Nu sta acasa. Voteaza! Marcel Tolcea: "Visatorii loseri" sa nu-si piarda speranta!

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:05
4776 citiri
Nu sta acasa. Voteaza! Marcel Tolcea: "Visatorii loseri" sa nu-si piarda speranta!
Foto: Facebook/ Marcel Tolcea

Prof. univ. dr. Marcel Tolcea de la Universitatea de Vest din Timisoara spune ca va merge la vot si va opta pentru "un candidat perdant" tocmai ca, peste ani, alti "visatori loseri" sa nu-si piarda speranta de a candida impotriva sistemului.

"Dreptul de a merge la vot e deplin egal cu cel de a nu merge la vot. Mitologizarea urnei e un sofism sau, mai degraba, o demagogie. Un membru al asociatiei de locatari se transforma in cetatean atunci cand primeste ceva de la clasa politica in stare sa il scoata din casa.

Eu nu am mers la referendumul de suspendare a lui Basescu din acelasi motiv pentru care voi merge acum sa votez un candidat perdant, de fapt singurul in care am incredere. Fac asta in speranta ca acest candidat va lua destule voturi pentru ca, peste ani, alti 'visatori loseri' sa nu isi piarda speranta de a candida impotiva sistemului", a declarat Marcel Tolcea, pentru Ziare.com.

Acesta da insa un contraexemplu si aminteste de episodul turului doi al alegerilor prezidentiale din anul 2000, cand Corneliu Vadim Tudor fusese vazut ca o alternativa la clasa politica.

"In 2000, cand am vorbit cu studentii mei pe cine au votat, am aflat ca ii dadusera votul lui Vadim pentru ca aveau impresia ca toata clasa politica isi batuse joc de ei, asa ca si ei au votat ca atare. Sper sa nu se mai intample asa ceva niciodata in Romania", a explicat profesorul.

Majoritatea candidatilor vorbesc de parca ar candida la functia de prim-ministru

Referitor la temele care ar vrea sa fie dezbatute de catre candidati in cadrul campaniei prezidentiale, fostul director al Muzeului de Arta Timisoara a evocat una singura.

"Singura tema ce ma intereseaza este rolul presedintelui intr-un context politic intern nou (declansarea luptei impotriva coruptiei) si intr-un context geopolitic nou (Ucraina, China). Majoritatea candidatilor vorbesc de parca ar candida la functia de prim-ministru. Ceea ce, adesea, se si intampla in virtutea prerogativelor sale de presedinte al CSAT.

In opinia mea, intr-o democratie inca pe cale de a se naste, presedintele ar trebui sa fie unul jucator atunci cand celelalte puteri sunt in sevraj functional. In rest, presedintele ar trebui sa aiba o singura gija: aceea ca actul fundamental, Constitutia, sa nu ramana un servetel tiparit cu vorbe frumoase pe care toti marii corupti il asaza sub farfurie cand vor", a precizat scriitorul.

Nu in ultimul rand, vorbind despre promisiunile pe care candidatii le fac in campania electorala, profesorul spune ca acestia sunt obligati sa promita fiindca electoratul asta asteapta.

"Nimeni nu crede intr-un candidat sincer, care vine si spune asa: 'Romani, situatia e disperata, nu pot promite nimic!'. Ca sa percepi diferenta dintre promisiuni desarte si promisiuni sustenabile, e de ajuns sa vezi ce a facut persoana respectiva in viata lui. Si sa intelegi ceea ce poate face cu adevarat presedintele", mai spune Marcel Tolcea.

Scriitorul Marcel Tolcea, dat afara de la Muzeul de Arta al Banatului, acuza PSD

Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.

De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.

Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.

Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.

Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marcel TOLCEA, #Marcel Tolcea alegeri prezidentiale 2014, #Marcel Tolcea voteaza, #alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #nu sta acasa voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014