Nu sta acasa. Voteaza! Petre Iancu: Absentand, intaresti ticalosia clasei politice

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 13:09
5683 citiri
Nu sta acasa. Voteaza! Petre Iancu: Absentand, intaresti ticalosia clasei politice
Foto: Ziare.com

Petre M.Iancu, jurnalist roman stabilit de doua decenii in Germania, pledeaza in favoarea participarii la alegerile prezidentiale, prin intermediul unui mesaj transmis direct alegatorului roman care crede ca boicotand alegerile sanctioneaza clasa politica.

"Aud, amice drag, ca n-ai de gand sa te duci sa votezi. Gresesti amarnic daca nu te razgandesti. Fiindca in joc e viitorul tau si al tuturor celor pe care-i iubesti. Te inteleg, ce-i drept, daca te-a cuprins lehamitea din pricina prestatiei jalnice a actualei clase politice dambovitene. In schimb, n-am nici cea mai vaga urma de toleranta pentru intentia de a-i aplica o corectie prin votul de blam al nevotatului.

Fiindca, in cazul absentei tale de la urne, departe de a o pedepsi, o intaresti in ticalosia ei, sfarsind prin a-ti da tie insuti un autogol care te-ar putea costa enorm", spune Petre M. Iancu, jurnalist Deutsche Welle, pentru Ziare.com.

Acesta isi argumenteaza pe larg pozitia.

"Prin forta lucrurilor, unii oameni isi vor stampila buletinele. Ca vrei, ca nu vrei, tara va avea un presedinte. Dar ar putea fi unul dintre cei doriti fierbinte de cei mai corupti si ticalosi dintre politicieni. Unul pe care tu, nevotand, nu l-ai fi impiedicat. Neprezentarea ta nu i-ar priva pe pilonii sistemului ticalosit de nimic. Dar ti-ar impovara constiinta. Ar lansa un semnal gresit. Si ti-ar ipoteca, eventual, viitorul.

Ti-ar putea lesne reduce tie, ca si celor pe care-i iubesti, sansele de viata in ceva mai multa libertate si prosperitate decat ai acum", explica jurnalistul.

Totodata, Petre Iancu subliniaza ideea ca votul este esential pentru o democratie autentica.

"La obiectia potrivit careia votul tau n-ar conta, te asigur, prietene, ca te-nseli. Daca asa ar sta lucrurile si asa ar gandi toti, n-ar functiona nicio democratie din lume. Ceea ce e, demonstrabil, fals. Din fericire, unele democratii, nu doar occidentale, functioneaza, spre binele natiunilor care beneficiaza de ele. Democratia, sa ne intelegem, n-o fi Raiul pe pamant. Nu ne rezolva chiar toate. Dar, ca sa-l parafrazam pe Churchill, e clar ca nu s-a inventat inca nimic mai bun decat ea in materie de organizare politica.

Pe moment, democratia e amenintata - nu in ultimul rand in Romania. (...) A opta pentru raul cel mai mic nu e o calamitate. Dar e un cataclism sa faci partie raului cel mare, nevotand", argumenteaza jurnalistul DW.

Prerogativele cheie ale presedintelui

Petre M.Iancu atrage atentia si asupra faptului ca presedintele Romaniei are "prerogative cheie", motiv pentru care alegerile prezidentiale pot fi considerate mai importante decat cele locale sau parlamentare.

"Conteaza, evident, cine si ce anume ameninta democratia romaneasca. O ameninta, din interior si exterior, in primul rand coruptia la nivel inalt, subversiunea terorista si expansionismul rusesc.

Presedintele are, in aceasta privinta, prerogative cheie, fiindca, potrivit Constitutiei Romaniei, seful statului determina politica externa, securitatea si numirea unor magistrati foarte importanti, precum seful DNA.

E, deci, obligatoriu ca tu, care gandesti si stii si ca puterea corupe, iar cea absoluta corupe absolut, sa realizezi primejdia ca un neavenit sa ocupe fotoliul prezidential si sa exercite rau puterea sa totala. E, deci, esential sa contribui la eliminarea acestui neajuns votandu-l pe viitorul sef al statului, chiar daca ti-ai permis, in trecut, sa boicotezi alegeri mai putin importante, precum cele parlamentare si locale. Alegeri care, spre deosebire de cele prezidentiale, n-au decat un impact indirect asupra securitatii interne si externe a Romaniei", argumenteaza el.

Totodata, Petre M. Iancu vorbeste si despre necesitatea unor dezbateri electorale consistente, invitandu-l pe alegatorul roman sa se implice pentru a fi cat mai bine informat.

"Pornind de aici devine evident si ce-ar trebui sa faci inainte de a te duce la vot. Ar trebui sa ceri cu voce tare, cat mai tare, ca politicienii sa se prezinte la dezbateri televizate, judicios moderate de jurnalisti competenti si independenti cu adevarat.

Ar trebui sa revendici imperios dezbateri care sa-i ajute pe romani sa-si exercite dreptul electoral de a lua o decizie in cunostinta de cauza. Dezbaterile ar trebui centrate, fireste, pe profilul candidatilor la presedintie din unghiul faptelor si vorbelor lor din trecut si deci pe aptitudinea lor de a-si asuma, pe viitor, postura de sef al statului, functie in care vor trebui sa rezolve optim provocarile esentiale ce confrunta efectiv, in aceasta perioada, Romania.

E vorba, in esenta, de stabilit care candidat e cel mai pregatit si potrivit sa apere tara de marea coruptie, de sponsorii externi ai mafiotilor interni, ca si de alte pericole, protejand astfel democratia romaneasca si sistemul ei de aliante.

Iata subiectele despre care ar trebui sa se discute in cat mai mare detaliu pana la alegeri", sustine jurnalistul Deutsche Welle.

Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com

Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.

Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.

De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.

Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis.

Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Petre Iancu, #Petre Iancu alegeri prezidentiale 2014, #Petre Iancu voteaza alegeri prezidentiale, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #nu sta acasa voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014