Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

BEC si MAE cauta solutii pentru o buna desfasurare a alegerilor in strainatate

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 09:55
2754 citiri
BEC si MAE cauta solutii pentru o buna desfasurare a alegerilor in strainatate
Foto: Romania Tv

Membrii Biroului Electoral Central (BEC) vor avea marti o intalnire cu reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) privind identificarea unor solutii viabile pentru buna desfasurare in strainatate a celui de-al doilea tur de scrutin.

Potrivit unui comunicat al BEC, in conformitate cu prevederile art. 12 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care se afla in strainatate la data alegerilor.

Ponta promite masuri pentru diaspora in turul 2: Daca un singur roman nu poate sa voteze... (Video)

In afara acestor sectii de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului din tara respectiva, sectii de votare si in alte localitati decat cele in care isi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate sunt stabilite de ministrul Afacerilor Externe, prin ordin, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si pe site-ul MAE, in termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor.

Durata votarii este stabilita prin dispozitiile art. 44 alin. (1) si art. 46 din aceeasi lege, in conformitate cu care votarea incepe la ora 7,00 si se incheie la ora 21,00. La ora 21,00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza.

Alegatorii care la ora 21,00 se afla in sala unde se voteaza pot sa isi exercite dreptul de vot. Biroul Electoral Central precizeaza ca nu poate modifica dispozitiile imperative ale legii care prevad inchiderea sectiilor de votare la ora 21,00.

La intalnirea care va avea loc la sediul Biroului Electoral Central, la ora 12,00, vor fi invitati si reprezentantii Biroului Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate nr. 48.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca reprezentantii MAE vor propune BEC simplificarea procedurii de completare a declaratiilor pe propria raspundere de catre cetatenii romani care voteaza peste hotare si a estimat ca daca BEC va fi de acord cu solutia avansata, durata exercitarii votului s-ar putea scurta de la o medie de opt-noua minute la circa doua minute de persoana.

Victor Ponta a facut anuntul dupa discutiile avute luni cu conducerea MAE, in cadrul carora s-a facut o prima analiza privind disfunctionalitatile inregistrate in primul tur al alegerilor la votul din strainatate.

Premierul a subliniat ca "toate masurile care vor fi dispuse maine de BEC vor avea din punct de vedere financiar si logistic sprijinul MAE si al Guvernului".

"Din Fondul de rezerva vom aloca toate sumele necesare pentru a se aplica deciziile BEC privind eventuala crestere a numarului de cabine de vot, a personalului din consulate si din sectii de vot", a asigurat premierul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Biroul Electoral Central intalnire MAE, #BEC MAE alegeri strainatate, #BEC MAE alegeri discutie , #Alegeri Prezidentiale 2014