Traian Basescu incepe sa semene tot mai mult cu Adrian Nastase din 2005. Alegerile sunt deja facute Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 11:57
16918 citiri
Traian Basescu incepe sa semene tot mai mult cu Adrian Nastase din 2005. Alegerile sunt deja facute Interviu

Avem o problema cu asteptarile de la politicieni si de la presedinte si ne meritam candidatii. Ne-am facut alegerile si pana nu apar personaje noi semnificative, aceste alegeri nu se vor schimba, considera Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adrian Moraru atrage atentia ca, desi campania este mai saraca, se intampla lucruri pe zona finantarii care vor deveni subiecte pentru DNA in viitor.

In opinia lui Adrian Moraru, Traian Basescu incearca sa-si plaseze partidul intr-o zona de supravietuire: "Cred ca Traian Basescu incepe sa semene tot mai mult cu Adrian Nastase din 2005, simte ca iese din politica mare in care vrea sa ramana macar pentru ca ramanand acolo dai semnale catre procurori ca e bine sa nu se atinga de tine. Sunt oameni din cercul lui apropiat, pe care Traian Basescu i-a suparat (...) ar putea vorbi in ianuarie 2015".

Se incheie ceea ce teoretic a fost o campanie electorala. Cu ce concluzii?

Se termina perioada prevazuta de lege pentru campanie, in care trebuia sa discutam impreuna cu candidatii, nu doar sa-i ascultam. Candidatii ar fi trebuit sa dialogheze in mod real cu mediul de afaceri, cu diverse categorii profesionale foarte mari din Romania, profesori, cadre medicale, din agricultura, zone in care diferite optiuni de politica pot sa aiba impact foarte mare.

Dar ce competente reale, constitutionale are presedintele pe aceste zone? Nu exista o disproportie intre asteptarile electoratului de la presedinte si atributiile lui reale?

Ea tine de educatia precara a electoratului privind politica si functiile presedintelui, dar si de traditia comportamentului presedintelui. Traim in niste modele proaste. Ion Iliescu a fost un model, Traian Basescu a fost un model. Intre ei a fost un presedinte al carui nume nu ni-l mai aducem bine aminte.

Dar Emil Constantinescu a fost cel mai aproape de modelul constitutional.

Iata ca atunci cand esti in model constitutional nici nu mai stim bine cum te chemai. Avem o problema cu asteptarile de la politicieni si de la presedinte. Uitati-va cati oameni urmaresc stirile externe! Si aceasta lipsa de educatie a electoratului e cultivata.

Nu vad in clasa politica un interes de a discuta politica. Pana nu incercam sa indreptam aceste lucruri nu iesim din acest tip de campanii care sunt doar asteptari ale unor lupte, ale unor detonari.

Multi dintre cei care doreau o dezbatere asteptau nu atat confruntari de idei ci, la fel ca in 2009, ca unul dintre candidati "sa-i zica una celuilalt" si vazand cine va domina "zicatura" sa decida cine e bun de presedinte.

Ceea ce iar e un model fals. E ceva in neregula si cu noi si cu modul in care valorizam oamenii in general si politicienii in cazul special. De ce vrem de fapt ca un anumit politician sa ne reprezinte? Vina este la noi, la alegatori, si ne meritam pe deplin candidatii.

A fost imposibil ca pe toata durata campaniei un candidat sa lanseze o tema serioasa pe care vrea sa o implementeze direct el, avand atributii, sau sa o sustina de la inaltimea functiei si care sa intre in ciclurile de stiri. Candidatii din trecut aveau totusi lucruri de spus. Si sloganurile pe care le folosesc acesti candidati insista pe niste calitati umane intrinseci, nu pe ce vor sa faca.

Unul ne spune ca uneste, un om a la Iliescu, deci este impaciuitor. Altul spune ca face lucrurile bine. Care lucruri? Alta candidata spune ca e buna pentru functie, dar nu ne spune ce vrea sa faca. Mai lipseste sa vina un candidat sa ne spuna sa-l votam pentru ca e tanar. Unul dintre ei ne si spune sa-l votam pentru ca are experienta. Ce vreti sa faceti de fapt?

Asteptarile electoratului tin mai mult de atributiile premierului. Era util ca toti candidatii sa-si anunte premierul?

Nu. Era util cand parlamentarele si prezidentialele se suprapuneau, adica si partidul prezenta un program. Acum, daca imi spui ca il numesti pe unul sau pe altul, nu ma ajuta sa inteleg ce are in cap si partidul. Cred ca ar fi util sa avem o recorelare a alegerilor. Decalarea a fost un experiment pe care si IPP l-a agreat la un moment dat, pe hartie arata bine, dar in practica nu s-a potrivit.

Campania a fost terna si pentru ca electoratul e foarte bine compartimentat si deciziile sunt luate de mult timp. Venim dupa niste ani de scandaluri imense care ne-au facut sa avem o optiune politica din care aproape nimic nu ne mai poate scoate. Am ales o parte si vedem vinovatii in partea cealalta si am devenit imuni la tot ce auzim. Ne-am facut alegerile, cu aceste personaje cel putin. Pana nu apar personaje noi semnificative, garnituri noi, aceste alegeri sunt deja facute si nu se vor schimba.

Financiar cum a fost campania?

Am vazut o retinere in cheltuieli comparativ cu alti ani. De-abia marti seara am primit primul material in cutia postala, un calendar. Afisajul ne sare in ochi pentru ca restul mijloacelor sunt foarte putin prezente. Dar daca vom compara afisajul de anul asta cu alti ani, el este mai slab. Este o campanie mai saraca, cu lucruri care se intampla pe zona finantarii care ma astept sa devina subiecte pentru DNA in viitor.

Cei care finanteaza campaniile au niste metode care ar trebui sa le dea de gandit serios. Sunt unii care s-au retras, dar cei care au ramas ar trebui sa se gandeasca la faptul ca, daca insista la fel, le va veni randul la DNA.

Am avut scandaluri majore si in aceasta campanie. Primul a fost al ofiterului acoperit. A influentat el optiunile?

Eu nu cred ca Traian Basescu a obtinut efectul dorit. Nu a reusit sa convinga de ce face lucrul asta, ce e in neregula. Eu sunt total impotriva acestei practici, dar sa nu ne dam fete mari ca acum descoperim existenta ofiterilor.

Exista un experiment jurnalistic la Gandul, facut de Befu, care isi descrie propria racolare in vremea lui Traian Basescu. Nu l-am vazut nervos pentru acest caz concret, cu dovezi, care priveste SRI.

Atitudinea agresiva era asadar mai potrivita impotriva establishment-ului de securitate care face lucrul acesta si in subsidiar asupra celui racolat. Daca nu existau recrutarile, potentialul caz Victor Ponta nu exista, iar Traian Basescu nu a facut nimic sa opreasca aceste lucruri. Daca era ingrijorat, le indrepta. Stiti cum e la scoala cu invatarea si fixarea cunostintelor. Aici am avut faza de fixare a cunostintelor. Adica cei care sunt cu mine sunt cei buni, ceilalti sunt rai.

Dar nu a dovedit ca Ponta este ofiter, ca a facut ceva rau. Este un subiect necaracteristic actelor de comunicare ale presedintelui. El nu avea aceste mesaje alambicate si ineficiente.

Ce joc face Traian Basescu in aceasta campanie? Sustine un candidat despre care recunoaste ca nu are sanse. Loveste in candidatul care ar avea o sansa sa-l bata pe Victor Ponta. Acum cateva luni spunea ca l-ar vota si pe Antonescu impotriva lui Ponta, acum sugereaza boicotul in turul al doilea.

Incearca sa-si negocieze voturile pentru turul al doilea. Acum cateva saptamani Traian Basescu iesea cu un mesaj radical: Victor Ponta si Klaus Iohannis sunt la fel de corupti, nu ii vom sustine in turul al doilea. ACL putea raspunde: Multumim, nu ne intereseaza ce spuneti, pentru ca votantii dvs nu il vor vota pe Ponta. Nu avem nevoie sa negociem pentru ca ei oricum vor veni la noi. La fel e si cu votantii Monicai Macovei.

Poate ii demobilizeaza presedintele.

Nu cred. Incearca sa arate insa ca e nevoie sa se negocieze cu el. Dar nu prea conteaza cu cine ii spui electoratului sa voteze. Alegatorii nu sunt niste oi. Ce se negociaza, de fapt, sunt mandatele. Te sustin daca intr-un viitor guvern, cand o fi el, imi dai Finantele si Mediul sau nu stiu ce si atatia prefecti si subprefecti. Despre asta e negocierea, nu despre programe. In protocoalele de colaborare vedeti trei cuvinte despre doctrina si restul despre ce ia fiecare.

Deci Traian Basescu incearca sa-si plaseze partidul intr-o zona de supravietuire. Cred ca Traian Basescu incepe sa semene tot mai mult cu Adrian Nastase din 2005, simte ca iese din politica mare in care vrea sa ramana macar pentru ca ramanand acolo dai semnale catre procurori ca e bine sa nu se atinga de tine.

Se vorbeste tot mai des ca este foarte simplu sa pui pe o bucata de hartie cel putin 10-15 dosare in care Traian Basescu poate sa fie anchetat. Si tot dupa modelul Adrian Nastase, sunt oameni din cercul lui apropiat pe care Traian Basescu i-a suparat. Nu are sens ca ei sa vorbeasca acum cand are imunitate, dar ar putea vorbi in ianuarie 2015. Am mai vazut povestea asta in 2005, deci pare credibil.

Am ajuns la cuvantul magic dosare. Au explodat "nuclearele" in aceasta campanie.

Exista si o oarecare coincidenta si un crescendo natural daca ne uitam la activitatea DNA. Poate fi si speculat ca DNA incearca sa isi faca treaba pe ultima suta si sa isi construiasca imaginea pozitiva de teama actiunilor care ar putea fi luate asupra lor in viitor, inclusiv prin gratieri si amnistii.

Cu cat revelezi mai multe asemenea fapte, ii convingi pe alegatori ca exista mai mult decat s-a facut pana acum si ca o eventuala gratiere si amnistie ar acoperi mult mai mult decat am vazut. Este adevarat ca pentru alegatorul normal asa ceva poate sa aiba un efect devastator pentru ca el va spune ca toti sunt la fel.

Masinaria de vot are suferit?

Da. Anchetele de la referendum au ajuns in justitie. Am vazut un partid mare care le atragea atentia activistilor din teritoriu ca DNA are oameni in sectiile de votare. Daca ai ajuns sa dai asemenea semnale inseamna ca ti-a intrat cu adevarat frica in oase.

Efervescenta DNA va inhiba frauda electorala?

Greu de spus. Eu ani de zile am crezut ca frauda nu poate imbraca forme organizate pentru ca sansele sa fii descoperit sunt peste 90%. Dar eu gandesc ca un om care nu isi pune problema sa va ia telefonul de pe masa acum, in timp ce vorbim. Dar un om care din asta traieste va incerca sa-l bage in buzunar atunci cand va uitati in alta directie.

Deci m-am inselat, frauda exista pentru oamenii atat de dereglati la cap pe cat ii vedem si in achetele DNA, oameni care vorbesc in clar despre ce faceau. Te asteptai sa aiba metode mai rafinate. Si daca dupa atatia ani de DNA nu au metode mai rafinate, de ce ar avea asemenea metode la frauda?

Ce efecte post electorale va avea "dosariada"?

Cu siguranta se vor schimba niste garnituri politice. Si in zona PSD si a noului PNL ar trebui sa ne asteptam la schimbari importante ale raporturilor de forte, la o reimpartire a puterii, prin negocieri sau excluderi.

Nimeni nu se simte bine si cine crede ca se simte bine e ceva in neregula cu el. Dar generatiile care vin din spate sunt mult mai rele. Deci s-ar putea ca generatia sa se schimbe in rau.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#algeri prezidentiale 2014, #Traian Basescu alegeri prezidentiale, #candidati prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014