Nu sta acasa. Voteaza! Dan Falcan: Nu e o solutie sa nu te implici

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 08:14
6365 citiri
Nu sta acasa. Voteaza! Dan Falcan: Nu e o solutie sa nu te implici

Istoricul Dan Falcan sustine ca mersul la vot trebuie sa isi faca loc in mentalitatea romanilor, intrucat democratia se construieste incetul cu incetul, iar alegatorii trebuie sa se implice, chiar daca gresesc.

"Democratia se construieste incetul cu incetul, in timp. Dureaza generatii pana ajungi la un sistem democratic bine consolidat. Dictatura...dai o lovitura de stat si ai ajuns dictator, democratia cere foarte mult timp. Democratia, ca sa reuseasca, trebuie ca, tot timpul, toti cetatenii sa participe la ea.

Nu e o solutie sa nu te implici, fiindca, daca nu te implici, pana la urma ii lasi pe altii sa aleaga pentru tine - orice alegeri vor fi valide, fie ca se prezinta 90 la suta sau ca se prezinta 10 la suta - de ce sa lasi 10 la suta sa decida pentru tine, cand e evident ca, cu cat mai multi oameni vor veni la vot, cu atat mai legitima, mai realista si, indraznesc sa spun, mai buna va fi optiunea", a explicat Dan Falcan pentru Ziare.com.

Istoricul a precizat ca este posibil ca romanii sa aleaga gresit, cum au mai facut-o de cateva ori din 1990 pana acum, "dar alta solutie nu exista".

"Pur si simplu, nu exista alta solutie decat sa te duci la vot, sa te implici, eventual gresesti o data, de doua ori, nu-i nimic, mai incerci. Toata viata trebuie sa te duci sa votezi si, pana la urma, se creeaza o mentalitate democratica in fiecare dintre cetateni, vor invata pe cine trebuie sa aleaga", a spus Falcan.

"Coruptia a cangrenat trupul Romaniei"

El sustine ca politicienii ar trebui sa se concentreze in campania electorala pe doua teme importante pentru viitorul Romaniei: coruptia - pe plan intern - si relatiile cu Rusia - pe plan extern.

"Din punct de vedere intern, cea mai importanta tema este coruptia generalizata, care pur si simplu pune in pericol fiinta nationala. In momentul in care coruptia a ajuns la un asemenea nivel, vedeti si dvs cazurile cu Microsoft, cu Basescu-Bercea Mondial, multe - aproape fiecare politician are o tinichea agatata.

Ma rog, pana nu se pronunta justitia, nu stim daca sunt reale sau inventate, dar vedem si noi ca banii de dupa 1990 au disparut ca apa in nisip. Coruptia asta, care e deja metastaza, a cangrenat trupul Romaniei. Daca s-ar reusi stoparea macar a coruptiei, am avea si un sistem de sanatate, si un sistem de educatie, si autostrazi.

Din punct de vedere extern, avem relatiile cu Rusia si faptul ca Rusia devine din ce in ce mai agresiva. Mai avem si problema cu Republica Moldova, ar fi esential sa facem toate eforturile ca Republica Moldova sa fie integrata in Uniunea Europeana", a detaliat Dan Falcan.

Acesta a mentionat ca, fiind istoric, este mai pesimist si nu crede ca alegerile prezidentiale din noiembrie "vor genera schimbari majore", intrucat numele inscrise in cursa pentru Cotroceni "fac parte din aceeasi clasa politica, au aceleasi metehne".

"La noi, clasa politica nu reuseste sa se reinnoiasca, aici poate ar fi bun un cutremur cum a fost in Italia la inceputul anilor '90, cand, practic, justitia a facut curatenie in clasa politica, dar, din pacate, la cum ii stiu eu pe politicienii romani, probabil ca se vor reproduce si, dupa un asemenea cutremur, vor fi la fel de corupti. Insa, daca justitia cat de cat ar actiona, nu din caracter, dar macar din frica, politicienilor le-ar fi mai greu sa fure", a incheiat Dan Falcan.

Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.

De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.

Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis.

Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Dan FALCAN, #Dan Falcan Alegeri Prezeidentiale 2014, #Dan Falcan candidati, #Dan Falcan vot , #Alegeri Prezidentiale 2014