Iohannis nu va coabita cu Ponta! Nu vreau sa cred ca putem vorbi de tradare - Interviu cu Ioan Oltean

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 14:03
10240 citiri
Iohannis nu va coabita cu Ponta! Nu vreau sa cred ca putem vorbi de tradare - Interviu cu Ioan Oltean

Sunt absolut convins ca Tariceanu nu va fi prim-ministru niciodata cu Ponta. Pariez! Ponta are nevoie de voturile lui si e in stare sa promita orice, dar promisiunea dureaza pana la atingerea scopului, afirma vicepresedinte PDL, Ioan Oltean.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ioan Oltean a admis ca scorul lui Klaus Iohannis in turul I putea fi mai bun, dar a pus rezultatele mai slabe pe seama superficialitatii: "Ma multumesc sa cred ca a fost doar superficialitate, nu tradare sau joc la ambele capete. Nu vreau sa cred ca putem vorbi de asa ceva."

Potrivit lui Ioan Oltean, in ipoteza victoriei lui Klaus Iohnnis, va urma si schimbarea Guvernului Ponta: "Klaus Iohannis nu va putea sa realizeze Romania lucrului bine facut cu Ponta si Guvernul PSD. Exclus! (...) Vrem ca lucrurile sa mearga in directia schimbarii totale, de la Cotroceni, spre Palatul Victoria".

Sunteti multumit de scorul obtinut de Klaus Iohannis in primul tur de scrutin?

In linii mari, scorul se inscrie in parametrii pe care ni i-am propus, adica peste 30%. Insa putea fi mai bine, 32-33%, cu un efort sustinut din partea membrilor celor doua formatiuni din ACL.

Ce n-a mers in masinaria electorala a ACL?

Au fost unii colegi care au crezut ca putem castiga cu mult mai usor si au subapreciat potentialul lui Victor Ponta sau au crezut ca oamenii vor vrea schimbarea de la sine, fara sa-i motivam. Nu au fost cu toate motoarele pornite.

Vorbiti doar despre neglijenta. Nu au fost si tradari?

Nu m-as duce atat de departe. Ma multumesc sa cred ca a fost doar superficialitate, nu tradare sau joc la ambele capete. Nu vreau sa cred ca putem vorbi de asa ceva.

Exista acum o fisura intre PNL si PDL?

Nu poate fi vorba de fisura, dar un lucru e incontestabil. PDL a fost intotdeauna un partid foarte organizat si disciplinat, angajat total in campanie. Colegii nostri nu au avut, probabil, intotdeauna acel dram de efort suplimentar pe care il are PDL. Dar echipele s-au omogenizat si au functionat foarte bine. La Bistrita, de exemplu, am facut o echipa excelenta cu colegii liberali.

Harta electorala arata o impartire perfecta a Romaniei de-o parte si de alta a arcului carpatic intre Victor Ponta si Klaus Iohannis. Va ingrijoreaza aceasta sciziune politica?

Daca ne uitam la harta in cele doua culori, prima impresie este ca vezi doua tari diferite. Una in care oamenii doresc schimbarea cu adevarat si alta in care oamenii nu realizeza ca nu e normal cum traim, care sunt mai usor manipulabili si privesc cu mai mare superficialitate realitatile Romaniei, devenita un focar de saracie si hotie. Partea proasta este ca toti traim prost, indiferent cum votam.

Intre Klaus Iohannis si Victor Ponta sunt 10 procente dupa primul tur. Poate dl Iohannis sa surmonteze handicapul?

Daca avem parte de implicare si unitate a dreptei nu va fi o problema sa remontam si sa adaugam alte procente. Daca insumam procentele candidatilor dreptei, dl Iohannis ar fi castigat primul tur. Plecand de la premisa ca alegatorii candidatilor de dreapta nu pot vota cu Victor Ponta, un calcul simplu arata ca dreapta va castiga.

Pe hartie lucrurile par pozitive. Dar realitatea ne obliga sa ne mobilizam la maximum, sa plecam din nou la lupta, sa incercam sa convingem alegatorii altor candidati ca singura lor sansa de a trai intr-o tara normala este sa-l voteze pe Klaus Iohannis.

Pe alegatorii lui Calin Popescu Tariceanu nu i-ati pierdut deja cand domnia sa a devenit prima optiune de premier a lui Victor Ponta?

La prima vedere lucrurile pot sta asa. Dar alegatorii lui CPT nu sunt comunisti, ci oameni de dreapta, ai libertatii, ai economiei de piata, ai democratiei, ai statului de drept si ai Europei unite. Nu unii care vor comunism cu fata umana, intoarcerea spre est, spre Rusia. Exista doar un grup restrans condus de interesul propriu, cativa parlamentari, cativa primari.

Dupa cum sunt absolut convins ca Tariceanu nu va fi prim-ministru niciodata cu Ponta. Pariez! Ponta are nevoie de voturile lui si e in stare sa promita orice. Dar promisiunea dureaza pana la atingerea scopului.

Sper ca alegatorii lui CPT sa nu se lase ademeniti si pacaliti de asemenea promisiuni. Liberalii, indiferent ca sunt reformatori sau mai putin reformatori, sunt oameni de dreapta, nu de stanga. Inclusiv Tariceanu, dar la batranete unii mai pot pierde din intelepciune si echilibru.

Sunteti politician cu mare experienta. Nu va temeti ca nominalizarea dlui Tariceanu va atrage catre domnia sa, cate mirajul puterii, o parte dintre liberali, sefi de filiale, primari, sefi de consilii judetene?

Puterea e tentanta, desigur. Dar cei care au vrut sa voteze cu Ponta au votat deja cu el. In plus, Ponta nu a spus cu certitudine ca CPT va fi premier. A spus ca, daca in zilele urmatoare, adica si maine, si poimaine, realizam ca Romania are probleme financiare, va fi premier Florin Georgescu, iar daca in zilele urmatoare vor fi probleme pe siguranta nationala, va fi premier George Maior.

Iata cat de ambiguu a fost Victor Ponta! Azi poate fi unul, maine altul. Liberalii sunt oameni educati, care cunosc realitatile si cred ca l-au identificat pe Ponta ce poate si cat poate. De aceea, am convingerea ca nu-l vor urma pe Tariceanu, care este doar o unealta a lui Ponta. La fel ca Melescanu. Si e regretabil ca-si pateaza demnitatea la batrante.

V-ati pronuntat pentru o strategie de negociere a lui Klaus Iohannis cu ceilalti candidati de dreapta care au iesit din cursa. Dl Iohannis a spus ca ati exprimat o opinie privata. O mentineti?

Eu am vorbit ca simplu membru de partid. Dl Iohannis are punctul sau de vedere pe care il respect. Sper sa aiba domnia sa dreptate, nu eu. Eu tin sa castigam alegerile. De aceea, cred ca trebuie sa facem tot ce e omeneste, legal, corect posibil. Nu ne angajam in actiuni imorale si ilegale. Atunci cand vrei sa obtii un lucru, te folosesti de toate mijloacele licite si morale.

Dar in ce ar trebui sa conste negocierea?

Nu vreau sa dezvolt. Respect optica dlui Iohannis. Sunt un soldat disciplinat al acestui partid. Cred in proiectul Klaus Iohannis si orice pozitie a mea are in vedere doar succesul nostru, nimic altceva. Nu trebuie sa inselam speranta a milioane de romani care cred ca o Romanie normala, a lucrului bine facut, o putem obtine doar cu Klaus Iohannis la Cotroceni.

Mai e un palat de care depinde Romania de care vorbiti. Palatul Victoria. Va veti mobiliza dupa o eventuala victorie a lui Klaus Iohannis pentru a prelua rapid si guvernarea?

Pentru a fi o realitate, Romania normala are nevoie de alt guvern si alta majoritate. Klaus Iohannis nu va putea sa realizeze Romania lucrului bine facut cu Ponta si Guvernul PSD. Exclus! Daca dl Iohannis va fi ales presedinte, poporul va da un vot de blam guvernarii actuale. Sustinerea populara a lui Victor Ponta ca premier va disparea.

Normal ar fi sa demisioneze chiar, dar la noi asa ceva e floare rara. Asa ca va trebuie ca noi, fortele castigatoare, sa facem alta majoritate ca sa instalam normalitatea si la Palatul Victoria. Daca romanii il voteza pe Klaus Iohannis, voteaza schimbarea.

Intr-un interviu destul de recent, liderul liberal Marian Petrache invoca o coabitare Iohannis-Ponta.

Dl Petrache uneori pluteste calare pe o matura. Nu putem vorbi de coabitare dintre Iohannis si Ponta. Daca, Doamne fereste!, nu reusim o majoritate, sigur ca dl Iohannis isi va face datoria de presedinte si va colabora doar institutional. Dar noi vrem ca lucrurile sa mearga in directia schimbarii totale, de la Cotroceni, spre Palatul Victoria si catre celelalte institutii aflate in subordinea celor doua palate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri prezidentiale 2014, #Victor Ponta turul doi prezidentiale, #Klaus Iohannis turul doi prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014