Nu sta acasa. Voteaza! Ion Bogdan Lefter: Democratia se manifesta prin vot

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 12:31
6631 citiri
Nu sta acasa. Voteaza! Ion Bogdan Lefter: Democratia se manifesta prin vot
Foto: Radio Romania Cultural

Criticul literar Ion Bogdan Lefter se duce la vot perfect constient de valoarea acestui gest, dar si-ar dori ca Romania sa renunte la stagnarea in scandal, manipularea si abuzul de putere pe care le-a vazut in ultimii ani.

"Bineinteles, prezentarea la urne poate fi si naiva sau mimetica ('Daca astazi sunt alegeri si se duce mai toata lumea, merg si eu!'), exista si absenteism, insa semnificatia majora a votului aceasta este: prin el participam cu totii la functionarea sistemului democratic", spune Ion Bogdan Lefter, pentru Ziare.com.

"Importanta prezentei cetatenilor la urne nu poate fi subestimata: democratia, adica organizarea societatii prin exercitarea 'puterii poporului', si anume prin delegare, se manifesta prin vot si induce astfel in intreaga constructie politica obligatia de reprezentare, de respectare a vointei majoritare. In principiu! Altfel, in practica se pot produce - se stie - si 'derapaje'... Ceea ce nu schimba sensul esential al electoralismului", arata profesorul Facultatii de Litere din Bucuresti.

L-am rugat pe Ion Bogdan Lefter sa faca un tablou al alegerilor, asa cum le vede si ca analist politic, invitat deseori la televiziuni.

"Prezidentialele toamnei lui 2014 continua constructia inceputa dupa 22 decembrie 1989, dupa dezintegrarea sistemului comunist. Ce altceva ne putem dori decat sa constituie inca un pas inainte?! Momentul e - totusi - special: se incheie o etapa de 10 ani de exercitiu prezidential dominat de scandaluri, de manipulari, de abuzuri. Sigur ca exista competitori care-si doresc sa profite de atare 'mostenire', fie pentru a asigura o oarecare 'continuitate', fie pentru a prelua respectiva retea de influenta in beneficiul personal si al grupurilor lor de sustinere.

Exista - insa - si alternativa seriozitatii, a echilibrului si a pragmatismului, in spiritul democratiei autentice. Faptul ca, inca dinainte de campania electorala oficiala, s-au declansat furibunde atacuri murdare, ca si aruncarea pe piata a unor teme 'fumigene' (de felul 'agentului acoperit' etc.), care sa degradeze atmosfera si sa introduca dominante precum teama, nesiguranta, suspiciunea, indica - in fond - miza mare a prezidentialelor din 2014: pe scurt, vom avea de ales intre progresul democratic si stagnarea in scandal, manipulare, abuz de putere", spune Ion Bogdan Lefter.

Intrebat ce teme ar vrea sa vada in dezbaterile acestei campanii electorale, criticul sustine ca e loc pentru toate, dar observa si o problema. "Importante nu sunt doar temele mari, ci si destule altele mai mici, de interes social, comunitar, profesional. Toate ar trebui discutate cu seriozitate, in cautare de solutii valabile.

Insa situatia generala ne obliga sa dam prioritate problemei de sistem: inainte de orice altceva, se cuvine dezbatut si sustinut progresul democratiei romanesti, supuse in ultimul deceniu unor grele incercari...", incheie Ion Bogdan Lefter.

Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.

De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.

Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis.

Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#I B LEFTER, #Ion Bogdan Lefter alegeri prezidentiale, #Ion Bogdan Lefter voteaza, #alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #nu sta acasa voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014