Nu sta acasa. Voteaza! Ovidiu Pecican: Macar sa-i incurc pe raufacatori

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 18:33
8485 citiri
Nu sta acasa. Voteaza! Ovidiu Pecican: Macar sa-i incurc pe raufacatori
Foto: adiparvu.wordpress.com

Istoricul Ovidiu Pecican este de parere ca cetatenii Romaniei trebuie sa mearga la vot, in primul rand "pentru ca e gratis" si, in al doilea rand, fiindca "au murit cativa oameni in decembrie '89" pentru acest lucru.

Ovidiu Pecican, scriitor, cercetator si profesor la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, a enumerat, pentru Ziare.com, cateva motive pentru care el insusi merge la vot in noiembrie si pentru care orice alegator din Romania ar trebui sa isi exprime optiunea.

"Normal ca merg, am votat de fiecare data foarte prost, dar asta nu inseamna ca nu ma duc la vot in continuare. Intai si intai merg la vot pentru ca e gratis. Nimic nu se da in Romania gratis, doar votul. Deci ma duc, e dreptul meu, mi-l exercit cu placere, macar sa-i incurc pe raufacatori, daca altceva nu pot face.

In al doilea rand, oamenii sa mearga la vot pentru ca - asta le-o spun sigur, fiindca eram in strada in 21, 22 si in zilele urmatoare din decembrie '89 - au murit cativa oameni, si tineri, si batrani, ca noi sa putem vota fara sa se stie dinainte rezultatul votului sau sa votam un singur candidat.

Avem mai multi, pe cei pe care ii avem ii avem asa cum ii meritam, nu discut calitatea lor, desi sunt si oameni de calitate printre ei, deci merita mers la vot pentru sacrificiul celor din decembrie '89. Daca lumea nu este sensibila la eroism si la lucruri elogioase, atunci merita pur si simplu pentru ca traim - asa cum merita sa respiram, merita sa si votam. Si pentru ca, in pofida oricaror pesimisme, lucrurile se pot schimba in bine", a declarat Ovidiu Pecican.

Istoricul se asteapta ca, la alegerile prezidentiale din noiembrie, "oamenii tari ai momentului sa nu se dezica", pentru ca, spune el, "avem o traditie in materie de guvernare inca de pe vremea dinastiei Bratianu".

"Cine conduce castiga nu voturile, ci numaratul voturilor. Asta ca sa parafrazez si din Stalin. Dar asta nu inseamna sa devenim impasibili, pentru ca nu suntem alaturi de Mahatma Gandhi, care cu impasibilitatea lui a rezolvat mai mult decat reusim noi cu agitatia romaneasca. Sa le dam un exemplu celor mai tineri decat noi ca macar incercam sa facem ceva, atat cat se poate.

Eu cred ca din voturi mici, care sunt egale cu voturile mari, pentru ca asa e in democratie - un mare om are un singur vot, la fel cum are si un mare anonim - din acestea se aduna voturile si, pana la urma, o rasturnare tot se face.

Va atest prin biografia proprie ca, in ultimii 25 de ani, schimbarile se vad, totusi. S-au vazut si unele in rau, dar schimbarile in bine se vad. E o alta atmosfera acum decat atunci cand minerii iti dadeau in cap fiindca purtai ochelari si barba, clar. Sa mergem la vot!", a precizat scriitorul.

Jumatate din Romania, sub nivelul marii

Pecican ne-a a vorbit si despre cele doua teme pe care le considera cele mai importante pentru viitorul Romaniei, subiecte care ar trebui abordate cu precadere in campania electorala. Acestea sunt "securitatea colectiva si foamea", in opinia istoricului.

"Jumatate din Romania e sub nivelul marii, murim de foame. Astazi (29 septembrie - n.red.) am aflat, de pilda, despre cei de la unicul teatru de papusi din capitala Transilvaniei, adica nu vorbim de orasul Gherla, vorbim de Cluj, ca li se taie oamenilor din salarii. Vreau sa va spun ca au salarii de mizerie, si actorii de la Teatrul National bucurestean si toata lumea are salarii de mizerie, pentru greseala de a fi urmat propria vocatie de fi artisti, unii dintre ei foarte mari.

Nu-i posibil asa ceva, aceste lucruri nu pot continua! (...) Sunt femei singure, mame care isi cresc trei copii dintr-un salariu de 500 de lei, e inadmisibil asa ceva. Sunt solidar si eu, si ceilalti artisti, si scriitorii, si oamenii de stiinta, cu destinul acestor oameni. Ce se intampla cu acei copilasi care isi vad mama venind acasa de la teatru si spunandu-le: 'Astazi, copii, va dau numai jumatate de franzela, ca n-am bani pentru una intreaga'? Nu pot tolera asa ceva. Nici dumneavoastra, sunt convins. Imi imaginez cam ce salarii 'astronomice' aveti si dvs., jurnalistii, si noi toti, pentru delictul ca lucram cu idei si incercam sa spunem adevarul. Haideti sa schimbam toata treaba asta, mama lor de banditi!", a incheiat Ovidiu Pecican.

Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.

De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.

Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis.

Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ovidiu Pecican, #Ovidiu Pecican alegeri prezidentiale, #Ovidiu Pecican voteaza, #alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #nu sta acasa voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014