Iohannis sau Predoiu? Alege candidatul Dreptei - Sondaj Ziare.com

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 08:16
19899 citiri
Iohannis sau Predoiu? Alege candidatul Dreptei - Sondaj Ziare.com
Foto: Ziarul Financiar

Cu doar trei luni inainte de alegerile prezidentiale, incepe sa se contureze lista candidatilor pentru Cotroceni. Dupa ce premierul Victor Ponta si-a anuntat intentia, ramane ca si zona de dreapta sa-si desemneze candidatul comun, in cursa ramanand doua nume - Klaus Iohannis si Catalin Predoiu.

Sambata, cu ocazia votarii fuziunii prin contopire dintre PNL si PDL, s-a oficializat Alianta Crestin Liberala (ACL), numele sub care prezidentiabilul comun va intra in cursa pentru Cotroceni.

Fuziunea PDL - PNL a fost votata. Cine a criticat-o si ce fel de presedinte vrea Iohannis.

Urmeaza ca, in aproximativ 10 zile, pana in jurul datei de 5 august, sa fie anuntat candidatul ACL, pana atunci urmand sa fie organizate sondaje de opinie, atat de PDL, cat si de PNL, iar cel mai tarziu la data de 4 august se va incheia masuratoarea sociologica.

Cei doi candidati ramasi in cursa pentru a fi prezidentiabilul PDL-PNL sunt Catalin Predoiu si Klaus Iohannis, primarul Sibiului fiind votat, luni, de PNL, in dauna fostului lider liberal si candidat la prezidentiale Crin Antonescu. Chiar si unul dintre liderii PDL, primarul Aradului, Gheorghe Falca, a recunoscut ca Iohannis va fi candidatul unic al Dreptei pentru alegerile prezidentiale.

Klaus Iohannis este candidatul PNL pentru prezidentiale

Lider PDL: Candidatul unic al dreptei la Presedintie va fi Klaus Iohannis

Marea problema a lui Iohannis

Primarul Sibiului, favorit in fata fostului ministru al Justitiei pentru a fi desemnat candidatul Dreptei la prezidentiale, ar putea avea insa probleme chiar cu Justitia, dupa o decizie data saptamana aceasta de instanta.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, miercuri, cererea depusa de Klaus Iohannis privind suspendarea raportului prin care ANI a constatat ca primarul Sibiului s-a aflat in incompatibilitate, asa ca procesul prin care el a cerut anularea actului respectiv va avea un nou termen pe data de 16 septembrie. Inscrierile in cursa electorala pentru presedintia Romaniei se fac pana la data de 26 septembrie, la BEC, conform calendarului electoral.

Daca Iohannis va fi desemnat candidatul unic al PNL-PDL la inceputul lunii august, iar in luna septembrie, sau la un termen ulterior, Inalta Curte da un verdict nefavorabil pentru el, stabilind ca raportul ANI se confirma si el a incalcat regimul incompatibilitatilor, cele doua partide risca sa ramana fara candidat la presedintie chiar in prag de campanie electorala.

Reamintim ca Curtea Constitutionala a dat o decizie potrivit careia un ales declarat definitiv incompatibil nu mai poate ocupa nici o alta functie eligibila timp de trei ani, iar Iohannis s-ar afla in aceasta situatie.

Candidatura lui Iohannis, in pericol?

In schimb, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a anuntat ca el a strans deja 200.000 de semnaturi necesare pentru depunerea candidaturii la presedintie, fiind ajutat de mai mult de 100 de oameni de afaceri.

Predoiu are semnaturile pentru prezidentiale, l-au ajutat 100 de oameni de afaceri

Ce spun cei doi candidati

Sambata, Klaus Iohannis a spus ca isi doreste mai putin spectacol si mai putina galagie si mai multa sobrietate in exercitarea functiei de presedinte: "Presedintele trebuie sa fie un model de onestitate si buna credinta. Nu mai vreau ca intelectualii din tara mea sa fie umiliti si sfidati. (...) Imi doresc o tara in care, cand vine vorba despre justitie, sa nu conteze culoarea politica.

De stanga politica ne diferentiaza cel mai mult tema independentei Justitiei. Stanga voteaza neconditionat pentru mentinerea imunitatii celor urmariti penal".

In schimb, Catalin Predoiu a afirmat ca ceasul lui Victor Ponta "a inceput sa ticaie" si ca ceasul victoriei Dreptei "a inceput sa bata". Anterior, joi, prim-vicepresedintele PDL afirmase ca va fi "pur si simplu distrugator" pentru Ponta, in cursa pentru Cotroceni, dupa ce premierul a afirmat ca cel mai dificil adversar ar fi fost Crin Antonescu.

Predoiu, mesaj pentru Ponta: Nu voi fi dificil, voi fi pur si simplu distrugator

Ce spun sondajele

Tot sambata a fost dat publicitatii un sondaj de opinie BCS care il prezinta pe Klaus Iohannis drept castigator al alegerilor prezidentiale din aceasta toamna, primul studiu cu acest posibil rezultat, diferenta fata de Victor Ponta fiind in marja de eroare, primarul Sibiului urmand sa obtina in turul al doilea 50,4 la suta din voturile exprimate.

De asemenea, intr-un interviu acordat la jumatatea lunii iulie Ziare.com, presedintele BCS, sociologul Bruno Stefan, afirma ca cel mai mare pericol pentru Victor Ponta il reprezinta presedintele PNL.

Primul sondaj in care Iohannis e dat castigator in fata lui Ponta - BCS

Prezidentialele in sondaje: Posibila surpriza, pericolul pentru Ponta si cat poate creste C. Diaconescu - Interviu

Fuziunea PNL-PDL prin ochii votantilor: Cat pierd si cat castiga cele 2 partide - Sondaj INSCOP

Din noua constructie fac parte alti trei politicieni care si-au anuntat anterior intentia de a candida la alegerile prezidentiale - fostul presedinte liberal Crin Antonescu, presedintele Forta Civica Mihai Razvan Ungureanu si europarlamentarul PDL Monica Macovei. Primii doi au renuntat la idee, in timp ce Vasile Blaga a respins, luni, posbilitatea introducerii in sondaje a Monicai Macovei.

Pe partea dreapta a scenei politice se mai afla inca doi candidati, Cristian Diaconescu, din partea PMP, si Kelemen Hunor, presedintele UDMR. Si Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat intentia de a candida la presedintia Romaniei, dar ca independent, asemenea fostilor liberali Ioan Ghise si Viorel Catarama.

Nu in ultimul rand, din partea PSD cel care va candida este Victor Ponta, care a anuntat joi oficial acest lucru.

Ponta: Candidez la prezidentiale. Cel mai dificil contracandidat ar fi fost Antonescu

Ziare.com va invita la vot si va intreaba cine este cel mai potrivit pentru a fi nominalizat candidatul Dreptei la alegerile prezidentiale: presedintele PNL si primar al Sibiului, Klaus Iohannis, sau prim-vicepresedintele PDL si fost ministru al Justitiei, Catalin Predoiu?

F.N.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#candidat prezidentiale Dreapta, #candidat comun Dreapta, #candidat Dreapta unita, #Iohannis candidat prezidentiale, #Predoiu candidat prezidentiale, #sondaj candidat Dreapta , #Alegeri Prezidentiale 2014