Drama alegerilor prezidentiale din 2014 (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 15 Septembrie 2014, ora 19:08
9675 citiri
Drama alegerilor prezidentiale din 2014 (Opinii)
Foto: Arhiva

Nefericirea cea mai mare a alegerilor prezidentiale din acest an e ca un lucru se poate spune sigur de pe acum - ele nu vor aduce nicio schimbare majora, indiferent de numele celui care le va castiga.

Pentru ultrasii celor doua-trei tabere care se intrec in precampania prezidentiala, o astfel de judecata va fi cu siguranta inacceptabila, pentru ca pozitia lor ii obliga sa o considere din start falsa. Privita cu detasare din afara cercului celor inregimentati ideologic si politic, ideea e sustinuta de argumente greu de refuzat pe calea ratiunii.

Marea deosebire a alegerilor din acest an in comparatie cu toate celelalte de pana acum e ca, indiferent de persoana care va castiga alegerile, politicile, orientarea si ritmul de implementare a reformelor si schimbarilor, atat cat se mai poate vorbi despre acest lucru intr-o perioada atat de dificila, toate vor continua mai mult sau mai putin in ritmul in care au evoluat si pana acum.

Evident, marii competitori de pana acum - Victor Ponta si aproape-plecatul de la Cotroceni, Traian Basescu - insista sa ne convinga ca celalalt (sau contracandidatii din jurul sau) reprezinta raul cel mai mare cu care Romania se poate confrunta, daca cetatenii nu vor avea grija ce aleg si vor vota exclusiv in conformitate cu instinctul de conservare. Dincolo de temele lansate dinspre fiecare tabara, realitatea pe care o vad in acest moment e ca niciunul dintre candidati nu are predicatul necesar cu care sa propuna schimbarea Romaniei in mod radical fata de ceea ce este in prezent.

In primul rand, toti candidatii - de la Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei si pana la Elena Udrea sau Calin Popescu Tariceanu - isi propun sa apere si sa consolideze drumul pe care Romania s-a inscris incepand cu intrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Cum promisiunile electorale clasice si-au pierdut rostul din cauza uzurii si neputintei de a le implini dovedite de toate partidele si aliantele posibile, candidatilor nu le-a ramas decat sa inventeze teme care declanseaza instincte, temeri si dileme morale vechi de cand lumea.

Astfel ca, in loc sa isi asume iar sute si mii de kilometri de autostrada, salarii mai mari si pensii rasindexate, "dreptate pana la capat" sau "tepe pentru toti", candidatii din 2014 au introdus in precampanie teme care declanseaza emotia cetatenilor, dar fara a angaja in vreun fel programul efectiv al prezidentiabilului.

Am vazut deja cum s-a discutat despre numarul copiilor pe care il are un candidat sau altul, despre religia si confesiunea lor, despre posibilitatea ca un prezidentiabil sa fie agent secret si despre oportunitatea ca religia sa fie studiata sau nu in scoli.

Acestea sunt temele de precampanie, cand inca niciunul dintre candidati nu si-a scos arsenalul greu din dotare si inca e loc in dezbaterea electorala de discutii si argumente aproape civilizate. Dar o precampanie inceputa cu astfel de teme nu poate naste decat o campanie in care vor conta doar atacurile cu incarcatura emotionala, unde singurul program al candidatilor va fi descarcarea sentimentala a electoratului prin orice mijloc posibil.

Daca asta e viitorul, e de inteles si obsesia lui Ponta de a-si cumpara votantii prin ordonante de urgenta si legi care se pun la limita legalitatii si a statului de drept. E singurul moment in care unele categorii sociale, defavorizate si umilite mai mereu, au parte de atentie si primesc o infima reparatie materiala.

Altfel, indiferent de numele celui care va castiga alegerile, fie de dreapta sau de stanga, politicile economice pe care le va pune in practica nu vor iesi din tiparul celor impuse de marile puteri ale UE.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#alegeri prezidentiale 2014 campanie, #prezidentiale candidat spion, #religie scoli campanie prezidentiala , #Alegeri Prezidentiale 2014