Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nu sta acasa. Voteaza! Gheorghe Iancu: Suveranitatea e exercitata de cetateni

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 17:17
4887 citiri
Nu sta acasa. Voteaza! Gheorghe Iancu: Suveranitatea e exercitata de cetateni
Foto: Arhiva

Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional, spune ca trebuie sa mergem la vot pentru ca doar asa poporul isi poate exercita suveranitatea.

Fostul Avocat al Poporului face astfel trimitere la articolul 2 din Constitutie, care prevede la alineatul 1 ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum".

"Merg la vot. E normal sa o fac, mai ales ca fiecare cetatean exercita astfel o suveranitate. Daca nu ne spunem punctul de vedere o data la patru ani, cum sa o facem altfel?", a declarat Gheorghe Iancu pentru Ziare.com.

Intrebat daca alegerile prezidentiale sunt mai importante decat cele parlamentare sau locale, prof. Iancu a raspuns negativ.

"Nu, fiecare scrutin e specializat, fiecare ales are atributiile lui. La alegerile prezidentiale se alege seful statului, cel care reprezinta statul in relatiile interne si externe. Este foarte important sa mergem la vot", a subliniat prof. Iancu.

Totodata, si-a exprimat dorinta de a vedea ca se dezbat in aceasta campanie electorala teme care tin de atributiile principale ale presedintelui: "relatiile externe si justitia".

"Deci nicidecum coruptie sau alte lucruri care nu au nicio legatura cu viitoarele atributii ale celui care va fi ales presedinte. Numirile in justitie se fac de catre presedintele tarii. Ca urmare, el trebuie sa fie foarte bine pregatit in acest sens. De altfel, dupa parerea mea, seful statului trebuie sa fie jurist, tocmai datorita acestor doua principale atributii pe care le are: politica externa si justitie", a mai declarat fostul Avocat al Poporului.

Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.

De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.

Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis.

Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Gheorghe Iancu, #Gheorghe Iancu alegeri prezidentiale 2014, #Gheorghe Iancu voteaza, #alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #nu sta acasa voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014