Mesajul dur al prezidentialelor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 20:37
5730 citiri
Mesajul dur al prezidentialelor (Opinii)

Odata cu debutul campaniei electorale au explodat si sondaje de opinie despre intentiile de vot si gradul de incredere in legatura cu cei 14 prezidentiabili din cursa pentru Cotroceni.

Potrivit cercetarilor sociologice, Victor Ponta si Klaus Iohannis au cele mai mari sanse sa intre in turul doi, asta doar daca justitia nu va scoate pe unul sau chiar pe amandoi din cursa prezidentiala. Calculele se complica si mai mult, insa, cand vorbim despre turul doi si despre invariabilele care pot da peste cap topurile sociologilor.

Cum nici macar sondajele facute de institutele de casa ale PSD nu il dau castigator pe Ponta din primul tur, iar candidatura lui Klaus Iohannis este pusa oficial sub semnul intrebarii prin redeschiderea dosarului ANI, niciun sondaj de opinie nu va putea acoperi plaja uriasa de posibilitati rezultate din atat de multe necunoscute.

Dar in cazul in care justitia va merge pana acolo incat sa scoata din cursa unul sau mai multi candidati, efectul acestei lovituri se va resimti si in sansele celor care vor ramane liberi si cu sanse in ziua votului.

Cum promisiunea mai veche a lui Traian Basescu de a-i "dezbraca" pe candidati trimite, in opinia mea, direct la actiunile din justitie de astazi, era si normal ca discursurile celor care se bat pentru a intra in turul doi sa se modifice substantial. O schimbare care inseamna si o deturnare a tiparului clasic al alegerilor, cand nimeni nu mai vede vreun castig in abordarea politica a problemelor de zi cu zi, ci toti candidatii si-au modelat agenda si mai ales profilul in functie de rezultatele anchetelor unor procurori.

Primul efect al acestui ciudat melanj de justitie si dreptate in campanie este anihilarea interesului cetatenilor pentru latura politica a programelor candidatilor. La randul lor, sesizand mizele unui astfel de intreceri, candidatii si-au adaptat rapid strategiile astfel incat sa corespunda cererii pietei electorale. In atmosfera si asa incinsa local au venit si declaratiile secretarului american Nuland, care nu fac decat sa cimenteze senzatia generala ca in 2014 trebuie sa alegem intre haos si ordine, intre dezastru si o sansa pentru viitor.

Victor Ponta si-a adaptat cel mai repede programul si a facut-o pe baza retetei clasice a moto-ului testat si la europarlamentare - "dreptate pana la capat". A turnat ideea "Marii Uniri" si mai vechiul "mandri ca suntem romani" si astfel si-a intregit profilul prezidentiabilului cu cele mai mari sanse sa castige alegerile. Celor satui si scarbiti de regimul lui Basescu le promite razbunare, celorlalti care nu vor sa mai auda de conflicte si scandaluri politice le jura pace, unire si consens.

Asa a devenit Victor Ponta candidatul fara chip si personalitate, speranta eterna a stangii si, totodata, premierul care a pus in aplicare cele mai liberale masuri de la Tariceanu pana in prezent. In fata acestei oferte, totale si definitive, sansele oricarui alt contracandidat palesc, dupa parerea mea, din start. Klaus Iohannis si "Romania lucrului bine facut" par in acest context de un exotism extrem. Dincolo de faptul ca, pana la lamurirea statutlui sau in procesul din dosarul ANI, toate posibilele mesaje ale candidatului aliantei PNL - PDL sunt anihilate si distorsionate de asteaptarea generala a deciziei definitive a instantei.

Marii castigatori ai diluarii mesajului politic si al confruntarilor clasice de campanie sunt, intr-un trend tot mai ascedendent potrivit sondajelor de opinie, Monica Macovei si Teodor Melescanu, amandoi construindu-si profilul exclusiv pe baza discursului justitiar care domina campania. Macovei jura sa lupte cu amenintarile mafiei interne, in timp ce Melescanu se prezinta ca un intelept care poate tine tara sub control in fata amenintarilor tot mai serioase venite din zonele de conflict de la granita.

Marele pericol la care pare ca niciun candidat nu are timp sa se gandeasca astazi este ce va face presedintele a doua zi dupa ce se va fi instalat la Cotroceni, indiferent care va fi numele acestuia. In baza ofertei pe care a primit-o pana acum, electoratul pare condamnat sa aleaga doar intre viteza, forta si adancimea la care e lasata sa patrunda justitia in zona clasei politice. Un mandat periculos pentru oricine va castiga alegerile.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014