Intre oratori si prompter (Opinii)

Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 17:31
3298 citiri
Intre oratori si prompter (Opinii)

Inca inainte de campania electorala a izbucnit o controversa legata de politicienii-oratori si politicienii-cititori (de pe prompter sau de pe foi). Si cum din orice in spatiul nostru public se incearca obtinerea unui cat de mic avantaj politic, nici de asta data nu s-a scapat ocazia.

Cu ceva timp in urma, se ironiza faptul ca unii deputati si senatori nu se pot desparti de notite. E de rau? E de bine?

De la agora la prompter

Este adevarat ca in antichitatea greaca si latina, democratia a cunoscut fenomenul oratoriei, iar numele grecilor Demostene, Eschine, Lysias, Isocrate, Pericle, al romanilor Cicero, Iulius Cezar si Cato cel Batran care reuseau sa-si convinga concetatenii in agora prin discursuri vor ramane de-a pururi in paginile istoriei.

Nu stiu daca cititul de pe prompter sau de pe foi este neaparat atributul unui bun politician, dar stiu ca o multime de lideri mondiali (Barack Obama) apeleaza la aceasta modalitate de a-si transmite mesajele catre presa si public, fie citind discursurile mai importante de pe prompter, fie pur si simplu de pe foi. Dar n-am descoperit inca atacuri dure la adresa lor pe aceasta tema, motiv pentru care se cuvin cateva explicatii.

Modelele mele si oratorii

As aduce un sfios omagiu unor eminenti profesori universitari ca Lucian Blaga, Iorgu Iordan, Constantin Ciopraga, Ilie Dan... si al celei mai bune inspectoare de limba si literatura romana pe care am cunoscut-o, Modesta Viorescu, pentru faptul ca nu aveau timp sa flecareasca in fata invataceilor, stiind bine ca fraza, stiinta si logica lor ar avea de suferit din pricina oralitatii, cu atat mai mult cu cat acestea ne deveneau modele.

Trecand la discursul actual, sa remarcam mai intai doua tendinte, nu neaparat contrarii: 1. nu foarte multe personalitati contemporane au stat sau stau bine la capitolul retorica: patriarhul Teoctist, socotit indeobste unul din marii retori ai Ortodoxiei, apoi politicienii Corneliu Coposu si Emil Constantinescu, iar din generatia actuala, Crin Antonescu.

2. am remarcat, insa, intelectuali eminenti, oameni de stiinta si destui politicieni care, invitati prin studiouri TV sau aflati la tribuna parlamentului, la diverse manifestari politice, nu se jeneaza sa-si citeasca discursurile ori interventiile. De asemenea, marea majoritate apeleaza fara fandoseli la notite, iar proportia acestora in organismele europene este covarsitoare. Poate si din cauza limbii.

De la retorica la vorbarie

Fireste, oralitatea isi are farmecul ei, mai ales in campaniile electorale. Si cum la noi campaniile electorale stim cand incep, dar nu si cand se termina, discursul politic pe care-l audiem zi de zi la televizor s-a transformat in politicareala si vorbarie, moderatorii stimuland spectaculosul, incontrarea verbala, atacurile asupra preopinentilor si a concurentilor pe acelasi culoar. Or politica nu inseamna doar confruntare intre oameni, ci mai ales confruntare de idei si proiecte.

Se pare ca in aceasta campanie s-a descoperit, in sfarsit, pericolul de a vorbi in zadar in fata cetatenilor, deoarece ca profesor de romana care a invatat la scoala despre oratorie nu pot afirma cu tarie ca discursurile libere ale politicienilor nostri au tangenta cu arta. Am remarcat adesea sclipiri, dar si tentatia succesului facil prin butade, ironii si diatribe, preluate imediat de presa.

Politica e o stiinta

Nu este exclus ca de data aceasta demersul de a impune un alt stil de a face politica in Romania, unul cu mai multa rigoare argumentativa, cu prezentare clara si precisa, unul cu accente pe fapte, nu pe "gargara politicianista" sa aiba ceva rezultate. Oricine stie ca politica este mai intai de toate o stiinta si abia apoi arta a bunei guvernari.

Asa ca euforia "oratorilor" apropo de avantajele oralitatii s-ar putea foarte bine sa li se intoarca asupra-le. Intrucat pana la urma electoratul isi va da seama ca unele discursuri menite sa le capteze atentia sunt spectaculoase, dar goale de continut, in timp ce altele prezentate cu acuratete si responsabilitate, dar citite, vin cu idei si proiecte clare, usor de retinut. Fiindca intotdeauna textul elaborat in scris este superior discursului oral.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #discurs politic campanie, #discurs politic prompter, #Iohannis discurs prompter , #Alegeri Prezidentiale 2014