Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De unde cade bomba si cui ii cade trompa? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:49
12564 citiri
De unde cade bomba si cui ii cade trompa? (Opinii)

Nu am vazut in ultimii 25 de ani o campanie electorala pentru alegeri prezidentiale mai stranie decat aceea pe care o vedem acum.

Este o campanie aproape exclusiv sub semnul asteptarii bombei nucleare care sa mature actuala configuratie a startului.

Discutia principala nici nu mai pare a fi despre cine ajunge in turul al doilea, ci despre cine va mai ajunge in turul intai.

Si "nucleara" este asteptata din mai multe directii.

Pe de-o parte, dinspre DNA. Dupa dosarul Microsoft, dosarul EADS pare a fi doar o chestiune de zile. Deja presedintele a vorbit oficial despre acest caz.

Exista si informatii neoficiale, dar socante. Spagi de 100 de milioane de euro. Peste 40 de parlamentari care ar urma sa fie pusi sub acuzare, din PSD, PDL si PNL, plus cel putin doi fosti premieri, unul dintre ei candidat la prezidentiale.

O alta bomba ar putea veni dinspre ICCJ. Nimeni nu poate spune cu siguranta ce se va intampla, macar ca evolutie in timp, daca nu sub aspectul verdictului, in dosarul ANI vs Iohannis. Exista posibilitatea ca zilele acestea completul filtru sa stabileasca un termen pentru judecata pe fond. Dar exista si posibilitatea ca, daca toti cei trei judecatori ai acestui complet sunt de acord asupra unei solutii, sa pronunte decizia definitiva fara judecata pe fond. Codul de Procedura Civila permite acest lucru.

Cat de probabila este una sau alta dintre ipoteze cred ca reprezinta pura speculatie. Dar nimeni nu poate fi sigur ca verdictul nu va veni inainte de turul al doilea si ca va fi unul favorabil lui Klaus Iohannis. Domnia sa a castigat in prima instanta. Dar va reamintesc ca si Sorin Rosca Stanescu castigase in prima instanta. Si Tudor Chiuariu castigase in prima instanta. In orice dosar exista pana la capat doua posibilitati si doar judecatorii insisi pot sa o infirme definitiv pe una dintre ele.

Si nu as ignora cu totul o a treia potentiala focoasa: candidatul acoperit. Traian Basescu pare sa fi renuntat la tema. Agentul 007 a devenit agentul 000. Scandalul Turcescu s-a stins si el intr-o nunta.

Dar tot Traian Basescu spunea ca are o planificare. Nimic nu cred ca este complet jucat nici din acest punct de vedere.

Cu alte cuvinte, mai toata lumea se intreaba de unde va lovi bomba si cui ii va rupe trompa, ca sa-l parafrazam pe Toma Caragiu.

Am auzit chiar scenarii extreme, care mi se par improbabile, dar nu cu totul imposibile in acest peisaj fluid. De exemplu, ca in urma exploziei tuturor celor trei bombe si a caderii a trei candidati, primii trei, ar putea urma o amanare a alegerilor pentru sase luni prin decizia Parlamentului. Repet, nu mi se pare, probabil, dar nici imposibil.

Iar candidatii par si ei sa fi intrat in acest joc pasiv al asteptarii. Campaniile sunt slabe. Victor Ponta si Elena Udrea fac apel la chestiuni primare.

Premierul satisface asteptari financiare minimale, imparte cate un banut in plus pentru categoriile cele mai defavorizate. Elena Udrea se declara "buna" si isi aranjeaza sutienul in public, ipostaza prin care a trecut glorios granitele Romaniei.

Klaus Iohannis apare in mitinguri sleite, unde audienta este alcatuita cam din aceiasi oameni, care imi par cam lipsiti de entuziasm. Democrat-liberalii scranesc suparati ca duc greul campaniei, in vreme ce Marian Petrache, secretarul general al PNL, le vesteste ca, daca-l vor scoate pe dl Iohannis presedinte, sa-si ia gandul de la guvernare - urmeaza coabitarea 100% cu Ponta. Si refacerea USL, ma gandesc. Daca n-o fi deja refacut.

Nu am auzit in aceasta campanie nici macar o idee care ar merita sa fie dezbatuta, fie ea una de fond, fie macar una de campanie. Totul e plat, general, pasiv, in asteptarea marelui soc. Liniile de atac sunt lamentabile si de o rara ipocrizie.

Daca nu circuli cu Duster, ci cu BMW, nu esti patriot, ne sugereaza dl Zgonea. Eu l-as intreba cati politicieni romani conduc Dacia cand nu sunt filmati.

Daca nu ai copii e o problema, ne spune dna Firea. Si dl Iliescu avea aceasta problema? Si alte asemena ineptii care nici macar de petarda nu tin.

In aceste conditii, cred ca totusi cea mai mare bomba ar fi sa nu explodeze niciuna dintre cele asteptate si sa alegem fix din ce avem.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Iohannis Ponta Udrea , #Alegeri Prezidentiale 2014