Fost presedinte CCR: Guvernul poate da OUG pentru suplimentarea sectiilor din diaspora

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 16:32
4275 citiri
Fost presedinte CCR: Guvernul poate da OUG pentru suplimentarea sectiilor din diaspora
Foto: TVR

Guvernul poate decide infiintarea de noi sectii de votare in strainatate pana la turul doi al alegerilor prezidentiale prin ordonanta de urgenta, pentru ca nu se incalca nici deciziile CCR, nici recomandarile Comisiei de la Venetia, afirma Lucian Mihai, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Fost presedinte al Curtii Constitutionale si fost membru in Comisia de la Venetia, timp de doua mandate, pana in acest an, prof Lucian Mihai a declarat, miercuri seara, intr-o emisiune la TVR, ca, daca vor exista alegatori care nu vor putea vota duminica din cauza ca nu li s-au asigurat conditiile necesare sa isi exercite acest drept fundamental, atunci vor "exista niste raspunderi".

"In primul rand, o raspundere de natura constitutionala, in sarcina statului, adica in sarcina oricarei autoritati care potrivit Constitutiei, a legii, are competente relevante pentru ca sa contribuie la asigurarea acestui drept", a subliniat acesta.

Intrebat daca exista riscul invalidarii alegerilor, Lucian Mihai a spus ca nu doar CCR s-ar putea pronunta cu privire la incalcarea acestui drept.

"In orice caz, insa, CCR poate fi implicata, dar numai in limitele competentelor sale, stabilite prin Constitutie si legea Alegerii presedintelui", a adaugat el, mentionand ca art. 52, care prevede la alin.1 urmatoarele:

"Curtea Constitutionala anuleaza alegerile in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.

In aceasta situatie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor".

Votul in diaspora: Ce sustin Ponta, Corlatean si Melescanu si ce prevede, de fapt, legea

CCR ar putea discuta invalidarea alegerilor

De asemenea, prof. Mihai a precizat ca se fac numeroase sesizari la CCR in care se cere anularea alegerilor, dar de multe ori ele nu sunt facute de cei care au acest drept potrivit legii. Totusi, "acest scenariu nu este exclus".

"Nu este exclus sa existe sesizari formulate de catre diferite entitati, la CCR, si Curtea va trebui sa se pronunte, in baza acestui text. Au existat precedente", a adaugat el.

Comisia de la Venetia: Legislatia poate fi imbunatatita

Totodata, Lucian Mihai a precizat ca nu este exclus nici sa se puna in discutie daca s-a respectat sau nu Codul de bune practici electorale adoptat de Comisia de la Venetia inca din anul 2002.

Conform acestui cod, trebuie evitata nu neaparat modificarea sistemului electoral, "deoarece este intotdeauna permis ca acesta sa fie imbunatatit", a explicat prof. Mihai, ci modificarea sa repetata sau interventia cu putin timp anterior alegerilor - mai putin de un an.

"Insa nu exista niciun pericol ca, in ipoteza in care s-ar emite o ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea anumitor texte din actuala lege, cum ar fi art. 54, dar pot si altele, nu exista niciun fel de pericol de a i se reprosa Guvernului ca s-au incalcat aceste principii", a argumentat prof. Mihai, spunand ca inclusiv Comisia de la Venetia lasa o portita, spunand ca legislatia poate fi "imbunatatita" in interesul alegatorilor.

Intrebat daca nu s-ar crea un precedent periculos in cazul in care s-ar schimba numarul de sectii de votare intre cele doua tururi de scrutin, existand riscul ca acest lucru sa avantajeze pe unul dintre candidati, Lucian Mihai a subliniat faptul ca "intotdeauna asemenea masuri trebuie sa fie analizate in circumstantele concrete in care ele functioneaza".

"In situatia concreta de acum, sunt doi contracandidati. E vorba de interesele acestor contracandidati si de nimeni altcineva. Din cate am inteles, pozitia fiecaruia dintre cei doi contracandidati este in sensul ca trebuie sa fie asigurata exercitarea dreptului de vot pentru cetatenii romani din strainatate", a explicat acesta, adaugand ca in cazul de fata exista "consens".

Laura Stefan: Sectiile de votare din diaspora pot fi suplimentate prin ordin de ministru - Interviu

Baconschi: MAE poate infiinta noi sectii de vot in diaspora prin ordin al ministrului - Interviu

Niciunul dintre candidati nu ar fi privilegiat

Mai mult, Lucian Mihai a sustinut ca recomandarile Comisiei de la Venetia nu ar fi incalcate in cazul in care Guvernul ar suplimenta sectiile de votare din diaspora prin ordonanta de urgenta.

"Aceasta recomandare a Comisiei de la Venetia nu poate fi incalcata in conditiile concrete in care ne aflam, daca in aceasta perioada se emite OUG de modificare a legii, intrucat aceasta OUG s-ar emite pentru imbunatatirea legii si, mai mult decat atat, pentru ca nu poate sa existe vreo acuzatie de intentie de manipulare fata de Guvern, cata vreme sunt avute in vedere in mod egal, echilibrat, balansat, interesele ambilor candidati. Niciunul dintre ei nu este privilegiat", a declarat acesta.

Votul in diaspora: In Germania puteau fi infiintate 9 sectii de votare. De ce sunt doar 5?

MAE: Materialele necesare votului din turul doi, trimise in diaspora

"Singura solutie este o ordonanta de urgenta"

In ceea ce priveste interventiile Biroului Electoral Central in scandalul declansat de organizarea votului in diaspora la aceste alegeri prezidentiale, Lucian Mihai a spus ca BEC a facut mai mult decat trebuia.

"BEC a avansat o extrem de interesanta si ingenioasa interpretare a art. 54 (din legea 370/2004, n.red.) in sensul ca acesta nu s-ar aplica decat sectiilor de votare din tara, cu motivarea ca in cuprinsul art.54 se face referire la listele de alegatori, liste care nu exista in strainatate.

O parere personala este ca BEC a facut mai mult decat avea voie sa faca. A sugerat o interpretare juridica foarte ingenioasa. Asta nu inseamna insa ca trebuie neaparat sa se mearga pe acea interpretare. Eu cred ca si colectivul valoros de la MAE are dreptate cand spune ca art. 54 poate fi interpretat si altfel, in sensul ca el se aplica si sectiilor de votare din strainatate, daca este cazul - in partea referitoare la liste nu se aplica, dar in celelalte probleme se aplica.

De aceea, cred ca singura solutie este o ordonanta de urgenta, cu atat mai mult cu cat nu se incalca nici jurisprudenta CCR", a argumentat prof. Lucian Mihai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Lucian Mihai ordonanta diaspora prezidentiale, #Lucian Mihai sectii diaspora prezidentiale, #sectii vot strainatate prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014