Ce ne asteapta in 2014. Premisele dezastrului

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 17:38
7076 citiri
Ce ne asteapta in 2014. Premisele dezastrului

Inainte ca isteria sa cuprinda din nou Romania, avem o sansa unica in primele ore ale noului an sa privim detasati datele de la care plecam, pentru a vedea unde am putea ajunge.

Si desi nimeni nu a reusit sa prezica viitorul, in ciuda incercarilor constante din istorie, nu sunt totusi imposibil de anticipat cateva linii de evolutie ale viitorului pe baza realitatilor unanim acceptate. Iar de aici, privind constant spre trecutul apropiat, e relativ usor sa ne punem de acord asupra marilor erori care ne stapanesc prezentul.

E ca in logica, unde daca una sau mai multe premise ale unui silogism sunt false, chiar si in cazul unei argumentari valide, inevitabil vom avea o concluzie tot falsa. O explicatie pentru bulversarea vietii politice si sociale, pentru amestecarea temelor importante cu obiective false si populiste, pentru distorsionarea proiectelor si disiparea responsabilitatii decidentilor, sta in decalajul dintre alegerile parlamentare si cele prezidentiale pornit in 2004 prin extinderea mandatului presedintelui la cinci ani.

Efectul cel mai nociv al acestui experiment nefericit a fost ca incepand din 2008 am avut practic numai campanii electorale. Intr-o tara cu politicieni si electorat predispus oricum sa se pacaleasca reciproc in campanii prelungite in ani, Romania ultimilor cinci ani a trait intr-o constanta amagire unde fiecare a furat caciula celuilalt cat de des a putut. Campanie electorala in 2008 si-n 2009. In 2010 s-a platit costul celor doua runde de pomeni electorale, taindu-se salariile si toate masurile haiducesti.

Apoi nici nu si-au revenit bine din socul austeritatii ca in 2011 au inceput toti sa vorbeasca iarasi limba de lemn a populismelor desantate cu iz electoral intru pregatirea alegerilor din 2012. Ce a urmat e istorie si se cunoaste foarte bine, o traim inca direct.

Decalajul alegerilor este si unul dintre principalele motive pentru esecul dezastruos al USL, ceea ce a facut ca un vot covarsitor si o majoritate confortabila in Parlament sa fie irosite in van. Combinatia fatala a culminat cu pierderea anului 2013, cand atat de temutul USL si-a ingropat practic toate proiectele anuntate si programate.

Este de la sine inteles ca 2014 va fi un an si mai ratat din punctul de vedere al evolutiei Romaniei, intreaga energie a tuturor factorilor de decizie concentrandu-se pe jocurile ce trebuie pregatite in vederea castigarii Cotroceniului. USL deja nu mai functioneaza decat ca un liant de impartire a cascavalului, dar nicicum ca un factor de progres sau macar ca o alianta de politici coerente.

Mai rau e ca in 2014 vom asista la o incaierare nu doar politica, dar si una intre institutiile statului - unde CCR, SRI, DNA si ANI vor continua sa influenteze si mai mult viata politica si sociala, macar din cauza faptului ca au fost atrase - sau impinse - in joc tot de catre politic.

Vom vedea un PSD tot mai agresiv in tentativa de a-si impune un om la Cotroceni, un PNL tot mai disperat ca pierde ceea ce intelegerea fondatoare a USL ii asigurare si o intreaga pleiada de forte politice rasfirate miscandu-se haotic in jur. Executivul Ponta va continua guvernarea de avarie, iar apoi va trece la impartit bani si favoruri in cel mai clasic si populist stil.

Cu revizuirea Constitutiei blocata pana dupa alegerile prezidentiale, circul haosului si al dezastrului va continua in Romania cel putin pana in 2015, anul in care romanii cel mai probabil vor plati din nou desfraul politicienilor.

Cum s-ar fi putut iesi din fundatura? Se stie. De ce nu s-a facut? In principal pentru ca situatia convine de minune intregii clase politice, intrucat sistemul pur si simplu dizolva vina si responsabilitatea, impartind frateste prada din razboiul cu cetatenii. Cine, cum si cand ar mai putea rupe cercul? Abia asta ar fi o buna tema de campanie electorala.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#2014 alegeri prezidentiale, #2014 an politic, #ani electorali dezastru , #Alegeri Prezidentiale 2014