Laura Stefan: Sectiile de votare din diaspora pot fi suplimentate prin ordin de ministru - Interviu

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 17:01
7422 citiri
Laura Stefan: Sectiile de votare din diaspora pot fi suplimentate prin ordin de ministru - Interviu
Foto: Arhiva

Ministerul de Externe poate organiza noi sectii de votare in strainatate intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale printr-o completare a ordinului de ministru in baza caruia a fost organizat turul unu, lucru confirmat de BEC, explica Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Laura Stefan a precizat ca Biroul Electoral Central este singura autoritate care poate elucida situatiile electorale neclare, iar pozitia BEC a fost extrem de limpede inca din data de 5 noiembrie.

BEC ii spune si lui Melescanu ce i-a spus lui Corlatean: Se pot infiinta sectii suplimentare in strainatate

Puteau fi infiintate legal noi sectii de votare in strainatate intre cele doua tururi de scrutin prezidential?

BEC-ul a lamurit, marti, o data in plus, ca puteau fi organizate noi sectii de votare in strainatate fata de cele care fusera initial stabilite pentru turul intai.

Argumentul este urmatorul: Ordinul de ministru care a stabilit sectiile de votare pentru turul intai poate fi completat in sensul adaugarii de noi sectii de votare care sa faciliteze exprimarea dreptului de vot pentru romanii din strainatate.

Aceasta a fost pozitia constanta exprimata de BEC, singura autoritate care poate sa ofere lamuriri atunci cand lucrurile sunt sau par neclare in legislatie.

Reprezentantii Guvernului au invocat decizii ale Curtii Constitutionale si recomandarile Comisiei de la Venetia pentru a justifica faptul ca nu infiinteaza noi sectii in diaspora, sustinand ca nu se poate modifica legislatia electorala cu cel mult un an inainte de scrutin.

Toata discutia despre deciziile CCR este fara legatura cu subiectul. Iar in aceasta materie Guvernul a incalcat constant atat recomandarile internationale ale Comisiei de la Venetia, care spune ca nu ai voie sa modifici legislatia electorala cu mai putin de un an inainte de alegeri, or dupa cum stim, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta in vara acestui an care a schimbat profund felul in care se voteaza in Romania.

Solutiile MAE pentru diaspora: Melescanu voteaza la Paris. "Nu e vina mea, sunt ministru de o zi" (Video)

O suplimentare a sectiilor de votare din diaspora prin ordonanta de urgenta ar insemna o modificare a legislatiei electorale?

In acest moment nu vorbim despre o ordonanta, adaugarea de sectii noi in strainatate putandu-se face prin completarea ordinului de ministru deja existent. Asta spune BEC si asta nu face MAE.

Adica ordinul de ministru dat inainte de turul intai trebuie completat cu o serie de sectii noi, care sa se organizeze in strainatate. Si normal ar fi ca acele sectii noi sa se organizeze in zonele in care cetatenii romani sunt prezenti, pentru ca am vazut in presa ca exista cazuri, cum ar fi vestul Spaniei, in care au ramas sectii de votare in zone in care cetatenii romani sunt foarte putini si au disparut sectii in zone in care romanii sunt foarte multi.

Au fost relatari in presa conform carora in Spania primarii din anumite orase au oferit spatii si tot ce era nevoie pentru a se organiza o sectie de votare stiind ca au acolo o comunitate foarte mare de romani. Ce mi se pare mie inadmisibil este ca ajunge sa le pese primarilor din strainatate mai mult de cetatenii romani si drepturile lor decat le pasa guvernantilor din Romania.

Il auzeam pe ministrul Melescanu spunand ca s-au alocat fonduri de la Guvern pentru cabine de vot in strainatate, in conditiile in care, din cate stiu, in Spania cabinele de vot in strainatate sunt puse la dispozitie de catre administratia locala.

Smecheria cu sectiile de votare: Desfiintate unde sunt mii de romani, infiintate unde au votat 100 - Interviu

In concluzie, ce trebuia sa faca MAE imediat dupa ce a vazut cum s-a desfasurat primul tur de scrutin?

Trebuia completat ordinul de ministru.

Baconschi: MAE poate infiinta noi sectii de vot in diaspora prin ordin al ministrului - Interviu

La ora actuala credeti ca mai este timp suficient pentru organizarea de noi sectii in diaspora, daca MAE ia totusi aceasta decizie?

Cred ca dreptul la vot nu este un moft si ar trebui ca Guvernul sa faca un efort in acest sens. Va mai spun un lucru, exista o neclaritate pentru cetatenii din diaspora si cu privire la adresa care trebuie trecuta pe acele stupide declaratii pe propria raspundere, spun stupide pentru ca ele nu impiedica frauda electorala - daca votezi de doua ori, e infractiune si daca e completata, si daca nu e completata declaratia aceea.

Alegatorii trebuie sa scrie adresa de domiciliu din tara, iar lucrul asta trebuie lamurit oficial, ar fi nevoie de clarificari de la BEC, altfel se va pierde timp pretios din nou, pentru ca oamenii vor trebui sa isi recompleteze declaratiile.

Daca nu se mai suplimenteaza numarul de sectii de votare din diaspora, cum poate fi totusi facilitat accesul la vot?

Pot fi organizate mai multe cabine.

Dar nu mai mult de 7, dupa cum a spus fostul ministru Titus Corlatean.

Probabil acest numar vine de la faptul ca, in general, acesta este numarul membrilor unei sectii de votare si atunci se crede ca nu ar trebui sa fie mai multe stampile decat membri. Dar eu nu am vazut aceasta prevedere intr-o lege. Se spune "stampila se preia de catre un membru al sectiei", dar nu se spune ca un membru al sectiei nu poate sa gestioneze doua stampile, cred ca sunt in stare sa o faca.

Programul de vot se poate prelungi, ca in cazul referendumului pentru suspendarea presedintelui organizat in 2012?

Nu poate fi prelungit decat printr-un act normativ, adica printr-o ordonanta data de Guvern.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Laura Stefan sectii vot prezidentiale, #Laura Stefan sectii diaspora prezidentiale, #noi sectii votare strainatate prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014