Iohannis, presedinte: A invins Facebook galeata cu ulei? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 12:25
11309 citiri
Iohannis, presedinte: A invins Facebook galeata cu ulei? Dezbatere Ziare.com

Valul antiPonta ridicat intre cele doua tururi de scrutin, cuantificat de diferenta intre prezentele la vot si scorurile celor doi candidati in 2 si 16 noiembrie, reprezinta unul dintre misterele acestor alegeri prezidentiale.

Una dintre variantele acreditate dupa 16 noiembrie a fost aceea ca ne-am aflat in fata unui "efect Internet", in general, si a unui "efect Facebook" in special, mediul virtual fiind cel care a propagat devastator valul antiPSD.

Consultantul politic Valeriu Turcan considera ca in cadrul acestor alegeri Internetul si Facebookul au fost spatiul comun, fara granite si care favorizeaza contagiunea rapida, "in care natiunea s-a reunit in fata unei umiliri fara precedent.

Romanii tin la traditii si au aspiratii europene fara sa fie o contradictie. Ciobanul Ghita de la Jina, care are tableta, este emblematic pentru schimbarea prin care a trecut Romania in ce priveste accesul la noile tehnologii. Acest acces s-a democratizat, sunt mai multe cartele active in tara decat populatie si sunt 8 milioane de oameni cu acces la Internet de pe mobil din care 5 milioane intra pe Facebook".

Cum a fost creat valul impotriva lui Victor Ponta. Razboiul psihologic care urmeaza Interviu

Sociologul Barbu Mateescu apreciaza ca ecuatia acestor alegeri a fost mai complexa: "Prezenta la vot intre tururi in randul categoriilor asociate in general cu utilizarea Internetului si a Facebookului, adica oameni cu varsta sub 34 de ani si studii superioare, a crescut mai putin decat in cazul altor categorii de varsta sau educationale si asta pentru ca deja erau foarte mobilizati din turul intai.

E adevarat ca in ultimul an de zile a crescut varsta medie a utilizatorului de Facebook din Romania, iar numarul conturilor s-a marit de trei ori fata de 2009. Deci utilizatorul de Internet din Romania are un profil ceva mai complex".

Barbu Mateescu atrage atentia si asupra fenomenului telefoanelor date familiilor din tara de catre romanii din strainatate: "Exista relatari de la primari PSD din judete cu intentie de vot majoritara pentru acest partid care povesteau ca nu-si puteau mobiliza consatenii la vot in turul al doilea pentru ca imaginile din diaspora, telefoanele primite de la copiii din strainatate, i-au mobilizat impotriva lui Victor Ponta".

Un aspect important este ca televiziunile de stiri au pierdut batalia in aceste alegeri: "Televiziunile de stiri sunt importante pentru politiceni si oamenii pasionati de politica, care vin la toate alegerile. Dar este o disproportie colosala intre numarul de voturi primite si oamenii care se uita la televiziunile de stiri. Un raport de 5 la 1, 4 la 1. A fost o infrangere pentru cine a crezut ca, daca prezinti ceva la televiziune, automat populatia este influentata ca atare."

Barbu Mateescu apreciaza ca este vorba si de o victorie a online-ului, dar si de o crestere a sofisticarii electoratului dupa numarul mare de alegeri din ultimii ani.

Cristian Ghinea, directorul CRPE, considera ca "un efect Facebook a existat, dar nu trebuie exagerat. Nu trebuie fetisizata tehnologia, nu putem spune ca Facebook a invins galeata cu ulei.

Daca acum trei saptamani spuneam ca nu a fost nicio branza cu Internetul pentru ca Monica Macovei a avut o campanie fantastica pe Facebook, dar a luat numai 5%, acum mergem in partea cealalta - partidul Facebook, revolutia Facebook. Nu mi se pare. Facebook a ajutat, dar sa nu exageram. Tehnologia nu schimba nici natura politicii, nici natura umana."

Cristian Ghinea compara mobilizarea de acum cu aceea din 1996: "Daca ne uitam la turul al doilea al alegerilor din '96 prezenta a fost cu mult mai mare, desi Internetul nu exista. Romanii s-au mobilizat la vot impotriva lui Iliescu si am avut prezenta peste 75%. Daca am considera ca in 1996 romanii care sunt acum in strainatate erau acasa, atunci mobilizarea este comparabila.

Candidatul care a castigat a avut o campanie pe online foarte proasta. Abia dupa ce a castigat toata lumea i-a dat like."

Bruno Stefan, presedintele BCS, considera ca "am avut un efect Facebook si Internet ca urmare a tentatiei de manipulare care a functionat in aceasta campanie. Conform sondajelor difuzate de BCS in iulie, intentia de vot pentru Iohannis era mai mare decat pentru Ponta.

Pentru ca se stia acest lucru, a inceput o campanie de manipulare cu sondajele care sa creeze o dezamagire si absenteism. Acestei manipulari i s-a opus Internetul. Oamenii si-au transmis mesaje, intre romanii din tara si strainatate, si efectul a fost ca au participat la vot asa cum si-au dorit sa participe de la inceput."

Bruno Stefan afirma ca "rezultatul votului este o surpriza doar daca ne luam dupa sondajele mincinoase, dar concorda cu ceea ce spuneau oamenii cu cateva luni inainte. Mobilizarea mare la vot a fost si un efect al Internetului, al Facebookului, nu am crezut ca acesta are un impact de asemenea amploare.

Dar cu tot efectul Facebook, daca nu existau mecanismele de protectie a votului, il aveam acum pe Ponta presedinte".

In opinia consultantului politic George Ripa "Internetul si Facebook au fost doar instrumentele prin care romanii s-au mobilizat unii pe altii, pentru a merge la vot. Reactia romanilor a fost generata de grobianismul si minciunile care au insotit campania lui Victor Ponta. Daca nu ar fi fost Internetul, probabil ca romanii ar fi folosit alte metode pentru a se mobiliza.

In epoca Internetului au iesit 10-12 mii de oameni in Bucuresti. In 1990, la marile mitinguri ale partidelor istorice, in strada ieseau sute de mii de oameni.

Pesedistii au crezut ca pot manipula romanii daca vor cumpara trusturi de presa, jurnalisti si constiinte. Nu pot insa manipula adevarul la nesfarsit. In concluzie, nu exista "revolutia Facebook", ci doar puterea adevarului."

George Ripa spune insa ca in aceasta epoca mobilizarea tinerilor la vot nu putea fi la fel de mare fara Internet si retele de socializare: "Tinerii din anii '40 sau din anii '90 au fost la fel de activi ca si cei de acum, si fara Facebook.

Dincolo de asta, trebuie sa recunoastem ca Internetul a functionat ca o curea de transmisie, insa nu trebuie sa minimalizam nici telefonul. Zeci de mii de romani au sunat in Romania si le-au transmis parintilor sau prietenilor ca daca voteaza Ponta ei nu mai vin in tara sau nu le mai trimit bani. Chiar un primar PSD se plangea ca a auzit aceste povesti la el in comuna".

Ziare.com te invita la dezbatere: Am avut un efect Facebook la alegerile din 16 noiembrie? Fara Internet si retelele de socializare mobilizarea la vot ar fi fost la fel de mare? Au pierdut televiziunile batalia cu online-ul?

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#alegeri prezidentiale 2014, #Facebook internet alegeri , #Alegeri Prezidentiale 2014