Cati romani vor vota la prezidentiale: Zeci de mii au peste 90 de ani, cateva mii chiar peste 100 de ani

Vineri, 22 August 2014, ora 16:55
7329 citiri
Cati romani vor vota la prezidentiale: Zeci de mii au peste 90 de ani, cateva mii chiar peste 100 de ani
Foto: romaniafarajustitie.wordpress.com

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat numarul total al alegatorilor inscrisi la turul intai si turul doi al alegerilor prezidentiale din aceasta toamna, conform datelor oficiale si informatiilor cuprinse in Registrul electoral.

Legea prevede ca listele electorale permanente se intocmesc si se tiparesc de catre primari, se reaminteste intr-un comunicat remis presei, vineri, de AEP.

"Listele electorale permanente se intocmesc pe localitati si cuprind toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in localitatea pentru care ele au fost intocmite, potrivit mentiunilor din actele de identitate emise de statul roman. Datele limita pentru tiparirea copiilor de pe listele electorale pentru alegerile prezidentiale din acest an sunt 31 octombrie, respectiv 14 noiembrie 2014", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Primele alegeri organizate in baza unui registru electoral - Interviu cu Ana Maria Patru (AEP)

AEP informeaza ca listele unitatilor administrativ-teritoriale cu numarul de alegatori aferent datelor de 2 si 16 noiembrie 2014, valabile la data de 18 august 2014, pot fi consultate accesand urmatoarele linkuri: 2nov si 16nov.

Din datele existente la aceasta ora, in turul intai al alegerilor prezidentiale sunt asteptati la urne 18.336.254 de alegatori, dintre care 1.792.232 in Bucuresti, iar in turul doi 18.344.071 de alegatori, dintre care 1.792.754 in Bucuresti.

De asemenea, la adresele Anexa1 si Anexa2 pot fi consultate liste ce cuprind numarul total de alegatori pe categorii de varste, aferente zilelor de 2, respectiv 16 noiembrie 2014, se mai arata in comunicatul AEP.

Conform acestor tabele, se poate constata ca in Romania, la ora actuala, exista circa 97.000 de alegatori care au implinit 90 de ani, dintre care 4.430 peste 100 de ani.

"Da, acesti alegatori chiar exista. Cifra pe care o aveti acolo este rezultata in urma unui import pe care l-am facut de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) saptamana trecuta. Sunt oameni inca in viata, doar daca nu au murit de saptamana trecuta pana acum. Cifra se poate regasi foarte usor la Evidenta populatiei", a confirmat vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, pentru Ziare.com.

De asemenea, acesta a precizat ca diferentele dintre turul doi si turul intai sunt date de alegatorii care vor implini in acele doua saptamani 18 ani.

"Noi am ales sa dam informatiile cu persoanele care vor avea 18 ani la data alegerilor incluse in tabele, ca sa fie o cifra cat mai utila celor care se raporteaza la ea. Evident ca pana la momentul alegerilor va mai surveni un numar de decese si cifra mai scade", a mai completat acesta.

De ce s-a modificat prin OUG legea pentru alegerea presedintelui? - Interviu

Alegerile prezidentiale, pe masa CCR: PNL a reusit sa ocoleasca Avocatul Poporului

In ceea ce priveste numarul cetatenilor romani cu drept de vot care au domiciliul in strainatate, potrivit datelor furnizate de Directia Generala de Pasapoarte, pentru data de 2 noiembrie numarul este 530.446, iar pentru data de 16 noiembrie, 530.652, informeaza AEP.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#numar alegatori prezidentiale 2014, #statistici alegatori prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014