Campania "Politica fara bariere": Ce li se cere candidatilor la presedintie

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 18:29
2024 citiri
Campania "Politica fara bariere": Ce li se cere candidatilor la presedintie
Foto: Arhiva

Candidatii la alegerile prezidentiale sunt invitati de mai multe organizatii guvernamentale sa isi asume pozitiile fata de mai multe subiecte delicate, aflate in dezbatere publica.

In cadrul campaniei "Politica fara bariere", candidatii sunt invitati prin intermediul unei scrisori postate pe Facebook si transmise personal, fiecaruia in parte, sa raspunda la cateva intrebari si sa se angajeze ca vor pune in practica ceea ce sustin acum, in cazul in care vor ajunge presedinte al Romaniei.

Intrebarile adresate tuturor candidatilor la presedintie sunt urmatoarele:

  • Sustineti formarea partidelor politice cu minim trei membri fondatori, fara criteriu de teritorialitate?
  • Sustineti introducerea cerintei de a prezenta un numar rezonabil de semnaturi la depunerea oricarei candidaturi, pe lista de partid sau independenta, indiferent de tipul de alegeri?
  • Sustineti abrogarea prevederilor care permit partidelor politice sa primeasca cu prioritate sedii de la autoritatile publice locale?
  • Sustineti stabilirea unor conditii similare pentru candidati independenti si partide politice privind participarea in alegeri si obtinerea unui mandat in consiliile locale si judetene?
  • Sustineti eliminarea depozitului financiar pentru validarea candidaturilor pentru Parlament?
  • Sustineti finantarea de la bugetul public a tuturor partidelor politice proportional cu numarul de voturi, indiferent daca sunt sau nu parlamentare?
  • Sustineti eliminarea prevederilor care interzic cetatenilor sa semneze pentru sustinerea a mai mult de un candidat sau partid?

"Propunerea noastra raspunde unei ingrijorari crescande cu privire la calitatea procesului democratic din Romania. Constatam ca increderea in institutiile politice democratice, in special in partide, Parlament si Presedinte, este foarte scazuta. In acelasi timp, scade implicarea politica a cetatenilor: participarea redusa la vot, reticenta la inscrierea intr-o organizatie politica, dezinteresul fata de participarea la deciziile autoritatilor alese, stigmatizarea politicii ca intreg.

Toate acestea contribuie la slabirea democratiei si pot avea consecinte negative foarte grave pe termen mediu si lung. Este necesar sa luam masuri inainte ca situatia sa se deterioreze si mai mult", sustin semnatarii scrisorii publice.

Alegeri prezidentiale 2014: Cum va arata buletinul de vot

De asemenea, acestia atrag atentia asupra faptului ca legea partidelor politice, dar si anumite prevederi din legile electorale "impun bariere administrative in calea participarii politice", lucru vizibil mai ales la nivel local.

"Actualul blocaj nu poate fi depasit decat printr-o actiune asumata si curajoasa a responsabililor politici si societatii civile. Organizatiile semnatare, reunite in campania 'Politica fara Bariere' considera ca modificarea legislatiei este o reparatie necesara in ceea ce priveste exercitarea dreptului la asociere si la participare politica, acum grav ingradite", se mai arata in comunicatul citat.

Prin aceasta campanie se urmareste eliminarea barierelor administrative la inregistrarea unui partid, precum si "asigurarea unei mai mari egalitati de sanse intre partidele mari, cele mici sau nou infiintate si candidatii independenti".

"Odata adoptate, propunerile noastre ar conduce la revigorarea competitiei electorale, la un interes crescut din partea cetatenilor pentru politica si la o mai buna reprezentare a intereselor existente in societate. (...)

Speram sa va definiti o pozitie publica in perioada campaniei electorale si - foarte important - sa va asumati, impreuna cu partidele care v-au nominalizat sau grupul de sustinatori, aceasta reforma indispensabila regenerarii democratice a Romaniei", se mai arata in comunicatul semnat, printre altii, de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Democratie Participativa, Expert Forum si Fundatia pentru o Societate Deschisa.

C.B.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#politica fara bariere scrisoare candidati, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014