Nu sta acasa. Voteaza! Florian Colceag: Prostia si rautatea ne costa

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 14:10
8525 citiri
Nu sta acasa. Voteaza! Florian Colceag: Prostia si rautatea ne costa
Foto: Arhiva

Alegerile prezidentiale sunt cele mai importante, pentru ca presedintele reprezinta "omul model" al natiunii, cel in care ea se oglindeste, de aceea trebuie sa mergem la vot, pentru a nu ne lasa condusi de oricine, ca o "turma", spune profesorul Florian Colceag, presedintele IRSCA Gifted Education.

"Sunt cele mai importante alegeri, pentru ca presedintele reprezinta 'omul model' pe care il are o natiune. Daca ai un presedinte mafiot, vor prolifera mafiotii, daca ai un presedinte intelept, vor prolifera inteleptii. Daca ai un om care stie sa faca ceva, el se va inconjura de oameni care stiu sa faca ceva. Este o oglinda a natiunii si in primul rand un filtru pentru promovarea unui anumit tip de personalitate", a declarat pentru Ziare.com matematicianul specializat in educatia copiilor supradotati, numit si "antrenorul de genii".

Prof. Colceag recunoaste ca sistemul electoral are deficiente majore si totusi ne indeamna sa ne prezentam la vot.

"Sistemul electoral e un sistem extrem de prost pentru ca nu are importanta valoarea si capacitatea de discernamant a votantului in dezvoltarea de politici, iar asta conduce la abuzuri, cum ar fi manipularea populatiei sau altele. Asta si face sa prolifereze foarte mult frauda, mafiotismul, si sa fie alesi oameni nepotriviti, ei fiind de fapt reprezentantii unor grupuri de interese.

Or, noi votam niste manageri, iar ei ar trebui sa fie cei mai capabili, pentru ca managementul unei tari este cu mult mai complex decat managementul unei firme. Pe de alta parte, desi sistemul este atat de prost, el functioneaza in toata lumea, conducand la abuzuri si la crize, dar nu exista inca altul.

Teoretic, mersul la vot este util pentru a-ti spune parerea. Daca nu votezi cu nimeni, atunci macar poti sa scrii pe hartia respectiva de ce nu votezi cu nimeni. Dar tu ai dreptul sa alegi. Refuzul dreptului de a alege e cel care ne condamna la a fi condusi ca o turma de oricine", ne-a declarat el.

"Prostia si rautatea ne costa. Si ne costa mult!"

Pe de alta parte, prof. Colceag subliniaza faptul ca "alegerea nu se poate face cu ochii inchisi".

"Trebuie sa deschidem ochii bine si sa intelegem ca persoana care va veni la Palatul Cotroceni trebuie sa reprezinte interesul national, in primul rand, pentru ca el reprezinta natiunea", a adaugat el.

Intrebat pe ce teme principale ar trebui sa se confrunte cei 14 candidati la presedintie, prof. Colceag a raspuns ferm: in primul rand pe "programele de iesire din criza".

"Presedintele trebuie sa aiba o foarte buna cunoastere a problemelor, pentru ca el e diplomatul numarul 1 al tarii, el va avea contacte cu omologi care trec prin astfel de situatii. Daca el nu cunoaste si nu intelege nimic in directia asta, relatiile noastre externe ne infunda in criza. Cuvantul presedintelui, in general, este cel care pune pecetea asupra unor politici. Presedintele nu poate fi o 'Scufita Rosie', trebuie sa fie un om cu foarte multa cunoastere in domeniu", a argumentat el.

Florian Colceag a respins ideea ca presedintele trebuie sa fie jucator, mediator sau pacificator, enumerand cu totul alte criterii.

"In primul rand, profesionist in meseria lui, pentru ca atunci va putea sa aprecieze profesionistii. Apoi, lucid, ca sa fie inconjurat de oameni lucizi. Onest, moral, bun organizator, ca sa fie inconjurat de astfel de oameni, pentru ca ei se aleg dupa chipul si asemanarea presedintelui, caci el are drept de veto, el poate anula o numire", a explicat presedintele IRSCA Gifted Education.

In context, acesta a avertizat ca "in momentul actual suntem cu totii pe o bomba".

"Ne aflam intr-o perioada in care nu ar trebui sa ne mai jucam de-a conducerea, de-a decizia, ar trebui sa fim mai mult decat rationali in orice facem. In momentul asta, prostia ne costa, rautatea ne costa, totul ne costa. Orice abatere de la optimul decizional ne costa. Si ne costa mult", a avertizat antrenorul de genii.

Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.

De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.

Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis.

Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Florian Colceag, #Florian Colceag alegeri prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #voteaza alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014