Nu sta acasa. Voteaza! John Feffer: Votul merita efortul

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 16:05
4657 citiri
Nu sta acasa. Voteaza! John Feffer: Votul merita efortul

John Feffer, unul dintre directorii Foreign Policy in Focus de la Institutul pentru Studii Politice din Washington, este de parere ca ar trebui sa mergem la vot la alegerile prezidentiale din luna noiembrie, deoarece acesta este un drept democratic castigat cu greu si care trebuie exercitat oricand este posibil.

"Daca democratia nu este altceva decat votul la fiecare doi ani, atunci este greu sa dai motive suficient de puternice pentru votare - cu toate ca poti sublinia ca votul este un drept democratic castigat cu greu si ar trebui sa fie exercitat oricand este posibil.

Insa daca votarea este doar parte a angajamentului civic in politica, ce s-ar extinde la participarea in luarea de decizii, a sta cu ochii pe politicieni (functia de supraveghere) si tragerea la raspundere a oficialilor alesi pentru promisiunile lor, atunci votul este cu siguranta important ca orice alta activitate si merita din plin efortul", a declarat John Feffer, pentru Ziare.com.

Alegerile din Romania, prin ochii Foreign Policy in Focus: O cursa intre Ponta si anti-Ponta Interviu

La observatia ca la fiecare dintre cele doua tururi ale ultimelor doua alegeri prezidentiale din Romania, din 2004 si 2009, prezenta la vot a fost de fiecare data intre 50 si 60 la suta, in scadere constanta dupa 1990, jurnalistul Huffington Post explica: "Exista un interes in scadere pentru vot in multe tari central si est-europene, astfel incat Romania nu este singura din acest punct de vedere".

"Politicienii si politica s-au dovedit a fi dezamagitori pentru multi oameni care se asteptau ca democratia sa fie ceva complet diferit (de exemplu, o oportunitate pentru cineva ca Vaclav Havel sa candideze si sa castige toate alegerile) ", mai sustine John Feffer.

Alegeri prezidentiale 2014 - Jocul numerelor la scrutinele prezidentiale

Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.

De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.

Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis.

Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#John FEFFER, #John Feffer alegeri prezidentiale 2014, #John Feffer voteaza, #alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #nu sta acasa voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014