si-a pus multe sperante in capacitatea lui de a-i aduce voturi, mai ales in turul doi, pare lipsit de energie si de orizont. Nimeni nu stie daca fostul premier va reusi sa-l ajute pe seful PSD sau il va ingropa.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#campanie alegeri prezidentiale 2014, #alegeri prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza adsal
adsal
rank 5
Ce popor e acela care isi doreste un presedinte...