Klaus Iohannis ii sufla in ceafa lui Victor Ponta (Opinii)

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 09:48
29390 citiri
Klaus Iohannis ii sufla in ceafa lui Victor Ponta (Opinii)

Daca duminica viitoare ar fi alegerile, in turul doi s-ar califica Victor Ponta, PSD, si Klaus Iohannis, PNL. Aceasta e situatia in acest moment. In ultimul sondaj INSCOP, actualul premier ar lua, in primul tur, 40,6 procente din voturile exprimate, iar Klaus Iohannis, 30,1.

La distanta mare se afla Elena Udrea cu 6,7 puncte, Calin Popescu Tariceanu cu 6,2, Monica Macovei cu 4,6 si Teodor Melescanu cu acelasi scor. Sondajul a fost realizat in prima saptamana din luna octombrie si nu masoara scandalul ofiterului acoperit si nici pe cel al retrocedarilor ilegale.

Trebuie remarcat faptul ca, fata de luna septembrie, Victor Ponta a pierdut doua puncte procentuale, iar Klaus Iohannis a castigat noua.

Cu trei saptamani inainte de alegerile pentru turul intai, candidatul PSD pierde din viteza, iar candidatul PNL urca puternic. Daca tendinta se pastreaza, Victor Ponta va depasi cu greu, la inceputul lunii noiembrie, scorul luat de PSD la europarlamentare, adica 38%, si aceasta este o proiectie optimista, tinand cont de scandalurile de coruptie care au lovit PSD si care sunt pe cale, dupa parerea mea, sa destructureze partidul.

Daca analizam procentele celorlalti candidati, se poate observa cu usurinta ca, in turul doi, Iohannis poate beneficia de voturile venite pe axa Macovei-Udrea, voturile UDMR, care au o pondere de trei procente, plus voturi, e drept, mult mai putine, de la Tariceanu, Melescanu si chiar Dan Diaconescu.

E adevarat ca, pentru turul al doilea, Tariceanu si Melescanu vor incerca sa transfere zestrea lor electorala spre Ponta, dar reusita va fi partiala. De ce ar vota in primul tur cineva cu Tariceanu, iar in al doilea cu Ponta? Daca presedintele Senatului e perceput ca liberal, atunci ii va fi greu sa-si convinga alegatorii ca Ponta e mai liberal decat Iohannis. Iar daca cineva nu e atat de liberal, de ce n-ar vota cu Ponta din primul tur?

Acelasi rationament functioneaza si in cazul lui Melescanu. Probabil, in turul doi, Victor Ponta va lua ceva mai mult de jumatate din voturile lui Tariceanu, dar nu pe toate.

Daca proiectam cifrele din turul doi pe baza procentelor luate de restul candidatilor care nu se vor califica in finala, avem o diferenta intre Ponta si Iohannis de trei puncte (51,5-48,5). Casa de sondare a opiniei publice a prognozat un 53 la 47 in favoarea candidatului PSD.

Amandoua proiectiile sunt in marja de eroare, cea de plus-minus trei la suta, adica sunt prea apropiate pentru a putea fi facuta o predictie finala. Reamintesc faptul ca sondajul a fost realizat inainte de declansarea scandalului ofiterului acoperit si al retrocedarilor ilegale.

In concluzie, privind cifrele, se poate spune ca Victor Ponta pastreaza in continuare prima sansa de a deveni presedintele Romaniei. Cresterea lui Iohannis e spectaculoasa si, daca nu va fi oprit din cursa de o decizie a judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, are sansa lui de a castiga.

De asemenea, sondajul INSCOP semnaleaza si o crestere a procentajului celor care sunt decisi sa voteze - de la 52 la suta in luna septembrie, la 59 in luna octombrie. In data de 2 noiembrie, participarea la vot ar putea sa depaseasca 60 la suta, adica vor fi in jur de 10 milioane de votanti. Se contureaza un interes mare pentru alegerile prezidentiale.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Alegeri Prezidentiale 2014 Ponta, #Alegeri Prezidentiale 2014 Iohannis, #Ponta Iohannis alegeri, #alegeri prezidentiale 2014 candidati , #Alegeri Prezidentiale 2014