Expert din Parlamentul European, despre alegeri: De trei ori diaspora!

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 16:39
4939 citiri
Expert din Parlamentul European, despre alegeri: De trei ori diaspora!

Ati facut cunostinta cu ei pe Ziare.com la rubrica "Elite fara granite" - sunt romani cu performante deosebite, profesionale, dar si morale, care traiesc si muncesc in strainatate si capitalizeaza, in fiecare zi, respectul strainilor pentru romani.

Citeste, acum, la rubrica Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora ce spun romanii din afara granitelor tarii: de ce merg la vot, cum vor vota, cum se vad lucrurile cand esti ceva mai departe de politica damboviteana, civilizatia balcanica si economia neaos romaneasca.

Ei merg la vot pentru ca au ceva de spus cand vine vorba de viitorul Romaniei.

Nicolae Stefanuta a absolvit programul de Master in politici publice al Universitatii Georgetown din Washington, precum si programul de Master in relatii internationale al Academiei Diplomatice din Viena. Acum este responsabil de relatiile Parlamentului European cu Congresul American si Parlamentul Canadei in sfera guvernantei economice si a serviciilor financiare.

Este functionar european din 2007, si a activat in cadrul comisiei pentru buget si al comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European. In aceasta capacitate, a fost delegat in cadrul echipei pentru reducerea saraciei si crestere economica a UNDP, in Addis Abeba, Etiopia.

"Am suferit alaturi de toti romanii care au fost lasati sa astepte in frig ore intregi pentru ca la urma sa le fie trantita usa inaintea urnei de vot.

Am dezbatut cauzele, de la incompetenta la rea-vointa si ne-am oferit sa punem timp si munca, sa imbunatatim lucrurile. In epoca Internetului, a rationaliza formulare si stampile e demn de lumea a treia si obligatoriu de corectat.

Insa o analiza a cifrelor ne obliga la sobrietate. Cu toata mobilizarea dinaintea votului si cu toata impiedicarea exercitarii, au votat in strainatate 160.000 de persoane din totalul de 9.500.000. Cat reprezinta aceasta masa de oameni in marea schema a lucrurilor? Ei bine, 1.68%.

Insuficient sa schimbe un rezultat, dar imposibil de neglijat, mai ales intr-un foarte strans tur doi. In acelasi timp, pe listele suplimentare au votat de zece ori mai multi oameni, cu judete in care nu exista turism devenite peste noapte atractive in ziua votului. Ma intreb, in conditiile acestea, cum putem incuraja largirea masei diaspora care merge la vot?

Un lucru la care putem lucra acum este prezenta la vot. Stim bine ca datele privind migratia muncii arata o prezenta romaneasca oficiala in Europa occidentala de 2,5 milioane. Pentru ca acesti oameni sunt intr-o majoritate covarsitoare votanti, trebuie sa ne punem intrebarea - cum se justifica diferenta? Altfel spus, de ce doar 1 din 20 din cei de afara inca se mai intereseaza? Iar guvernele trebuie sa analizeze daca isi permit sa instraineze permanent o masa de munca activa si in mare parte prospera din cetatenii tarii.

Va propun o actiune simpla: daca fiecare dintre noi incurajeaza 2 romani care nu au fost la vot in primul tur sa vina pe 16 noiembrie, la final vom conta mai mult, justificat pentru importanta pe care o avem pentru Romania.

Ei bine, am testat aceasta teorie si am fost surprins ca multi dintre cunoscuti - altminteri oameni care dezbat si se intereseaza de Romania - nu au mers la vot acum doua duminici. Printre motivele cele mai des citate sunt neimplicarea temporara - "nu am mai urmarit politica de acasa" - sau aprehensiunea fata de proceduri si birocratie romaneasca - "nu stiu daca buletinul imi e suficient, nu vreau sa-i vad pe aia de la Ambasada". Date suficiente motive, oamenii acestia pot fi usor motivati sa redevina cetateni co-interesati.

Dincolo de alegerile de duminica, atingerea obiectivului de 5% (1.68 de acum ori trei) din totalul alegatorilor ar trebui sa fie o tema care sa ne preocupe tot mai mult. In orice stat modern, interesele diasporei se reflecta la vot, mai ales cand vorbim de o masa de oameni care contribuie in economie mai mult decat o fac investitiile straine. O tema de casa nu doar pentru acum, ci si viitor, intr-o Europa in care domiciliul va fi determinat de oferta locurilor de munca.

Diaspora trebuie sa conteze mai mult. Cu toata tergiversarea votului din primul tur, diaspora e sub-reprezentata politic (1.68%, in loc de 10% din vot) si economic (redevente > investitii straine).

Sunati-va cunoscutii din lume - o ocazie in plus - si incurajati-i sa mearga la vot. Duminica aceasta nu va aduce semnificativ mai multi votanti. Insa de duminica, diaspora trebuie sa inceapa sa spuna ce rol isi doreste pentru Romania."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Nicolae Stefanuta vot diaspora, #Nicolae Stefanuta Parlamentul European, #diaspora voteaza alegeri prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014