Masculin vs. feminin in politica. O femeie la Cotroceni? Dezbatere Ziare.com

Miercuri, 27 August 2014, ora 13:55
8036 citiri
Masculin vs. feminin in politica. O femeie la Cotroceni? Dezbatere Ziare.com

Monica Macovei si Elena Udrea sunt cele doua femei care si-au anuntat candidatura la alegerile prezidentiale din aceasta toamna. Totusi, Romania nu a avut niciodata o femeie presedinte sau prim-ministru si, in prezent, doar 11,5% din mandatele de parlamentar sunt detinute de femei.

Traian Basescu: Si in politica exista dame de companie, iar factura minciunii se plateste scump

"La sfarsitul anului 2013, o femeie ar fi fost votata pentru functia de primar de 56% dintre cetateni, pentru functia de senator sau deputat doar de 48%, iar pentru cea de europarlamentar doar de 47% dintre respondenti (Sondajul de opinie Perceptii si atitudini privind discriminarea 2013, comandat de CNCD si realizat de IRES).

Procentele mentionate releva o mentalitate inca patriarhala la nivelul societatii romanesti, in care femeile nu sunt percepute ca fiind potrivite pentru functii de conducere.

In ceea ce priveste politica romaneasca, putem observa ca exista un dublu standard atunci cand se vorbeste in spatiul public despre politiciene. Daca urmarim interviurile cu femei si barbati din politica, vom vedea ca intrebarile adresate femeilor includ si aspecte ce tin de viata privata, fata de intrebarile adresate colegilor lor barbati. Femeile din politica romanesca sunt constiente de acest dublu standard. Nu am vazut inca un barbat politician care in preajma sarbatorilor sa apara pregatind cozonaci sau sa croseteze la o emisiune TV", a declarat pentru Ziare.com presedinta Centrului FILIA, Andreea Braga.

Monica Macovei candideaza la Presedintia Romaniei

Udrea, candidat oficial la prezidentiale: Voi continua luptele lui Traian Basescu

Sondajul citat de Andreea Braga indica si ca doar 40% dintre respondenti ar vota o femeie pentru functia de presedinte al Romaniei. "Insa o femeie care candideaza, la fel ca si un barbat, are si alte caracteristici socio-demografice in afara de gen. Sansele de a fi aleasa o femeie in functia de presedinte s-ar diminua considerabil, insa, daca ar fi o femeie de etnie rroma sau maghiara, daca ar avea o alta orientarea sexuala decat cea majoritara sau daca ar avea o dizabilitate fizica. Aceste date spun foarte multe despre mentalitatea pe care o avem ca societate si despre prejudecatile noastre", mentioneaza aceasta.

La randul sau, sociologul Mircea Kivu atrage atentia ca, in 2014, mentalitatea societatii romanesti cu privire la rolul femeii in politica "nu s-a schimbat mult fata de 1989: din principiu, cele mai multe rele vin de la femeile-politician. Orice femeie care intra in politica (mai ales in administratie) este suspecta si suspectata".

"Niciun candidat mai bun de nota 7"

La cum se prezinta scena politica si ce candidati avem la prezidentiale, exista sansa ca o femeie sa fie aleasa pentru fotoliul de la Cotroceni, insa conditia este ca femeia-candidat "sa merite", spune Mircea Kivu.

"Ca sa fim drepti, am avut o femeie prim-vice-prim-ministru. Dar da, cifrele privind participarea femeilor in politica sunt dezolante. Pe de alta parte, este probabil ca voturile se vor da si de data asta nu pentru cineva, ci impotriva cuiva. Si aici, handicapul unei candidate este diminuat. Sa zicem asa: ca sa castige, un barbat trebuie sa merite cu un vot mai mult decat contracandidatul sau. O femeie trebuie sa merite cu 10% mai multe voturi decat contracandidatul. Acum, la ce candiati se prezinta, n-ar fi imposibil. Cu conditia ca femeia-candidat sa 'merite'. Sau, altfel spus: ca sa castige, femeia trebuie sa fie cu doua puncte mai buna decat barbatul; cum nu avem niciun candidat mai bun de nota 7, ramane de gasit femeia de nota 9", a declarat Mircea Kivu pentru Ziare.com.

Politica - femei vs. femei

"Pentru ca sansele de a avea succes in politica sunt mult mai scazute pentru femei, odata ajunse intr-o astfel de pozitie, tendinta este de a se solidariza cu cei care detin puterea, adica barbatii din politica. De aici si perceptia privind atacurile intre femeile din politica romaneasca. Reprezentarea scazuta a femeilor in politica indica un mediu puternic masculinizat, iar modelul de succes este sa fii barbat.

Atunci cand femeile ajung in politica, tendinta este de a urmari acest model, fapt pentru care exista politiciene care incearca sa devina mai putin feminine pentru a fi tratate egal. De asemenea, problemele pe care le abordeaza in discursul public sunt cele percepute ca fiind prioritare de catre colegii lor barbati. Tendinta este sa fie loiale celor care detin puterea, este un calcul rational. Este si un rezultat al societatii patriarhale romanesti si, implicit, a rolurilor de gen. In randul femeilor este incurajata competitia dintre ele, pentru a avea acces la resurse, iar resursele sunt detinute de barbati, nu de femei", explica Andreea Braga.

"E posibil ca luptele intre femei sa fie mai dure decat cele intre barbati; sigur sunt mai spectaculoase. Asteptarile mele legate de cele doua posibile femei-candidat nu-s legate de faptul ca sunt femei, ci de mesajele pe care le-ar putea transmite. De fapt, dintre ele doar Monica Macovei poarta un mesaj propriu", adauga Mircea Kivu, care crede ca exista mai mult misoginism in politica decat in ale domenii: "Ponderea femeilor in pozitii de conducere in intreprinderi a inceput sa creasca. In politica, nu (in buna parte, din cauza votului uninominal) ", sustine sociologul.

Tabloul femeii presedinte

"Nu cred ca exista un model. Femeile nu sunt incurajate de societate sa se indrepte catre astfel de cariere. Este necesar sa ne uitam la educatia formala si informala pe care o primesc fetele si baietii in Romania si la modul in care se formeaza rolurile de gen. De la raioanele de jucarii, desene animate sau manuale si carti vedem aceasta impartire a rolurilor. Exista jucarii de baieti (masini, pistoale, jocuri de strategie) si jucarii de fete (papusi, bucatarii de jucarie).

Baietii sunt in roluri de eroi, lideri, personaje active, pe cand fetele sunt mai degraba printese, personajele care sunt salvate de eroi. Daca baietii sunt indreptati catre spatiul public, catre functii de conducere, competitie, fetele sunt incurajate sa ramana in spatiul privat sau sa urmeze o cariera conexa spatiului privat si activitatilor de ingrijire (asistenta, educatoare, profesoara). De aici si tendinta societatii romanesti de a nu vota o femeie in functie de decizie. Avem asteptari diferite de la femei si barbati", ne-a mai declarat Andreea Braga, mentionand ca, pentru a deveni presedinte, o femeie trebuie sa aiba aceleasi drepturi pe care ar trebui sa le aiba si un barbat.

"Cred ca trebuie sa iesim din acest cadru in care o femeie trebuie sa aiba anumite calitati. Eu am anumite asteptari de la presedintele Romaniei, indiferent daca este femeie sau barbat", conchide presedintele FILIA.

Femeile din Forta Civica: "Rolul nostru e sa crestem copii" vs "Vrem o Merkel a Romaniei"

"Cred ca femeia care isi doreste o cariera in politica deja a facut un pas - si-a depasit un complex. Pasul urmator ar fi sa stie de ce isi doreste sa faca politica, adica sa aiba o viziune. Apoi, sa stie sa asculte. As vota instantaneu femeia-politician care ar spune, macar o data, dar sincer, adversarului: 'aveti dreptate'. (as vota si barbatul in stare de asta) ", a declarat, la randul sau, sociologul Mircea Kivu.

Intr-un interviu acordat recent Ziare.com, Elena Brodeala, cercetator in problema egalitatii de gen in Romania, spunea ca in Romania avem de-a face cu "sindromul Elena Ceausescu"; sindromul potrivit caruia femeile sunt menite sa aiba o influenta negativa in politica romaneasca, asa cum Elena Ceausescu a avut asupra politicii vremii, iar femeile nu sunt alese in functii politice. Pe de alta parte, se pare ca egalitatea de gen in societatea romaneasca incepe sa fie internalizata ca o valoare europeana, iar romanii pot si vor sa voteze femei.

"Sindromul Elena Ceausescu" vs. egalitatea de gen. Ce sanse are o femeie la alegerile prezidentiale? Interviu

Pana vom reusi sa schimbam cultura politica romaneasca, pentru a reusi in politica, femeile trebuie sa fie pregatite sa fie "'barbate', vorba lui Caragiale, si apoi femei", este de parere cercetatorul in problema egalitatii de gen in Romania.

In acest context, Ziare.com va invita la dezbatere. Care este, in 2014, mentalitatea societatii romanesti cu privire la rolul femeii in politica? Care ar fi tabloul femeii care isi doreste o cariera in politica? Ce sanse are o femeie sa fie aleasa presedinte al Romaniei in 2014?

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#femei politica alegeri prezidentiale, #alegeri prezidentiale femei politica , #Alegeri Prezidentiale 2014