Ce poate face viitorul presedinte pentru economia Romaniei

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 07:37
3160 citiri
Ce poate face viitorul presedinte pentru economia Romaniei

Presedintele nu are atributii directe in ceea ce priveste politicile economice, insa el poate influenta intr-un mod sau altul luarea unor decizii in acest domeniu.

In consecinta, Ziare.com a stat de vorba cu cativa specialisti pentru a afla ce ar trebui sa faca viitorul sef al statului pentru economia Romaniei.

Profil de presedinte - Sociologul Ionela Sufaru: Presedintele de care are nevoie Romania

Rol de mediator

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la firma de brokeraj Tradeville, sustine ca stabilitatea la nivel politic este una dintre cele mai importante puncte urmarite pentru a determina calitatea mediului macroeconomic al unei tari.

In afara de acest lucru, investitorii mai pun un accent deosebit pe echilibrul fiscal, de obicei fiind favorizate tarile care mentin un nivel redus al fiscalitatii si nu isi extind marimea aparatului de stat.

Nu in ultimul rand, el sustine ca nivelul de birocratie si calitatea infrastructurii necesare companiilor sunt de asemenea importante, in acest sens urmarindu-se clasamentele de mediu de afaceri ("ease of doing business") efectuate la nivel international.

"Ca atare, cred ca noul presedinte trebuie sa isi ia rolul de mediator in serios. In limita atributiilor sale constitutionale, el sau ea trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a indruma Guvernul spre acele politici de reforma structurala si stabilitate fiscala care au darul de a atrage investitorii straini si de a incuraja un mediu de afaceri sanatos.

Accentul trebuie pus pe stabilitate legislativa si echilibru fiscal pe termen lung, motiv pentru care un pact national de stabilitate fiscala ar fi un lucru deosebit de bun, in opinia mea (cu conditia ca prevederile sale sa nu fie nepotrivite) ", a precizat Ovidiu Dumitrescu pentru Ziare.com.

Profil de presedinte Prof. Stefan Deaconu: Pe cine eliminam la alegerile prezidentiale?

Pe de alta parte, el considera ca presedintele trebuie sa caute sa sustina marile proiecte de infrastructura, domeniu in care tara noastra inca sta destul de prost. Mai mult, trebuie sa vegheze impotriva tendintei aparatului de stat de a continua sa se extinda.

"Exista, bineinteles, limite constitutionale ale puterii presedintelui, motiv pentru care o parte din cele de mai sus depind intr-o mica masura de el. De aceea, mi-am permis sa incep cu rolul sau de mediere, de a aduce impreuna oamenii care trebuie sa puna in practica aceste obiective pe care le consider de maxim interes national", a conchis Ovidiu Dumitreascu.

Un presedinte-jucator

Andrew MacDowall, analist specializat in piete emergente si corespondent al publicatiei Financial Times, observa ca politicile economice se afla, in teorie, in mana premierului, insa seful statului are adesea un rol activ in guvernare.

"Daca va castiga alegerile, ma astept ca Victor Ponta sa participe activ la politicile economice alaturi de un aliat in postul de premier, asa cum a facut si Traian Basescu, cand a avut ocazia", sustine analistul pentru Ziare.com.

Oricare ar fi rezultatul alegerilor din noiembrie, in viziunea lui Andrew MacDowall prioritatile economice pentru Romania ar trebui sa includa urmatoarele:

- o pozitie fiscala responsabila,

- un progres vizibil in ceea ce priveste transparentizarea privatizarilor,

- sprijin pentru independenta bancii centrale,

- masuri pentru rezolvarea problemelor din infrastructura, care tine tara pe loc, in ciuda pozitiei strategice.

"De asemenea, sper ca presedintele si Guvernul sa respecte si sa pastreze independenta institutiilor statului, care au fost puse sub presiune atat in Romania, cat si in alte state din regiune. Asa cum ii cere functia, presedintele ar trebui sa incerce sa nu tina partea unor partide politice", a incheiat acesta.

Dupa FMI, si Banca Mondiala a inrautatit prognoza pentru cresterea economica a Romaniei

Dar viitorul premier?

Pe de alta parte, analistul Aurelian Dochia considera ca cea mai mare provocare pentru viitorul presedinte este sa numeasca un premier care sa aiba o viziune buna despre ceea ce trebuie si despre ce poate fi facut in economie.

"In rest, e evident ca poate sa aiba interventii, iar un dialog - chiar si in contradictoriu - poate fi constructiv. Dar acest lucru depinde de stilul sau. Privind in urma, am avut si presedinti foarte acitvi, care s-au implicat macar cu luari de pozitie chiar si in domenii care nu ii privesc direct - cum a fost Traian Basescu.

Am avut si presedinti care s-au implicat mai degraba la nivel de construire a unei viziuni. De exemplu, presedintele Ion Iliescu s-a axat mai mult pe infiintarea unui consiliu foarte larg de specialisti in economie, pe zone foarte largi, in zone de business, finante samd, incercand sa creeze o viziune asupra evolutiei economiei, deci exista mai multe feluri in care se poate implica, dar, repet, depinde de stilul personal de a conduce al viitorului presedinte", a sustinut Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#presedinte masuri economie, #alegeri prezidentiale teme economice, #debateri economie alegeri , #Alegeri Prezidentiale 2014