Marea frauda electorala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 14:44
7322 citiri
Marea frauda electorala (Opinii)
Foto: Ziare.com

Daca dam la o parte bruiajul infernal al acestor zile si intram pe fondul chestiunii, felul in care a fost organizat votul disaporei arata, cred, o imensa premeditare, o lucrare abila de inhibare a unor optiuni care era de asteptat sa fie nefavorabile lui Victor Ponta.

Si povestea nu incepe cu incidentele de la primul tur. Trebuie sa mergem in urma pana la organizarea sectiilor de votare din strainatate. Teoretic, numarul lor este identic cu acela din 2009. Dar puterea de acoperire?

Aici incepe marea smecherie. Ministerul de Externe a desfiintat sectii din zonele unde exista comunitati mari de romani si a infiintat altele in zone cu mai putini romani. Exemplele sunt numeroase.

"La Verbania, in Italia, sunt 130 mii de romani si primaria s-a oferit sa gazduiasca sectie pe spezele ei, dar a fost refuzata. Au desfiintat la Marsilia, oras mare, si au infiintat la Nancy, oras mic, au desfiintat la Liege, oras mare, si au infiintat intr-un oras mai mic. Raspandirea geografica a fost de asemenea aleasa pentru a bloca votul defavorabil lui Ponta", a explicat Catalin Predoiu, care in 2009 era si ministru interimar de Externe.

Ca sa nu mai vorbim despre comparatia cu referednumul pentru demiterea presedintelui. "La referendumul de demitere a presedintelui din 2012, cand Guvernul a avut tot interesul sa aiba cat mai multe sectii de vot, au fost atunci 306 sectii. La Roma existau atunci 5 sectii, acum sunt doar 3, desi logistic era spatiu suficient si pentru 10 sectii.

In toata Italia au fost desfiintate peste 15 sectii, desi autoritatile locale au avut disponibilitatea de a pune la dispozitie spatiu. Pentru un milion de romani, cati se afla in evidentele autoritatilor din Italia, sunt insuficiente doar 51 de sectii de vot.

Si in Spania au existat la referendumul pentru demiterea presedintelui sectii de vot acum desfiintate. De exemplu, a fost desfiintata sectia de vot de la Alcala de Henares, la cativa km de Madrid, unde exista o comunitate foarte mare de romani. In Roquetas De Mar a fost sectie de votare la referendumul din 2012", spune deputatul Eugen Tomac, care in 2009, ca secretar de stat in MAE, s-a ocupat direct de votul din diaspora.

Nimeni nu a explicat de ce au disparut unele sectii din comunitati mari de romani si au aparut altele in comunitati mici.

Dar mi se pare evident, pe o minima logica, efectul scontat: la acelasi numar de sectii, numarul de voturi care puteau fi efectiv colectate a scazut considerabil. Sa ne intelegem, vorbim despre romani aflati in strainatate la munca. Oameni care nu au foarte multi bani si care lucreaza in ture. Nu-si pot permite sa piarda o zi ca sa se plimbe sute de km in cautarea unei sectii de votare.

Cea mai mare problema nu sunt, asadar, romanii care au stat la cozi si nu au putut vota, ci romanii care nici macar nu s-au dus la vot pentru ca efortul de timp si financiar ar fi fost prea mare.

Pare evident ca pe asta s-a si mizat. De ce spun asta? Pentru ca MAE chiar pus in fata evidentei a refuzat in continuare cu obstinatie sa deschida noi sectii.

BEC a comunicat de doua ori explicit ca MAE poate deschide noi sectii. Prima data i-a spus dlui Corlatean, a doua oara dlui Melescanu.

Da, legea este interpretabila, dar BEC este alcatuit din judecatori ai Inaltei Curti si reprezinta un organism de interpretare. Cand BEC iti spune repetat ca ai voie sa deschizi sectii, nu ai nicio scuza sa nu treci la treaba.

MAE cere BEC sa ia el hotararea directa a organizarii unor noi sectii. Dar de-abia asta nu poate face Biroul Electoral Central pentru ca nu are abilitatea legala sa ia aceasta hotarare.

BEC a hotarat ca deschiderea sectiilor e legala, dar masura nu poate fi pusa in practica decat de catre MAE care nu vrea. De ce nu vrea nu mi se pare greu de inteles.

Dar ma intreb daca, atunci cand a vorbit de ilegalitatile pe care nu vrea sa le comita, dl Corlatean s-a referit la deschiderea sectiilor sau, dimpotriva, tocmai la nedeschiderea sectiilor. Daca nu cumva stie ca nedeschiderea de noi sectii reprezinta abuzul pe care nu vrea sa si-l asume.

Da, cu declaratiile pe proprie raspundere completate inainte de intrarea in sectie, cu mai multe cabine si stampile, si cu solutia cheie a sumplimentarii pixurilor, probabil ca numarul celor care nu vor apuca sa voteze va fi mai mic decat pe 2 noiembrie. Dar numarul celor care nu vor bate sute de km in cautarea unei sectii va ramane la fel de mare. Si pare evident ca ei trebuie tinuti acasa ca sa nu pateasca dl Ponta ce a patit dl Geoana in 2009.

Cred ca ne aflam in fata uneia dintre cele mai perverse si mai bine puse punct fraude electorale din ultimii 25 de ani.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#diaspora alegeri prezidentiale 2014, #sectii votare diaspora , #Alegeri Prezidentiale 2014