Nu sta acasa. Voteaza! Dorin Dobrincu: Voi vota impotriva hotiei si minciunii

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 07:19
5235 citiri
Nu sta acasa. Voteaza! Dorin Dobrincu: Voi vota impotriva hotiei si minciunii
Foto: danutm.wordpress.com

Istoricul Dorin Dobrincu este de parere ca boicotarea alegerilor poate fi considerata o forma de protest fata de clasa politica, dar subliniaza faptul ca alegerile prezidentiale din acest an reprezinta un moment de cumpana pentru Romania, asa ca ar trebui sa mergem la vot.

"Traim intr-o democratie, iar democratia presupune si dreptul de a ne vota reprezentantii in structurile legale. Este un drept pe care putem sa-l exercitam sau nu. In ceea ce ma priveste, merg la vot pentru ca am o optiune. Nu aveam una in primavara acestui an (stim cu totii cat de tarziu s-au anuntat candidaturile). Acum pot sa spun ca am o optiune, atat pentru turul unu, cat si pentru turul doi. Voi vota pentru anumite valori, implicit voi vota impotriva hotiei si minciunii.

In fata populismului agresiv, dezgustator, in fata manipularii grosolane, ar fi de dorit sa existe ceva mai multa ratiune, decenta, iar in cele din urma un vot bazat pe informare, pe valori si pe interesele de durata ale tarii. Daca vreti, este vorba de opusul mitei electorale pentru oamenii dezorientati, dispusi sa faca o mica (dar in final pagubitoare) afacere dintr-un drept.

O tara nu inseamna doar teritoriul ei, nu inseamna doar simbolurile ei, nu inseamna doar bogatia sau saracia ei, ci inseamna si oamenii ei. Sper ca acestia sa deschida bine ochii, sa-si deschida mintea. Orice alegere vor face, responsabilitatea va fi a lor si ii va afecta poate nu doar pentru urmatorii cinci ani, ci pentru urmatoarea decada", a declarat istoricul Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Nationale, pentru Ziare.com.

D.Dobrincu, despre Ucraina: S-au schimbat regulile jocului. Romania a avut o sansa istorica

Acesta admite ca "uneori si statul acasa in duminica alegerilor poate fi o forma de protest impotriva sistemului politic, mai precis impotriva relelor practici din politica".

"Dar acum mi se pare ca este un moment important pentru Romania, poate de cumpana pentru un lung interval de timp", subliniaza el.

Intrebat la ce ne asteptam de la aceste alegeri, Dorin Dobrincu spune ca, personal, nu are asteptari prea mari pentru ce va urma dupa data de 16 noiembrie.

"Nu cred in promisiunile ieftine pe care incearca sa le vanda unii candidati, nu cred in sloganurile stridente. Mai degraba, imi doresc ca in plan extern Romania sa ramana ferm, credibil angajata in cluburile de valori din care face parte, ma refer la NATO si Uniunea Europeana, iar in plan intern sa continue intarirea statului de drept", isi doreste istoricul.

In ceea ce priveste temele de campanie, Dorin Dobrincu spune ca i-ar placea sa asiste la dezbateri reale intre competitori pe mai multe teme.

"As aminti relatia cu UE si cu NATO - este vorba de directia noastra, importanta si geopolitic, dar si din punct de vedere al valorilor - precum si cu vecinii Romaniei; justitia si lupta anticoruptie - esentiale intr-o tara cangrenata de practici necinstite; dezvoltarea, in special dezvoltarea regionala - pentru ca as dori ca tara sa se dezvolte pe un model diferit de cel care s-a dovedit un esec (ma refer la modelul ultracentralizat).

Chiar daca nu intra atat in atributiile presedintelui, cat in cele ale Executivului, cred ca este totusi important ca persoana care va ajunge la Cotroceni sa aiba in vedere, sa dea un impuls tratarii diferite a educatiei, culturii si sanatatii, pentru ca (si) de acestea depinde modul in care traim si vom trai in continuare, felul in care va arata tara noastra si cum le-o vom lasa mostenire celor de dupa noi", a mai spus acesta.

Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.

De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.

Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis.

Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Dorin DOBRINCU, #Dorin Dobrincu alegeri prezidentiale, #Dorin Dobrincu voteaza prezidentiale, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #nu sta acasa voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014