Cine minte dintre Ponta si Iohannis? Ce s-a votat legat de legea amnistiei si gratierii in Parlament

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 14:14
12258 citiri
Cine minte dintre Ponta si Iohannis? Ce s-a votat legat de legea amnistiei si gratierii in Parlament
Foto: B1 TV

Legea amnistiei si gratierii a fost una dintre principalele teme ale dezbaterii de la B1 TV intre Klaus Iohannis si Victor Ponta, candidatul ACL insistand pe convocarea Parlamentului pentru un vot de respingere a legii, iar candidatul PSD evitand sa dea un raspuns.

Unul din aspectele controversate ale dezbaterii de miercuri tine de afirmatia lui Klaus Iohannis ca PNL a votat impotriva acestei legi si de reactia premierului Victor Ponta care a sustinut ca actul normativ "nu s-a votat" deloc.

"PNL a votat impotriva acestei legi de cand PSD a venit pe sest cu legea si au incercat sa ne-o bage pe gat. Am oprit in ultimul moment acest act normativ de care Romania nu are nevoie, dar PSD are atata nevoie si toata gasca, care l-a impins pe Ponta in fata", a spus miercuri seara Klaus Iohannis.

Iohannis il provoaca pe Ponta, "ca intre barbati": Sa respingem Legea amnistiei si gratierii

"Ati zis ca ati votat impotriva, legea nu s-a votat", a replicat Victor Ponta.

Un vot a existat: Luni, 27 octombrie 2014, PNL a incercat sa introduca pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor respingerea proiectului de lege privind amnistia si gratierea.

Deputatii insa au respins prin vot propunerea PNL, cea referitoarea la introducerea acestui vot pe ordinea de zi. Astfel, din 211 deputati prezenti, 122 au votat impotriva initiativei liberalilor de introducere a respinderii legii pe ordinea de zi.

Pentru introducerea ei in discutie au existat 81 de voturi, 5 deputati s-au abtinut si 3 nu au votat. Potrivit unor liste cu votul din plen obtinute de Romania Curata, cei 122 de deputati care au preferat sa amane discutarea legii au fost cei din PSD, UNPR, PC-PLR si UDMR.

Proiectul ramasese in sertarele Biroului Permament al Camerei Deputatilor, o noua solicitare pentru un vot de respingere, venita din partea liderului de grup PNL George Scutaru, fiind respinsa in luna mai 2014.

Legea amnistierii a fost scoasa in 2013, pe 10 decembrie, in asa numita "Marte Neagra", de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, iar apoi a fost retrimisa Comisiei juridice, care a dat un aviz favorabil de adoptare.

Antonescu cere vot deschis la Legea amnistierii; in caz contrar, PNL paraseste sala (Video)

Informatii cum ca proiectul ar urma sa fie adoptat au aparut in luna decembrie 2013, cand inca la putere exista Uniunea Social Liberala din care facea parte si PNL.

Proiectul, initiat de Madalin Voicu si Nicolae Paun, viza gratierea colectiva a pedepselor de pana la 6 ani inclusiv si amnistia in cazul pedepselor cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv.

Aceste modificari i-ar fi avantajat pe unii dintre cei gasiti vinovati in procesele de coruptie sau anchetati.

"Intrucat in text nu sunt precizate ca exceptii infractiunile de coruptie si cele asimilate coruptiei, parlamentarii USL deschid usile inchisorilor pentru politicienii si amicii lor politici care isi ispasesc acum pedepsele, iar cei care asteapta sentinta instantelor ar putea sa nu mai ajunga dupa gratii.

Dispozitiile legii se aplica faptelor comise pana la data intrarii in vigoare a legii", declara Monica Macovei, la acel moment.

In acea perioada, in care marile cazuri de coruptie instrumentate de DNA erau abia la inceput, numele mari despre care se spunea ca ar fi putut scapa de inchisoare erau Adrian Nastase, Gigi Becali sau Decebal Traian Remes.

Un an mai tarziu, lista s-a marit considerabil. In dezbatarea de miercuri de la B1 TV, Klaus Iohannis a citit o lista lunga de politicieni PSD condamnati, anchetati sau suspectati in cazuri de coruptie, care ar fi vizati de Legea amnistiei si gratierii.

"Asteapta Romania lui Ponta cu Legea amnistiei si gratierii - Nastase, Dragnea, Hrebenciuc, Andronescu, Mihailescu, Mitrea, Dan Nica, Sova, Ioan Adam, V. Mocanu, Duicu, Bunea Stancu, Nicusor Constantinescu", a spus Klaus Iohannis.

Faptul ca exista o preocupare in randul unor politicieni vizati de anchetele DNA in privinta obtinerii unor scapari legale a fost vizibila in cazul lui Viorel Hrebenciuc, liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor.

Dan Sova, audiat in noul dosar al lui Hrebenciuc: Ar fi sustinut amnistia pentru a deveni seful PSD (Video)

El este urmarit penal de procurorii anticoruptie tocmai pentru o incercare de a-si folosi influenta politica astfel incat Ministerul Justitiei sa initieze un proiect de lege care sa dezincrimineze anumite fapte de coruptie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Legea Amnistiei Gratierii vot, #lege amnistie gratiere vot respingere, #lege amnistie PSD Ponta Iohannis , #Alegeri Prezidentiale 2014