MAE german il contrazice pe Ponta: Se pot organiza sectii de vot in afara ambasadelor si consulatelor

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 15:34
4009 citiri
MAE german il contrazice pe Ponta: Se pot organiza sectii de vot in afara ambasadelor si consulatelor

In situatii exceptionale se pot organiza sectii de vot in afara ambasadelor si consulatelor, pe baza unei cereri prealabile facute de autoritatile statului respectiv, a precizat, joi, MAE german.

"Sectiile de vot ale altor state sunt organizate in Germania, in principiu, in incita ambasadelor si consulatelor statelor respectiv. In cazuri exceptionale, bine argumentate, exista posibilitatea organizarii uneia sau mai multor sectii in afara ambasadei sau consulatelor", a transmis Ministerul german de Externe.

Oficialii de la Berlin afirma ca "in trecut, au existat cazuri in care s-a folosit aceasta exceptie".

"De exemplu in vara anului 2014 au fost organizate sectii de vot pentru alegerile prezidentiale din Turcia in afara Ambasadei turce si a consulatelor in mai multe orase germane", a subliniat Auswartiges Amt.

Surse oficiale au precizat pentru Mediafax ca Ambasada Romaniei la Berlin nu solicitat Ministerului german de Externe organizarea de sectii de vot in afara misiunilor diplomatice ale Romaniei din Germania.

Sectiile de vot, subiect in dezbaterea Iohannis-Ponta

La dezbaterea de marti de la Realitatea TV, Victor Ponta l-a intrebat pe Klaus Iohannis cate sectii de vot crede ca ar trebui sa fie organizate in Germania in turul II "ca sa fie in regula".

Iohannis nu a raspuns, ci l-a invitat pe Ponta sa-si termine ideea.

Victor Ponta a spus ca are in fata un document de la Ambasada Romaniei in Germania in care scrie ca "potrivit regulilor in materie comunicate de MAE german, prin nota verbala, in Germania este permisa organizarea de sectii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale si onorifice".

Ponta a precizat ca poate pune la dispozitie documentul de la Ambasada din Berlin.

Iohannis: "Ponta minte!"

Iohannis, mesaj pentru Ponta: Macar faceti-va copiute ca lumea. Pe Melescanu bagati-l in viteza

Liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, joi, ca premierul Victor Ponta "a fost prins iar cu minciuna", in privinta sectiilor de votare din Germania, invitandu-l "sa il scoata pe ministrul de Externe din relanti, sa il bage in viteza" si sa rezolve problema sectiilor de votare din diaspora.

"BEC a reconfirmat ca, da, se pot infiinta sectii de votare suplimentare in diaspora daca se doreste acest lucru. Ca atare, domnule Ponta, chemati-l pe ministrul de Externe, scoateti-l din relanti, bagati-l in viteza sa rezolve aceste probleme", a spus Iohannis.

El a facut referire la faptul ca iar l-ar fi "prins pe domnul Ponta cu minciuna".

Iohannis a citit in conferinta de presa un mesaj de pe telefon primit "de la un prieten", despre care a precizat apoi ca este Bernd Fabritius, parlamentar german.

"Va amintiti, la o dezbatere a spus domnul Ponta ca a vrut sa-mi dea mie lectii cu Germania. Mare specialist in alde Germania e domnul Ponta, ca sunt cinci sectii de votare si ca nu se pot face altele, fiindca legea si nu stiu ce... mintea el pe acolo. Ei, uite, mi-a scris cineva din Germania. Din limba germana o sa fac o traducere libera. Zice asa: este suficienta o solicitare oficiala si fara nicio problema si cu sprijin logistic din partea autoritatilor locale se pot amenaja sectii de votare suplimentare.

Ministerul de Externe din Berlin a informat de acum cateva zile, pe omologii lor din Bucuresti, despre aceasta posibilitate, insa nu a fost solicitat nimic. Am confirmari ferme din partea primariilor Munchen, Ingolstadt si Augsburg ca pana duminica ar face orice este necesar sa se infiinteze noi sectii de votare daca Romania doreste acest lucru. Este un sms din partea deputatului in Parlamentul Germaniei domnul Bernd Fabritius", a spus liderul PNL.

Iohannis i s-a adresat din nou premierului: "Deci, domnule Ponta, daca mai veniti tot cu hartiute, faceti-le ca lumea. Faceti copiute ca lumea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#MAE german contraxice Ponta, #sectii vot diaspora Ponta, #Ponta Germania sectii vot, #alegeri prezidentiale vot diaspora , #Alegeri Prezidentiale 2014