Ziare.com

Momentul zero al Romaniei (Opinii)

de Iulian Leca, Senior editor
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 07:55

   

Momentul zero al Romaniei (Opinii)
Evenimentele din ultimele luni par sa se adune in prezent intr-un moment a carui importanta nu poate fi decat intuita.

E un moment zero al perioadei postdecembriste, o clipa a istoriei in care tot ceea ce stiam si credeam despre societatea romaneasca pare sa sufere o schimbare profunda. Desigur, modificarea are loc treptat, lent si este greu observabila, insa cateva detalii pot fi adunate.

Cea mai usor observabila transformare poate fi vazuta la clasa politica, astazi cu atat mai usor cu cat se apropie alegerile prezidentiale. In fata acestui moment important prin consecintele pe care le produce deja si mai ales prin cele care urmeaza sa se petreaca, clasa politica si-a pierdut practic rolul fondator pe care se presupune a-l avea in orice democratie si stat modern. Din cauza practicilor, aliantelor si jocului dublu, partidele noastre si-au anulat mesajul si functia ideologica.

Dovezile pentru aceasta concluzie curg din abundenta, de la stanga la dreapta, si nu trebuie amintite decat momentele esentiale. Nasterea USL, aceasta imposibilitate a gandului politic, a reprezentat doar varful problemei. Decesul USL a demonstrat ca melanjul doctrinar intre stanga si dreapta a reusit din plin.

In consecinta, cred ca azi PSD face eforturi disperate pentru a castiga electoratul de dreapta, riscand el insusi sa se transforme intr-un partid si totalitar, in sensul in care isi propune sa acopere toata plaja ideologica de la stanga la dreapta.

La dreapta, scremerea pe care PNL si PDL o exerseaza pentru a produce in final un singur partid puternic, gata sa tina piept tavalugului pe care il anticipeaza venind dinspre social democrati, se poate sa fie in fond doar o incercare disperata de a aduna o oaste facuta praf de masurile neoliberale asumate in ultimii ani de un singur om - Traian Basescu - si puse in practica de o majoritate conjucturala, fara ideologie si fara program politic.

Bonus, ca si cum nu ar fi de ajuns, liderii celor doua partide mai trebuie sa isi armonizeze si viziunile diferite despre statul de drept, asa-zisa lovitura de stat din 2012 si mostenirea lui Traian Basescu.

Nu in ultimul rand, modul critic in care partidele de dreapta s-au raportat la initiativa Guvernului Ponta de a scadea CAS - o masura in totalitate de dreapta - este inca o dovada a anihilarii discursului politic al partidelor, prin pierderea sensului si semnificatiei valorilor si ideilor care fac sau ar trebui sa faca diferenta intre partide.

Cum nici eternele promisiuni sau teme de campanie atat de uzate pana acum nu mai prind la popor, cum ar fi salariul minim, kilometrii de autostrada, lupta cu Rusia, cu comunismul, securistii si teroristii, partidelor nu le ramane decat sa se reinventeze.

Insa sarcina lor nu va fi sa se reinventeze doar la nivel de mesaje, care oricum nu mai au puterea sa patrunda la un electorat tot mai amortit in angoasele cotidiene, ci sarcina lor va fi sa instrumenteze un spectacol atat de grandios incat emotiile pe care le vor transmite sa trezeasca din atipeala telespectatorii. Din acest unghi, justitia si lupta impotriva marilor mafioti ai natiunii ramane substitutul cel mai bun, pastila care ar trebui sa deschida ochii romanilor inainte de vot.

Insa mecanismul justitiei nu poate fi dirijat de partide, el poate fi cel mult administrat, avand grija ca efectele actiunii sale sa nu produca daune prea mari in propria oaste.

Din acest punct de vedere, rezultatul alegerilor prezidentiale va avea mai degraba de a face cu starea emotionala a natiunii decat cu vreo viziune pe care un candidat sau altul va reusi sa o imprime in constiinta electoratului. Pe un astfel de fond, rezultatul votului din noiembrie poate sa produca in viitor efecte dintre cele mai nefaste.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8899 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dacă o fi acum momentul zero, urmează abrupt mersul spre minus

infinit. Unde să ducă o clasă politică devenită un hoit infloritor suportat fără cracnire de poporul roman incă 5 ani după perioada stabilită de cinicul Saul Bruckner?

 

Si securistii unde sunt ?

Un moment zero putea fi in primavara lui 1990 cand Romania putea sa se rupa de securitate . Nu a fost sa fie . Securistii au inabusit cu o salbaticie crunta partidele istorice ce ar fi putut sa le creeze probleme . Dupa care au preluat in totalitate puterea pe care nu au predat-o pana in ziua de azi . Partidele sunt paravanul taberelor securiste ce se sfasie intre ele pentru ciolanul national . Ultimul partid istoric , PNL- ul , a fost acaparat fara lupta in aceste saptamani . Si atunci de unde viata politica fireasca , cu dreapta si stanga ? Cine face abstractie de securisti ori este inrolat in sistemul de propaganda toxic , ori este ageamiu . Concluziile vor fi mereu in ambele cazuri false .

 

nimic nou,

un material ce se vrea sintetic fara sa reuseasca sa clarifice lucrurile, sa demonstreze ceva, adica vorbe multe, asa, ca sa fie. Macar daca ar fi fost scrise frumos ... Dar nu-i decat o "scremere" pe care autorul "o exerseaza" dupa propria sa exprimare : " sa exprimare scremerea pe care PNL si PDL o exerseaza".
Maine, Iulian Leca va exersa alta scremere, popimaine la fel si tot asa ...

 

....................

Urgenta momentului o reprezinta identificarea
rapida a unui candidat la presedintie din ...jobenul Presedintelui,fie el chiar si prima femeie candidat!
Sunt convins ca virgula chiar daca doamna Udrea nu va ajunge in finala,va incurca mult parcursul lui Viorel!
In fond nu va avea nimic de pierdut ,dimpotriva va acumula o experienta majora!
Discreditarea presedintelui si la pachet a doamnei Udrea,a fost posibila doar prin denigrarea ca pe...varza,24 de ore,ani de zile,din partea unor trusturi media conduse de securisti si mafioti puscariabili,(care si astazi mint la scena deschisa,atacand cu poalele in cap tot ce este justitie,persoane,bun simt)care au spalat creierele romanilor,naivi,primitivi,ignoranti....carele au fost si...e multi!

Antonescu este...istorie ,nu numai ca si lider dar si ca politician
si prevad in scurt timp ca va iesi pe usa din dos!
Orgoliul nemasurat si imbarligarea...oratorica haotica,plictisitoare,l-au pus in situatia sa nu mai...conteze!
La ultimul sondaj referitor la ...prezidentiabili,nu apare nici in marja de eroare!
Cacofoniile politice "realizate" prin asocierea cu socialistii,sugrumarea statului de drept prin schimbarea intempestiva,ilegala,a sefilor celor doua camere,a avocatului boborului, atacurile la CCR,la Puterile Occidentale,la adresa Presedintelui,lipsa de cuvant cand
a promis plecarea daca Basescu nu va fi demis,ruperea USD,pretentiile grotesti de a reprezenta dupa toate aceste gafe Dreapta pentru Cotroceni,l-au discreditat complet!

Iancu gheorghe, l-a propus pe CRISTIAN DIACONESCU!

Eu și cei ca mine, dar și ce se vor lua după noi și nu sunt puțini, sunt hotărați să facă tot ce trebuie pentru ca, CRISTIAN DIACONESCU să fie PREȘEDINTE ROMÂNIEI.
Ce trebuie să facă Cristian Diaconescu ține de el și trebuie să ințeleagă că deja iși joacă rolul de ales de noi, cetățenii Romaniei și nicidecum un scos din jobenul Președintelui actual.
Traian Băsescu, a fost numai pe fază și fără altă soluție, ințelegand bine ce Președinte ii trebuie Romaniei, așa cum a ințeles că autointitulata CLASĂ POLITICĂ, și-a trăit traiul in timp ce ne-a mancat mălaiul, dar mai ales că nu se poate construi nimic pe structura partidelor care de 25 de ani guvernează, cu aceiași oameni și cu aceleași năravuri.
Speranța și increderea in societatea noastră, stă azi in viitorul Președinte și in CONSTRUCȚIA UNUI PARTID NOU, in care trebuie să-și găsească locul OAMENI NOI și VECHI IN POLITICĂ, cu chemare spre binele public și interesul național, care cred in romani și Romania, recunoscuți ca oameni care știu să facă treabă, să dea de treabă și să pună la treabă pe romani, dar mai ales să-i lase a face treabă, fără să le mai ia propriile resurse, așa cum au făcut-o și o mai facă incă și incă cat guvernanții post-decembriști, ce s-au dovedit niște veritabili oportuniști politici, ce samavolnic au ocupat și mafiotizat funcțiile publice, funcționand ca stat in stat, călărind și subjugand, pur și simplu statul de drept, cetățenii romani, Romania.
Așa cum romanii așteaptă să vină PRIMĂVARA, așa așteaptă să tragă la răspundere pe cei care ne-au adus in această stare, convinși că numai o parte dintre membrii CLASEI POLITICE, poartă vina reală de fel și condamnabilă, pentru a fi invățare de minte pentru toți aceia, care aflați in serviciul public, să ințeleagă că sunt acolo pentru a servi pe romani și Romania, avand ca criteriu de performanță, dezvoltarea și progresul propriilor cetățeni și al Romaniei, pe CALEA DREAPTĂ, drept cale sigură spre ARMONIA SOCIALĂ.

Uniți și impreună, vom face Romania Bună!

Noi, cu noi !!!

Mă adresez sustinătorilor lui Victor-Viorel Ponta

Tot să trăiesti sănătos, după sfatul nutritionistilor. "Din mila Domnului", nu stiu dacă cel de sus sau cel de la palatul Victoria, varza costă 50 de bani kg si cartofii, numai un leu.
Dacă mergeti la cules sau la furat, puteti manca si fructe, exact după recomandarea aceea care se repetă obsedant, pe toate canalele tv si care spune să consumăm zilnic fructe si legume ca să fim sănătosi. Lăsati-l voi pe Ponta să fie bolnav că el cu ai lui mănancă zilnic carne.
Voi, alegătorii, voi sustinătorii PSD, să fiti sănătosi!

Epoca post-basista!

Se pare ca parteneriatul mafie-stat se va termina odata cu debarcarea lui Basescu!
Bercea Mondialul si altzi mafiotzi protejatzi de fratzii Basescu, cei care au otravit economia romaneasca cu acte de coruptie, evaziune fiscala, recuperare ilegala de TVA!

...

.. pai mai mafie - stat decat Ponta (Vacaroiu, Nastase) - PSD se mai poate ??? .. vorbiti vorbe de dragul de va face "auzit" ??? ..

nu sa termina bre,ca base a facut toata harababura

asta in zona,ca sa amaie alegerile !!! zice ca ie criza mondiala,pa care numa iel o stie gestiona !!!

Epoca a fost a lui Voiculescu!!

Am convingerea ca dupa ce capul mafiei va fi linistit, organele sale genitale nu vor mai improsca cu dejectii poporul roman din canalele sale insalubre ..... iar Ro si romanii se vor linisti !!

Las', că nu-i mai mult... Următoarea "Revoluție Romană", după cele

din 1823, 1825, 1907 și 1989 va fi in...

 

2083 ?....cam asa mi-a iesit,din calculele !...asa ca mai

putem dormi !!!!

Asta este culmea somnului nationa!!

Sa dormi de 166 de ani desi canti si ti se canta frecvent "Desteaptă-te, romane"

Poate ar trebui o varianta noua; sa se prinda si romanii de unde ni se trage :))

Desteaptă-te, romane, din somnul cel de moarte,
In care te-adanciră ai tai parlamentari!

Aoleu... Adormită fiind, tastatura a bătut greșit

periodicitatea innebunitoare de 41 ani, adică, 1866, 1907, 1948, 1989...

 

Ce merita apreciat la Leca e 2 chestii: semnificatia toxica a usl

si spalarea, la gramada prin omitere, a dragei noastre prese demo de toata ziua. Ca si cum statul modern se alimenteaza etern de la buget si sifoneaza, cu generozitate, catre activisti.
Deh, interesul intotdeauna a incaltat fesul nationalismului mandru pana la sfarsitul firesc: care se va termina odata cu victoria pesedeului impotriva propriului popor....ca ca boieru sa se simta bine si legitim, musai sa vibreze fiinta slugii cu sau fara carte. Vibratie la care autorul raspunde permanent, chiar si cand nu zice citet, ca Base e de vina: noi vrem sa furan cinstit, cine nu e cu noi e impotriva noastra, a majoritatii cele mai cinstite!
PS Ca sa demontez, odata pentru totdeauna, teza securistoida malefica national(nu ca n-ar fi) e suficient sa repet ca spargerea oricarei forme constiente de opozitie(la bunastarea pesedista colectiva) a fost directionata din pix, vorba dulce, minciuna manipulata, samd, din cauza ca standardul simplu lansat de Base era prea mult, prea ca la tara tocmai in tara in care toti fura si vinovatu e ala care aprinde lumina. Asta doar economic, ca cultural suntem o apa si un noroi cu calitati remarcabile de modelare, bani sa iasa!

 

.. @Cronos ora 08:23 ..

.. cica acum imnul se numeste : "Descurca-te romane" !!! ..

E bine si asa! Dar, ar trebui sa faca o anexa

la imnul national cu mercurialul spagilor!! Ar fi un pic mai usor sa te descurci :))!

Mexi, ti se pare tie ca odata cu Basescu dispare

mafia din romania.
de fapt, cred ca mafia se va simti "ca acasa" sub aripa ocrotitoare a lui Ponta.
o sa te convingi singur ponta e marioneta lui tata socru - Sarbu, a turnatorului atomic Voiculescu si a intereselor altor grupuri.

 

macsi nu umbla cu presupuneri, ca e prea mult ptr dansul, in

schimb e monumental de hotarat sa strice echilibrul democraturat, din convingere proprie si personala; uzeaza de reteta de la care a abandonat Insusi Ilici cel viteaz: invata si repeta, la infinit, pana ajungi si tu sa crezi ca poti sa ai dreptate.
Pentru ca convingerea, proprie si de gashka, ne-a adus unde suntem: inca putin si alegem cel mai cinstit mitoman, plagiator si fratior de cruce, cu victimii politici, in varful natiunii....ca si cum cainele de pripas nu se simte bine decat full: adica cu burta plina, blana la fel si coada numai pe sus!

MOMENTUL ZERO, vine pe nepusă masă, ca in 1989, sau pe pusă masă,

numai atunci cand in societatea romanească se va instala cu adevărat, PRIMĂVARA POLITICĂ ROMÂNEASCĂ.
Este o stare matură și responsabilă, a societății, caracterizată prin acea schimbare de sine, ca stare, a marii majorități a membrilor să, astfel incat, prin cultivarea gandurilor și acțiunilor bune, in noi și in toți, pătrunse de spirit revoluționar, hotărare și determinare de a fi și a face, in speranță, optimism și incredere, să trecem la fapte bune, ca OAMENI LIBERI și ȚARĂ, pe bază de PROIECTE, ca OBIECTIVE, personale și ca țară, intr-un mediu social, politic și economic, pe care ni l-am făcut, pentru noi, propice, dezvoltării și progresului in toate domeniile vieții, pe CALEA DREAPTĂ, ce va duce cu siguranță spre obiectivul suprem al oricărei societăți normale, civilizate, ca popor, națiune și stat-ARMONIA SOCIALĂ.
Un astfel de MOMENT ZERO, l-am trăit și consumat, avand drept rezultat, STAREA LIMITĂ, in care suntem azi, datorată atator cauze cunoscute, din care una se desprinde ca majoră. "Valul revoluționar", ce a măturat, fundamentele, structura politică și economică, a țărilor din Europa de Est, planificat și pus pe rol de alte forțe, externe, decat cele interne, a prins aceste țări, ca și pe Romania, ca fiind pur și simplu nepregătite pentru a face față oportunităților ce le oferă democrația și noul regim, dar și mai nepregătite, să față față unor pericole interne și externe, care conjugate, pur și simplu a adus aceste țări la epuizare.
Atunci ca și acum, a fost și este nevoie, ca oameni potriviți, competenți și eficienți in tot ceia ce fac, dar dedicați binelui public și interesului național, care iubesc pe romani și Romania, au incredere in ei și in ea, dar sunt și in stare să genereze și să pună in operă un PROIECT DE ȚARĂ, mereu la zi, astfel incat prin noi inșine, fiecare roman să simtă că are șansa realizării de sine, intr-o țară, care la fel trăiește sentimentul ca cetățenii, sunt cu adevărat stăpani, increzători și siguri pe viitorul său.
Ori, tocmai aici este rolul celor care vremelnic sunt la carma societății, să facă pe cei ce-i reprezintă, să gandească și să acționeze frumos, iar ei să fie ARHITECȚII și CONSTRUCTORII SOCIETĂȚII NOI, adevărate LOCOMOTIVE, avand grijă SĂ PREGĂTEASCĂ OGORUL, astfel incat fiecare bun cetățean roman, asumandu-și o viață de OM LIBER, să găsească in cale acel mediu social, politic și economic, care să le genereze speranță și incredere in societate și OAMENII POLITICI ȘI DE STAT - asta inseamnă să avem o CONDUCERE BUNĂ.
MOMENTUL ZERO, in Țara Noastră, azi, poate fi creeat, pe căi democratice, dacă membri CLASEI POLITICE, ințeleg că și-au trăit traiul, ne-au mancat mălaiul și...

 

toți din așa zisele partide de dreapta...

sunt 'avortații din stinga de după revoluție care,nu au mai loc cu funcții la comuniști și accum se dau 'dreptaci'!!!de fapt acum iși dau cu dreptul in stinga!!!

 

iși dau cu dreptul in stinga

Asa sa fie :)))!!

nu au mai loc cu funcții la comuniști pentru ca le-au ocupat

pesedistii pe toate.
cat despre datul la gioale, pacat ca pe latrina3 nu va arata cum practica sportul asta chiar marele copylot Ponta.
daca ar fi un campionat al "politicienilor" care-si dau singuri la gioale, WPonta ar castiga locurile 1-5 fara sa candideze.

Secretul lui Polichnelle

Pai dle Leca este corect ce spui dar suntem foarte multi care am inteles asta chiar decand FSN a incercat sa devina partid unic, ca daca nu-l forta acel megamiting organizat de partidele istorice dar la care a participat societatea civila a Bucurestiului in 28 ianurie 1990, ca daca nu era acesta ramanea KGBistul Iliescu seful statului si al PCR LR (adica liber si revolutinar)
Am scris chiar prin 90 ca in Romania se formeaza o suprastructura politica si economica securisto-nomenclaturisto-mafiot interlopa care va prada tara . Si ce s-a intamplat? Adica tu doar acum pricepi? Adica vrei sa te cred *** cum se dadea si Bobu (recent raposatul ) in acea mascarada juridica?
Ei bine nu cred ca esti *** ci doar oportunist, inteligent, dar oportunist si fara Dumnezeu.

 

La fiecare alegere noi avem un moment zero!

De ce?
Din lipsa de educatie electorala si educatie intelectuala. Amenintarea vine din partea celor care nu ies la vot cat si din partea agramatilor si analfabetilor (ei nu muncesc,nu gandesc) care voteaza PSD-ul si satelitii lui.De asta la fiecare alegere avem un moment zero.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor