Festivalul presedintilor (Opinii)

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 07:49
3998 citiri
Festivalul presedintilor (Opinii)
Foto: Ziua veche

Politica romaneasca nu mai are rabdare. Nici bine nu s-au incheiat razboaiele din Justitie si bataliile intre palate, ca s-a deschis un nou front, aflat deocamdata in faza saparii de transee, iar luptatorii isi zanganesc armele si armurile care mai de care.

Se apropie alegerile prezidentiale din 2014 si fiecare ar dori un culoar cat mai avantajos in aliniamentul de start.

Obisnuiti zeci de ani cu un unic si acelasi candidat impreuna, obligatoriu, cu sotia sa, la fel de unica, romanii au inceput sa faca haz de situatia ivita dupa decembrie 1989 cand a inceput festivalul candidatilor la presedintie: in '90 trei candidati, intrati deja in legenda: Iliescu, Campeanu si Ratiu, in 1992, 6 candidati, in 1996, 16, iar in 2000, in 2004 si la ultimele alegeri, in 2012, cate 12 candidati.

De castigat au castigat doar 3: Ion Iliescu de 3 ori, Emil Constantinescu, o data, iar Traian Basescu de doua ori.

Doar formatiunile mari dau presedinti

Daca privim cu atentie desfasurarea de forte in perioada trecutelor campanii, observam ca intotdeauna castigatorii au fost aceia sustinuti de partidele, aliantele si coalitiile cele mai puternice, cel mai bine reprezentate pe prima scena politica: FSN in 1990, FDSN si patrulaterul rosu in 1992, Conventia Democrata Romana in 1996, PDSR si aliatii in 2000, Alianta DA in 2004, iar in 2009, PDL si asociatii.

Desi rezultatele de mai sus sunt la indemana tuturor, desi niciodata vreo personalitate independenta, oricat de puternica ar fi fost ea, nu a facut fata masinariei de propaganda a partidelor, totusi de fiecare data se uita lectia trecutului si, atrasi de aventura, destui isi incearca norocul, cheltuind, unii dintre ei, sume imense pe afise, publicitate la TV si in presa.

Afaceri si publicitate

Sa recunoastem ca, din punct de vedere economic, nu e rau sa avem campanii electorale cat mai dese, banii respectivi aducand beneficii, deloc minore, unor firme si televiziuni. Insa in randurile de fata ne intereseaza ridicolul, impostura, ipocrizia mediilor si a firmelor de PR care sustin in schimbul castigurilor imorale candidati aventurieri sau semialfabetizati, unii realmente puscariabili, altii tarati ori unsi cu toate alifiile... Sa mai spunem ca alaturi de astfel de specimene au aparut si insi merituosi si nu putini.

Au fost si situatii cand s-a participat la campania electorala in scop publicitar, personajele respective avand nevoie de imagine publica si de notorietate pentru afacerile lor. De aceea, au speculat avantajele si facilitatile oferite de guvernul roman tuturor candidatilor, realizandu-si cu bani mai putini obiectivele personale ori de grup.

Cum stam in 2012?

Pentru alegerile prezidentiale de anul viitor, deocamdata sunt doar cateva certitudini: actualul presedinte al Senatului, Crin Antonescu, sustinut de catre USL si de catre prim ministrul Victor Ponta, va candida in masura in care alianta ramane unita, ceea ce inseamna ca pozitia acesteia de 70% in sondaje ii poate asigura alegerea din primul tur, eventual prima pozitie pentru turul al doilea.

In conditiile in care respectiva alianta nu va putea fi dezmembrata pana anul viitor, iar majoritatea alegatorilor spera ca nu va fi, celelalte partide si formatiuni politice trebuie sa foloseasca strategii si tehnici iesite din comun. De aceea, e de anticipat o campanie electorala plina de violente sa speram doar verbale, de manipulari mizerabile cum n-au mai fost dupa Revolutie.

Salvatori multi, o singura tara

Alaturi de Crin Antonescu, se incalzesc Mircea Geoana, dar fara sustinerea PSD, cel ce a mai concurat o data in 2009, apoi Adriean Videanu si Anca Boagiu, ambii ar dori investitura PDL.

Desi partidul stationeaza in marja de 15-18 procente, pe zestrea sa se mai bat Mihai Razvan Ungureanu, acum la Forta Civica si, se spune, Elena Udrea, care asteapta sa ia avant Miscarea Populara spre a i se alatura cu o buna parte din PDL.

Toti acestia de mai sus, cu siguranta, vor fi acompaniati de eternii candidati prezidentiali Corneliu Vadim Tudor, un reprezentant al UDMR si evident unul al PP-DD unde concurenta e mare.

Cu exceptia lui Crin Antonescu, cel ce si-a anuntat liniile mari ale programului sau politic, ceilalti sunt deocamdata interesati doar de spectacolul mediatic. Nu lipsesc insa atacurile asupra contracandidatilor, semn ca batalia electorala deja se incinge. Chiar daca n-a fost anuntata inceperea vreunei campanii electorale. Dar ne-am obisnuit: Romania postrevolutionara se afla intr-un electoralism perpetuu.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Alegeri prezidentiale candidati 2014, #campanie electorala prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014