London Evening Standard: Sute de romani lasati pe afara. Li s-a refuzat dreptul la vot

Autor: Ana Ilie
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 12:48
5790 citiri
London Evening Standard: Sute de romani lasati pe afara. Li s-a refuzat dreptul la vot
Foto: London Evening Standard

Povestea sutelor de romani care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale la ambasada Romaniei de la Londra a ajuns si in presa britanica.

London Evening Standard scrie ca politia a fost chemata la ambasada, dupa ce sute de romani care au asteptat ore in sir sa voteze au protestat fata de inchiderea sectiei de vot.

Romanii au asteptat si sase ore la coada in Belgrave Square, dar peste 1.200 de oameni nu votasera la inchiderea sectiei de votare din ambasada, la ora 21:00.

Multimea care a inceput sa scandeze a fost supravegheata si de un elicopter, intrucat politia s-a temut ca protestul va degenera, arata sursa citata.

Corina Nastase, in varsta de 28 de ani, stilist de moda din Chigwell, a povestit: "Eram atat de furiosi. Oamenii stateau la coada de ore. Eu am ajuns aici la 17:00 si la 21:00 au inchis usile pur si simplu (...) Nu aveau suficiente formulare si nu erau pregatiti ca oamenii sa vina sa voteze. Avem dreptul de a vota si nu ne-am putut exercita dreptul. Nu putem vota prin posta, asa ca am fost nevoiti sa venim aici".

Raluca Costache, specialista in masaj in Brixton, a adaugat: "Am plecat din tara din cauza premierului si acum nu pot vota ca sa nu devina presedinte. Majoritatea oamenilor din Romania vor vota impotriva sa. Vrem sa schimbam situatia in Romania si apoi sa ne intoarcem acolo".

Un reprezentant al politiei metropolitane a declarat ca nu s-au facut arestari in timpul incidentului.

O situatie similara s-a intamplat si in alte sectii de votare din Europa. Oamenii s-au plans ca nu au putut vota. La ambasada din Paris, aproximativ 2.000 de romani au patruns cu forta in Ambasada si politia a fost nevoita sa intervina.

Alegeri prezidentiale 2014: Petitie semnata de romanii din Londra

Romanii din Londra care nu au putut vota la alegerile prezidentiale de duminica, desi au stat ore in sir la coada, au decis sa semneze o petitie prin care sa ceara infiintarea unei noi sectii de votare.

Petitia a fost initiata la sectia de votare organizata la Brent Civic Centre, unde s-au reclamat proasta organizare, precum si lipsa de personal.

Romanii au fortat votul dupa inchiderea urnelor la Paris, Viena si Londra - jandarmii au intervenit

Proteste la Bucuresti si la Cluj: Solidaritate cu diaspora - Vor sa voteze, lasati-i sa voteze!

Corlatean, despre protestele din diaspora: Sunt si provocatori

In petitie, romanii din Londra cer deschiderea unei noi sectii de votare pentru turul 2 de scrutin si imbunatatirea conditiilor de vot.

Semnaturile sunt stranse de organizatia My Romania si Ziarul Romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#alegeri prezidentiale 2014, #romani Londra vot politie, #romani vot prezidentiale 2014 Marea Britanie , #Alegeri Prezidentiale 2014