Haos la sectiile de votare din diaspora - ce spun Titus Corlatean si Victor Ponta

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 00:39
6314 citiri
Haos la sectiile de votare din diaspora - ce spun Titus Corlatean si Victor Ponta
Foto: Ziare.com

Alegerile de duminica pentru Presedintia Romaniei au fost marcate de un puternic scandal in diaspora, unde mii de romani nu au putut sa voteze.

Nemultumiti ca au stat ore intregi la coada si nu au reusit sa isi exercite votul, romani din Paris, Viena, Londra, Madrid, New York si Strasbourg au organizat proteste in fata sectiilor de votare.

Cele mai aprige proteste au avut loc la Paris, unde peste 2.000 de romani au fortat intrarea in Ambasada Romaniei. Oamenii i-au cerut ambasadorului sa iasa, in timp ce jandarmii au stat cu scuturile ridicate, protejand intrarea in institutie.

Romanii forteaza votul dupa inchiderea urnelor la Paris, Viena si Londra - jandarmii intervin

In tara s-a cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean, considerat principalul vinovat pentru haosul creat la sectiile de votare din diaspora.

MAE face apel la intelegere si respect

Ministerul de Externe nu a infirmat situatia tensionata din strainanate. Institutia a dat un comunicat in care a anuntat ca exista cateva cazuri in care, pana la ora 21.00, romanii nu au reusit sa isi exercite votul in strainatate si fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare.

"MAE constata ca acestor solicitari nu li se poate da curs, intrucat aceasta ar reprezenta o incalcare directa a prevederilor legale", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Mai mult, Ministerul de Externe i-a rugat pe romanii din strainatate sa dea dovada de intelegere.

"MAE adreseaza rugamintea cetatenilor romani din strainatate de a da dovada de intelegere si le recomanda sa adopte o atitudine de respect fata de deciziile autoritatii electorale din Romania precum si fata de normele locale ale statului in care se afla", mai precizeaza comunicatul.

Cum se apara Corlatean: e vina declaratiilor pe proprie raspundere

Ministrul de Externe Titus Corlatean, caruia i s-a cerut demisia, s-a aparat la Antena 3, afirmand ca problemele de la sectiile de votare din strainatate au aparut din cauza declaratiilor pe proprie raspundere.

"Anumite tensiuni se regasesc in anumite sectii de votare. La Paris este bine sa stiti ca in 2009 a fost o singura sectie de votare cu 7 cabine. Acum am organizat doua sectii de votare cu cate 7 cabine de vot, am dublat. Daca a existat o problema, si in general acolo unde au fost probleme, a fost legat de documentele necesare pentru a vota in strainatate. S-a dorit scrupulozitate si evitarea fraudei din 2009, acea declaratie pe propria raspundere ca nu mai voteaza in alta parte", a afirmat Titus Corlatean.

Ponta a gasit explicatia pentru haosul din diaspora: nu s-a putut frauda

Si Victor Ponta a gasit explicatia pentru problemele de la sectiile de vot din strainatate: "au fost cozi la sectiile de vot pentru ca nu se fraudeaza".

"A fost exact acelasi numar de sectii de vot ca si in 2009. Spre deosebire de 2009, prin masurile luate de institutiile statului, de data asta nu se mai fraudeaza votul. In 2009 s-a furat in diaspora. Acum, vedeti, la Paris, daca nu se fraudeaza se face coada", a spus Ponta, la Antena 3.

Pentru a remedia disfunctionalitatile sesizate si pentru a evita ca in turul doi sa existe problemele aparute duminica, Biroul Electoral Central a adresat Ministerului Afacerilor Externe invitatia de a participa, marti, de la ora 12.00, la o intalnire cu membrii Biroului, la sediul acestuia.

Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al BEC, a declarat ca la discutii au fost invitati si reprezentantii sectiilor de vot din diaspora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri prezidentiale 2014, #haos sectii vot strainatate, #romani vot proteste diaspora , #Alegeri Prezidentiale 2014