Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Povestea votului

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 09:58
7572 citiri
Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Povestea votului
Foto: Arhiva personala a lui Alexandru Lazar

Ati facut cunostinta cu ei pe Ziare.com la rubrica "Elite fara granite" - sunt romani cu performante deosebite, profesionale, dar si morale, care traiesc si muncesc in strainatate si capitalizeaza, in fiecare zi, respectul strainilor pentru romani.

Citeste, acum, la rubrica Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora ce spun romanii din afara granitelor tarii: de ce merg la vot, cum vor vota, cum se vad lucrurile cand esti ceva mai departe de politica damboviteana, civilizatia balcanica si economia neaos romaneasca.

Ei merg la vot pentru ca au ceva de spus cand vine vorba de viitorul Romaniei.

Alexandru Lazar este avocat licentiat in Drept la Universitatea Granada Spania, Magna cum laudae la 13 materii. Master in Avocatie Internationala in cadrul ISDE Barcelona, Magna cum Laudae. Master in Drept International, Comert Exterior si Relatii Internationale in cadrul ISDE Barcelona (2011-2012). Din martie 2009 si pana in septembrie 2013 a fost Associate Lawyer la biroul international de avocatura Baker & McKenzie de unde a plecat, ca Senior Associate Lawyer, pentru a se incorpora unui nou proiect in cadrul prestigiosului birou spaniol de avocatura Ramon y Cajal Abogados.

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Avocat premiat international, despre educatie, romanii in lume si politica

"Au fost o data ca niciodata, ca daca n-ar fi, nu s-ar mai povesti, doi oameni.

Pe unul il numea Vasile, statea la marginea satului - aproape la iesire -, iar pe celalalt Ion, care sedea cu casa langa primarie pe ulita cea mai din centru (pavata cu pietris dupa 16 ani de promisuni desarte. Pietris ce avea valoarea aurului; unii spuneau "pietrisul asta a pus in scaun 4 primari").

Amandoi stateau in acelasi sat. Erau foarte muncitori. Ca orice taran, se sculau inainte de amiaza si mergeau la culcare, dupa ce terminau toata treaba in gospodarie, cateva ceasuri dupa ce soarele dadea bir cu fugitii dupa deal.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Scrisoare deschisa catre social-democratii romani

Asta era viata lor de zi cu zi. Banalul. Nu aveau canalizare, desi, cum spunea Ion, ei plateau aceleasi taxe la stat ca si cei de la oras. Nici WC nu aveau in casa (iarna mai ales era greu sa mergi pana in fundul curtii). Dar era viata lor si continuau, in ciuda greutatilor, sa fie optimisti.

Amandoi erau foarte asemanatori. Doar un lucru ii deosebea: unul, Vasile, avea mai mereu initiativa. Pe cand Ion statea pasiv si facea ce i se spunea.

Vasile era primul care incepuse sa creasca struti in sat. Chiar daca toata lumea radea de el. Dar mai la urma, cand Ion vazu ca Vasile prospera, i-a copiat ideea.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Al patrulea presedinte al Romaniei post-comuniste: ales de noi sau impus de altii?

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Dezamagirea nu trebuie sa ne faca pasivi!

Ion se multumea sa il asculte pe parintele de la biserica si pe domn' primar (cel care se schimba o data la 4 ani). Amandoi erau oameni buni ca de' ii mai dadeau si lui din cand in cand de lucru. Ba chiar domn' primar ii mai dadea o data la patru ani si ulei, zahar, faina si o sapca. Se terminau repede toate mai putin sapca pe care o are si acum.

Ion spunea ca domnu' primar are buna vointa da' nu e lasat de sus sa faca treaba pentru sat. Vasile radea de el. Tot timpul ii spunea: "pai daca nu il lasa de sus sa vorbeasca cu parintele ca sa vorbeasca cu Al mai de Sus sa traga sfoara necesara hehehe".

Vasile nu lua nicio punga. El nu avea nici sapca promotionala. Spunea ca nimeni nu iti da ceva fara sa iti ceara inapoi - asa ii spusese lui Vasile bunica sa Alecsandrina "Dumnezeu sa o odihneasca pe unde o umbla acuma".

Se auzea din batrani ca cel ce iti dadea uleiul si sapca mai la urma iti cerea sa taci toata viata si sa il lasi pe el sa vorbeasca pentru tine. Ion spunea ca nu ii pasa. Ca asa o fi, dar ca el era doar unu si nimic nu putea schimba. Asa ca macar mai ramanea si el cu ceva.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Prezentul ne impune, viitorul ne responsabilizeaza

In sens contrar, Vasile dorea sa se faca auzit. Ii placea ca lumea sa stie care era parerea lui. Vasile considera ca era dovada de respect sa asculti si sa lasi pe altul sa isi spuna punctul de vedere.

Avea initiativa mai mereu. Un exemplu este ca intr-o zi s-a decis sa faca un teren de joaca in curtea scolii. A fost doar ideea lui Vasile. Vazuse un film "Puterea exemplului" sau asa ceva. Si a urmat ceea ce vazu. A luat cateva fiare vechi- avea multe ca la tara lumea strange - si cu aparatul de sudura a lu nea' Marinica a facut un balansoar.

Au fost oameni care spuneau ca "a dat in mintea copiilor", altii ca "a vorbit cu domn' primar si o sa privatizeze curtea scolii". Dar nimic nu era adevarat. Vasile era doar un spirit liber. El vazuse in filmul ala ca daca dai ceva societatii ai sa primesti inzecit inapoi. Asa se hotarase sa faca balansoarul.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Singurul lucru necesar ca raul sa triumfe esta ca oamenii buni sa nu faca nimic

Efectul a fost extraordinar: copiii veneau la scoala inclusiv sambata. Astfel invatatoarea, doamna Iuliana, deschidea biblioteca (facuta cu ajutorul lui Vasile si a invatatorului Octavian) si ii indemna sa citeasca. Asa, spune doamna invatatoare, a ajuns Ana-Maria sa ia prima pe judet la olimpiada la romana.

Dupa ceva timp, trecu si vremea in care se imparteau ulei, faina si sepcute. Veni alt domn primar. Asta se pare ca era chiar pus pe treaba. Zicea cu gura bine deschisa "Noroiul o sa fie istorie. Intr-un an o sa avem pietris in tot satul!!". Cei 10-15 adunati in fata lui strigau "Ura!!" sau "Traiasca domn primar!!". Cel mai tare striga Ion. Era si obligat, ca de, ii daduse punga, sapca si ii promisese si ca o sa ii rezolve cu locu' de veci pentru mama lui.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora De ce conteaza cine voteaza

Trecura anii si locul de veci era un vis, iar pietrisul era tot la cariera de piatra si viata aceeasi. Mai putin a unui om: cel care vota fara sa asculte de altii, fara sa primeasca pungi, acel om care dorea sa schimbe ceva si care avea initiativa si nu astepta sa ii se dea. Era acel datorita caruia Mariuca putea juca tenis pe terenul amenajat pe pamantul lui nea Nicolae. Spuneau ca Mariuca va ajunge mare in tenis; si toti coincideau: e meritul lui Vasile.

Vasile nu pleca urechea la promisiuni desarte si nici nu accepta daruri. Spunea ca a accepta darul pentru a-ti vinde idealul si parerea ta "e ca si cum as accepta o bucata de ciocolata pe care cineva o trece prin nisip inainte sa mi-o dea. M-ar durea fiecare muscatura pe care as lua-o din acea ciocolata".

De aceea, Vasile, cum statea la marginea satului, si cum avea initiativa, a obtinut autorizatiile necesare si a pavat drumul (nu cu pietris, ci cu asfalt) chiar pana la casa lui. Se pare, spun unii, ca obtinuse fonduri europene, si ca fondurile alea erau bune si pentru a investi in agricultura.

Vasile stia ca avea dreptul sa ceara acele fonduri pentru ca nu astepta, spre deosebire de Ion, sa ii zica domnu' primar ce se poate si ce nu. Vasile se interesa si batea tara-n lung si-n lat pana obtinea ceea ce i se cuvenea: o viata demna, cu drepturi, cu dreptul de a alege cum sa traiesti, cum sa dormi, unde sa dormi, ce sa mananci, unde sa iti educi copiii, la ce spitale sa ii duci.

Vasile stia ca i se cuvenea ca vocea sa ii fie ascultata in mod direct. De aceea, votul pentru Vasile era sacru.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Domnilor, inaltati sufletele oamenilor, si dup-aia catedrale...

Si am incalecat pe-o sa si am spus povestea asa...

Dragul meu/draga mea, nu lasa pe altul sa decida pentru tine. Nu uita ca la vot alegem pe cine vrem sa ne administreze viata.

Viata ta ai lasa-o pe mana oricui? Bunul tau l-ai da oricui trece pe strada doar daca X ti-ar spune s-o faci? Atunci de ce sa le dai viata ta pe mana?

Citeste despre cei care candideaza. Afla ce trecut au avut. Vezi ce prezent au. Vezi ce iti ofera - si nu ma refer la blestemata punga de, si nu cu, doi bani. Si apoi foloseste-ti votul.

Compara votul tau cu un pumn de seminte de grau. Gandeste-te ca ai doar un pumn si ca ai 14 loturi intre care poti sa alegi. Poti alege doar unul. Asa ca studiaza bine terenul, fertilitatea sa, uita-te ce roade a dat in trecut, vezi daca e lot plin de iarba rea - ciulini.

Daca pentru graul tau nu alegi lotul plin de ciulini si uscaciuni, de ce ai alege pe cineva ce s-ar asemana cu astfel de lot ca sa iti conduca viata? Vrei sa fii Vasile sau Ion? Voteaza cu cine crezi ca te reprezinta. Implica-te in societate in mod direct. Tu esti societatea.

Incepi in a te implica pe 2 noiembrie 2014. A, si nu uita: doar cine voteaza conteaza".

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.

Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.

Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Alex LAzar alegeri prezidentiale 2014, #diaspora voteaza prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014